100 innovationer

Tekniska museet lät medborgarna välja de 100 viktigaste innovationerna genom tiderna. I statistiskt säkerställda undersökningar svarade vuxna samt skolelever i årskurs sex på vilka de anser vara tidernas viktigaste uppfinningar. Här presenterar vi alla innovationerna.

burk med penicillin
1928 upptäckte forskaren Alexander Fleming antibiotika. Antibiotika är ämnen som finns i naturen, hos både svampar och bakterier.
En toalett
Redan på Romarrikets tid fanns det avloppssystem. Ändå är avloppssystemet något som 40 % av världens befolkning fortfarande saknar.
en barnvagn från 1800-talet
Barnvagnens historia inleds i England och Tyskland. De första modellerna sköt man inte framåt utan drog istället bakom sig.
en bil från tuidigt 1900-tal med två passagerare
Bilens historia börjar med ångkraften. Åren 1769–1770 byggde fransmannen Joseph Cugnot (1725-1804) en ångdriven vagn på franska arméns beställning
Blixtlås som är röd och blå
Blixtlåset öppnas och sluts genom att en löpare – fnutten man drar i – dras mellan två rader av häktor som hakar i eller ur varandra när löparen passerar
Utropstecken och bokstäver i koppar.
Boktryckarkonsten har kanske mer än någon annan uppfinning ändrat människans sätt att se på världen. Läs mer här.
Röd boll gjord av gummi
Människan har lekt med bollar sedan jorden var platt. Bollar har gjorts av urinblåsor från djur, albatrossfötter eller allt som gjort den rund
Foto på kyrka
I Medelhavsområdet finns ruiner av byggnader från 6000-talet f.Kr. Grundformen för en byggnad skapades redan i antikens Grekland och med Romarrikets valv.
Bild på en liten båt som en person håller i handen
Ingen vet hur gammal båten är, men eftersom man misstänker att de första människorna kom till Australien i båt måste den vara minst 40 000 år gammal.
En cd-skiva hänger i ett träd som dekoration
Med laserskivor som CD, DVD och CD-rom tog datoranvändningen fart på 1990-talet. På dem kunde man lagra och sprida digital information.
Bild på en person som cyklar
Det finns en historia om att Leonardo da Vinci (1452-1519) skulle skissat på en av de första cyklarna, men det är antagligen inte sant.
Bild på electrolux första dammsugare
Idén till dammsugaren föddes i en tid då hemmen var fyllda av dammiga mattor samtidigt som man började förstå sambandet mellan hygien och hälsa.
En smartphone-skärm med korsordspelet wordfued
Fyra av fem svenskar spelar datorspel, och datorspelsbranschen omsätter tre miljarder kronor om året bara i Sverige. De tidigaste spelen var simpla.
Ett kretskort
Med ordet dator avses oftst en digital och elektronisk maskin med ett minne som kan lagra program som styr datorns handlingar.
Närbild på en modern defibrillator
Varje år drabbas cirka 10 000 svenskar av hjärtstopp. Endast 500 överlever, ofta tack vare defibrillatorn. Det är en apparat som kan återstarta ett hjärta.
Närbild på en dialysappart
Njurarnas uppgift är att rena blodet från smuts och slaggprodukter. Om våra njurar inte fungerar som de ska så kan vi dö.
Handdriven diskmaskin
Diskmaskinen använder inga borstar. I stället är det hett vatten som spolas med högt tryck tillsammans med starkt diskmedel som gör våra tallrikar rena.
Sprängmedlet dynamit
Dynamit är ett sprängämne där det som exploderar kallas nitroglycerin. Alfred Nobel tog patent på det 1867. Nitroglycerin är ett väldigt instabilt ämne.
Ritningar på en kakelugn från 1700-talet
Eldstaden är en av de allra tidigaste innovationerna. Den har gett värme, ljus och möjlighet att laga mat.
