Flicka kommer ut genom roterande tunnel.
Pojke kikar fram bakom spegeglpelare
Barn bygger med block
Den färgglada hinderbanan i MegaMind.

MegaMind

MegaMind är platsen där du utforskar och experimenterar dig till nya smarta idéer.

Tekniska museet – Europas mest kreativa museum för alla barn

Pojke i rullstol formar skulptur med händerna i luften på skärm

Som första svenska museum någonsin har Tekniska museet tilldelats priset Children in Museums Award för vårt tillgänglighetsarbete i science center-utställningen MegaMind. Children in Museums Award delas ut varje år till ett kreativt och nytänkande museum med barn i fokus av Hands On! och European Museum Academy.

Utdrag ur juryns motivering för Children in Museums Award 2017: ”MegaMind tar med sin högkvalitativa design, fullständiga tillgänglighet baserad på seriös forskning och utveckling av innehåll, museer för barn till en helt ny nivå,…”  Prisutdelningen ägde rum 11 oktober 2017 i Pilsen, Tjeckien.

MegaMind – nöje för nyfikna

Idéer är svaret på alla frågor och lösningen på alla problem. Men hur får du en bra idé, och hur kan den bli till något verkligt som fler kan använda? I MegaMind utforskar du hur det funkar och hur du kan träna din hjärna att bli ännu påhittigare. Måla med ögonen, styr med tankekraft och forma i luften – här kan du göra saker du inte trodde var möjligt.

I MegaMind finns nästan 50 stationer att utforska, några av dem kan du tjuvkika på här. Överallt finns digitala skyltar som berättar vad som händer just där. Informationen finns i de här versionerna:

  • Text med uppläsning (du kan själv välja textstorlek och kontrast)
  • Teckenspråk med textning
  • Text med symbolstöd (detta är en kortare text med det viktigaste)
  • Synanpassat (större text med högre kontrast, uppläsning och enkel ljudnavigation)
  • Informationen finns också att läsa på engelska. Även där kan du välja textstorlek och kontrast.

Vill du förbereda dig för ditt äventyr i MegaMind?

Klura i Framtidslabben

Framtidslabben i MegaMind består av tre labb med olika teman. Labben är öppna för alla på vissa helger och lov och för dig som bokat på övriga tider.

Labben Hacka, Packa och Mecka är utformade i fantasifulla miljöer med lättanvänd och tillgänglighetsanpassad teknik. När vi arbetar i labben använder vi såväl analoga som digitala verktyg och material.

Som lärare kan du boka labb och uppdrag i MegaMind för klassen.

Kontakt och mer information

Mariana Back

Intendent

+46 8 450 57 57

Mejla

MegaMind Funkis

En onsdag varje månad håller vi MegaMind extra öppet så att skolgrupper med olika funktionsvariationer i lugn och ro kan besöka science centret.

Läs mer om Funkis

Senast uppdaterad 16 oktober 2017.