Ett eluttag på en trädstam
Den elektricitet som finns naturligt upptäcktes redan under antiken. Man såg blixtar på himlen och märkte även att till exempel håret kunde bli elektriskt.
Ett element står ute på en äng
Genom historien har det funnits olika sätt att värma upp oss och våra bostäder. En varm sten eller vattenflaska i sängen är väldigt enkla element.
Bit ur en filmrulle, visar men man som jonglerar
Redan under 1600-talet kunde man med Laterna Magicans hjälp projicera bilder föreställande fantomer, spöken och sagofigurer.
Bild på ett flygplan från 1900-talet
Otto Lilienthal var 1891 den förste som lyckades flyga med ett glidflygplan efter att ha studerat fåglars flygteknik. Ca fem miljarder flyger årligen.
Närbild på lampan på en fyr
Fyren blev viktig för handeln över havet för över 2 000 år sedan. En av de första fyrarna var fyren på Faros utanför Alexandria.
Närbild på en motor
Förbränningsmotorer finns i bilar, flygplan, fartyg, motorbåtar, traktorer, snöskotrar, gräsklippare och på en mängd andra ställen.
Närbild av en trefasgenerator
En dag år 1819 upptäckte den danske professorn Hans Christian Ørsted att en elektrisk ström fick en kompassnål i närheten att börja röra på sig.
Närbild på slipat glas
Att tillverka glas är hett, smälttemperaturen ligger runt 1 500 grader. Glas kan till och med uppstå naturligt om blixten slår ner i sand.
Närbild på ett par glasögonbågar, pilotstil
Tjugofem procent av Sveriges befolkning behöver glasögon. De första glasögonen tillverkades på 1280-talet. På 1700-talet fick glasögonen skalmar.
Närbild på en glödlampa
När Musse Pigg får en idé dyker det upp en glödlampa ovanför huvudet på honom. Den har blivit en symbol för uppfinningar och idéer.
Närbild på en gps-karta
GPS hjälper oss att hitta rätt, till sjöss, på land och i luften. Satelliter sänder ut information om sin tid och position.
Bild på en orange grävmaskin
Människan har i alla tider använt sig av hävstångsprincipen. Med hjälp av grävmaskinen har man gett den extra kraft. De började produceras tidigt 1900-tal.
Länk till sida om hjulet
Hjulet är uppfinningarnas uppfinning. Det är enkelt i sin genialitet, och har använts i andra innovationer. Det äldsta hjulet var troligen en drejskiva.
Närbild på en hjärt- och lungmaskin
Hjärt-lungmaskinen ersätter hjärtat och lungorna. Den består av en pump och en oxygenator, det vill säga en konstgjord lunga.
Hårför som blåser bort en peruk
Man tror att redan stenåldersmänniskan satte upp och klippte håret för att inte fastna i buskar och snår. På Gotland har man hittat Sveriges äldsta kam.
En hund står bredvid en tratthögtalare
En högtalare är del av ett ljudsystem som omvandlar elektriska signaler till ljudvågor och hörbart ljud. Högtalaren ingick i Alexander Graham Bells patent.
En spruta innehållandes insulin
Insulin är ett protein som tillverkas i bukspottkörteln. Det ser till att vi känner oss mätta och att vår kropp tar upp socker ur blodet när vi ätit.
Närbild på en server
Genom internet har världen blivit mindre och mer lättåtkomlig. I framtiden kan allt fler bruksföremål komma att vävas samman med internet.
Teckning på en plog
Jordbruket har under största delen av historien varit ett hårt och slitsamt arbete som utförts med man- och kvinnokraft. Det första redskapet var hackan.
Bild på en tågbiljett från sekelskiftet
Allt började med rälsburna vagnar i gruvor. Men 1830-talets ånglok och den moderna järnvägen blev ett stort steg mot en globaliserad värld.
Den första allmänt kända fotografiska metoden presenterades i augusti 1839 av fransmannen Louis Jacques Mandé Daguerre (1787–1851) i Paris.
Bild på en skeppskronometer
De första mekaniska klockorna konstruerades på 1200-talet för att hålla ordning på böner och arbetstider. Konsten att mäta tid är äldre än klockan.
Kläder som alltid skyddat människan från väder och vind är även ett sätt att visa vem man är - eller vilket fotbollslag man gillar.
Bild på ett solur med magnetisk nål
De som först använde sig av kompassliknande föremål var kinesiska mystiker. Kompassen pekar ut väderstrecken med hjälp av jordens magnetfäl
Krutet uppfanns på 800-talet i Kina när man ville hitta ett elixir som kunde ge evigt liv. Man blandade träkol, svavel och salpeter.
Bild på kullager.
Ett kullager består av en inre och en yttre ring, mellan dem, bakom en kant, finns rullkroppar, kulor, som håller isär ringarna.
Närbild på kylreglerare på ett kylskåp
Kyl- och frysteknologin har gjort att vi kan äta färska grönsaker och frukter året runt. Kyltekniken går ut på att flytta värme.
Kontrollrum på Ågesta kärnkraftverk
När man klyver en uranatom startar en kedjereaktion av atomklyvningar som frigör energi.
Närbild på en hushållsassistent
Människan använde tidigt enkla köksredskap som spett, mortlar, grytor, slevar och kavlar. De moderna köksredskapen har en ganska kort historia.
Närbild på ett kodlås
Människan uppfann nycklar och lås för att skydda hem och saker. För 4000 år sedan i Egypten hade man enkla lås och nycklar i trä.
Bild på läsk som hälls ur en flaska
I slutet av 1600-talet ansåg man att kolsyrat vatten kunde bota sjukdomar. Kemisten Torbern Bergman framställde kolsyrat mineralvatten år 1770.
Arbetare håller i ett stålband
I dag är stålet den viktigaste metallprodukten både tekniskt och industriellt. Stål får man genom att göra järn mindre mjukt.
Kupolmikro
Mikrovågsugnen uppfanns av en slump. I mitten av 40-talet märkte radarforskaren Percy Spencer att en chokladbit hade smält av radarsändarens vågor.
En vit och svart mobiltelefon. Den är stor och tung
Mobiltelefonen har gått från biltelefon till multifunktionella fickdatorer. Sverige har varit en av de ledande nationerna i mobiltelefonins utveckling.
Detaljbild på Harley davidson
De första motorcyklarna kom i slutet av 1800-talet med små lätta förbränningsmotorer. Tysken Gottleib Daimler satte fast en motor på en cykel.
En vit mp3-spelare. Den är rektangulär
En musiksamling med vinylskivor kan ta upp ett helt vardagsrum. Samma samling komprimerad till mp3-format får idag plats i fickan.
närbild på en pacemaker från 1958
Över 3 miljoner hjärtpatienter i världen kan idag leva ett bra liv tack vare pacemakern, en liten elektronisk apparat som stimulerar hjärtat.
Närbild på en ritning
Det första kända papperet tillverkades i Kina cirka 100 e. Kr. Kunskapen om hur man framställer papper spreds i Europa först på 1200-talet.
Närbild på pastöriseringsapparat
Att pastörisera betyder att man värmer upp ett livsmedel till en temperatur och sedan snabbt kyler ner det. Då tar man kål på alla bakterier.
Bild på ett kopparmynt
Pengar är papperslappar och metallbitar som människan bestämt är värdefulla. De gör det enklare att handla.
Närbild på en stålpenna
Läs om pennans historia. Penna betyder fjäder på latin och pennor av fågelfjädrar som doppades i bläck var vanliga i Europa under mer än tusen år.
Tablettkarta med p-piller
Metoderna för preventivmedel kan delas in i fyra grupper: naturliga metoder, barriärmetoder, hormonella metoder och livmoderinlägg.
Bild på en propeller från 1800-talet
Idag använder man fortfarande den propellertyp som John Ericsson utvecklade i mitten av 1830-talet, men den finns numera i många olika varianter.
Spermier injiceras i ett ägg
Sedan det första provrörsbarnet, Louise Brown, föddes i England 1978 har över 4 miljoner barn kommit till världen genom provrörsbefruktningar.
Närbild på en transistor
Radiovågor är ett naturfenomen som ligger bakom allt från mobiltelefoner och wifi till fjärrkontroller och satellit-tv. Big bang skapade radiovågor.
Sällskapsrobot som ser ut som en säl
En robot är en programmerbar maskin som utför någon typ av självständigt arbete. Ordet robot kommer från tjeckiskans robota som betyder träl.
Nospartiet av Nike orion
Vår nyfikenhet är omättlig. Vi ska prompt bestiga berg och tränga ner i havsdjupen fast det är jobbigt, livsfarligt och otroligt dyrt.
En hand som röntgas
När Wilhelm Conrad Röntgen upptäckte röntgenstrålar 1895 innebar det en stor förändring inom sjukvården. Det blev möjligt att ställa bättre diagnos.
Närbild på intercosmos 1
Tusentals satelliter kretsar runt jorden. De förmedlar tv-sändningar, datatrafik, mobilsamtal och väder och gör så vår GPS vet exakt var vi är.
Digitalkalenderur
Har du ett lyckotal? Tror du att fredagen den 13:e är en otursdag? Det finns människor som tror att siffror är magiska eller hänger ihop med bokstäver.
En person i utklädnad gör ett trick på skateboarden
En bräda, två truckar och fyra hjul — svårare än så var det inte. Skateboarden skapades under 1950-talet i Kalifornien i USA.
En skiftnyckeln
När skiftnyckeln patenterades 1892 sågs den av många som framtidens verktyg. Skiftnyckeln har nu funnits i nästan 120 år men har inte förändrats så mycket.
Bild på ett par guldskor
Världens äldsta lädersko hittades 2010 i en grotta i Armenien. Skon är cirka 5 500 år gammal. Under medeltiden var skorna olika för höger och vänster fot.
Fluorescerande bokstäver
Skrivkonsten var de högre samhällsklassernas privilegium i de forntida civilisationerna, och den trenden höll i sig flera tusen år framåt.
Bild på en ask med Shantung-puder
Hotfulla krigare, skönhetsdrottningar, kamouflerade jägare och clowner. Människor har i alla tider använt smink för att förändra sitt utseende.
Närbild påsolcelles, de är rund och blå
Om vi kunde omvandla all solstrålning som når vår planet under en timmes tid till el skulle den täcka världens energibehov i ett år.
Gamla kylskåp står staplade på varandra
I Sverige lämnar vi efter oss 480 kg hushållsavfall per person och år. Det innebär att vi tillsammans förbrukar sopor motsvarande nästan 4,5 miljoner ton.
Bild på en svarvad skruv till hyvelbänk
Spiken och skruven tillhör världens äldsta uppfinningar och har använts för att sammanfoga material i flera tusen år. Spikarna tillverkades av smeden.
Närbild på logga på husqvarna
Utan spisen hade vi varken haft kokböcker eller tv-kockar. När järnspisen tog plats i köken under 1800-talet slapp man sot och rök.
Stöpning av ljus
Nu för tiden använder vi stearinljus för att det har en mysfaktor. Men när stearinljuset kom var det en viktig innovation.
Detalj av en elektrisk symaskin, en pressarfot
Engelsmannen Thomas Saint tog ett av de första patenten på en symaskin 1790, men hans uppfinning användes aldrig i praktiken.
En säng med vita lakan står i hörnet av ett rum
Den innovation vi använder allra mest är sängen. Vi sover ungefär en tredjedel av våra liv. Det fanns sängar i Egypten och Mellanöstern för 4000 år sedan.
Olikfärgade tandborstsskaft ligger i en hög
För mer än 500 år sedan tog handelsmän med sig tandborstar från Kina till Europa. De användes då av överklassen som hade dåliga tänder.
En röd kobratelefon och en rikstelefon
Samtal blir till elektriska signaler i ena änden och sedan ljud igen hos mottagaren. Med telefonen kunde människor enklare prata med varandra.
En telegraf. Mulen bakgrund
Vid slutet av 1700-talet uppfann fransmannen Chappe en optisk telegraf med vilken man kunde sända meddelanden över längre sträckor.
Detaljbild på en teodolit
År 1609 lyfte Galileo Galilei en kikare mot natthimlen och upptäckte bland annat Jupiters månar. De första kikarna och teleskopen hade glaslinser.
En liten teve i 50-talsstil med en brun tillsats som teven står på
Idag är en teve mer regel än undantag i de flesta hushållen och hushållens teveapparater är idag också ofta en datorskärm.
Klassisk tetra, v-mjölk från 1963
Uppfinnaren Erik Wallenberg som kom på idén till Tetra pak och företagaren Ruben Rausing patenterade och lanserade Tetra Pak 1951.
Närbild på transistor från 50-talet
En transistor är en manick som kan hålla reda på ettor och nollor! Varje dator, datorspel, mobiltelefon, kamera innehåller massor av transistorer.
Närbild på en trekantig tvål
Att hålla sig ren är viktigt. Förr höll man sig ren med aska, pimpsten eller olivolja. Under 1800-talet började tvål tillverkas industriellt.
En kvinna står framför en stor tvättmaskin. Bakom henne ligger en tvättkorg med linne
Förr tvättade man för hand. Eller rättare sagt — kvinnorna tvättade för hand. Tack vare tvättmaskinen fick kvinnorna mer frihet att utbilda sig och arbeta.
Närbild på en tändsticksask. Målade avbildningar av svenska folkdräkter
I den grekiska mytologin stal titanen Prometheus elden från gudarna och gav den till människorna. Konsten att göra upp eld var viktig men svår.
Ultraljudsbild som visar ett foster. Ryggrad och huvud är tydliga
Med ultraljud sänder du ut ett ljud och ser hur det studsar tillbaka, på så sätt kan vi titta in i en människokropp eller ner under havsytan.
Svartvit bild på en person som håller flera prover
Vårt immunförsvar skyddar oss mot sjukdomar och infektioner. För att stärka immunförsvaret kan man vaccinera sig.
En gammal pistol mot vit bakgrund
Vapen har funnits i de flesta kulturer. Redan under antiken utövades biologisk krigsföring. Pestsmittade lik placerades ut i belägrade städer.
Vattenkraft, svartvit bild på en vattenhjul
Vatten som rör sig från en nivå till en annan kan få hjul att snurra. Vattenhjulet var länge vår viktigaste kraftkälla — vid sidan av vår egen muskelkraft.
1,8 miljoner dör varje år som en följd av diarrésjukdomar, ofta orsakade av smutsigt vatten. Vattenrening är en viktig innovation.
Närbild på en trämodell av en väderkvarn
Ett vindkraftverk är en förhållandevis enkel konstruktion. Det vi består av ett torn, en rotor och ett maskinhus. När det blåser börjar rotorn snurra.
En värmepump kan krama ur minsta lilla plusgrad från omgivningarna och används bland annat för att värma upp våra hem. Värmepumpen flyttar värme.
En vävstol används till att sätta ihop trådar så att de blir tyg till kläder, mattor, möbler, gardiner eller något annat.
Kopparstick
Den första ångmaskinen konstruerades av engelsmannen Thomas Newcomen i början av 1700-talet för att pumpa vatten vid kolgruvor.

Senast uppdaterad 7 december 2021.