Fantasifull bild av MegaMind med lugn och avskalad miljö

MegaMind Funkis – extra tillgängliga onsdagar

MegaMind Funkis är ett tillfälle för skolgrupper med olika funktionsvariationer att besöka museet i lugn och ro. En onsdag i månaden håller vi MegaMind extra öppet så att eleverna kan utforska och upptäcka hur bra idéer blir till i en extra trygg miljö.

MegaMind Funkis är öppet klockan 9–11 den sista onsdagen i månaden och du bokar till ett specialpris. Vi har ett begränsat antal platser för att garantera en trygg miljö, så passa på att boka redan idag.

Delta på distans under maj

Tekniska museet är stängt tills vidare på grund av coronaviruset. I maj månad erbjuder vi istället ett program tillsammans med en pedagog, under 1 timme på distans. Du bokar som vanligt via skolbokningen till ett specialpris när du anger att du vill boka ett FUNKIS-program. Vi kontaktar då er – och vid behov, skickar vi material i förväg till skolan.

Boka Funkis

Vill du boka ett Funkis-tillfälle eller har frågor så kan du vända dig till: skolbokning@tekniskamuseet.se eller telefon 08-450 57 00. Nedan kan du läsa mer om de labb och uppdrag som du kan välja.

Våren 2020

 • 29 januari
 • 25 mars
 • 29 april (distans)

Extra under Coronasituationen, varje onsdag i maj:

 • 6 maj kl 10.00
 • 13 maj kl 10.00
 • 20 maj kl 10.00
 • 27 maj kl 10.00

Om just dessa tider inte funkar för er kan ni föreslå en annan tid (gäller besöken på distans).

Hösten 2020

 • 26 aug
 • 30 sep
 • 21 okt (på grund av höstlov blir det ej sista onsdagen i månaden)
 • 25 nov

Boka Funkis

I en trygg miljö med extra många pedagoger och färre antal besökare finns gott om plats för att leka och experimentera sig fram till nya idéer, innovationer och insikter. Välj mellan olika uppdrag, som eleverna löser med hjälp av stationerna i utställningen, eller testa något av våra labb. Här finns alla möjligheter att anpassa både tempo och omfattning efter elevernas behov.

Här kan du läsa mer om och boka de olika labben och uppdragen. Observera att när du bokar Funkis så betalar du bara 500 kronor per uppdrag eller labb plus 50 kronor per elev.

Cubetto – taktil programmering

I Cubetto får de de yngre barnen lära sig grunderna i programmering. Eleverna får placera färgglada programmeringsbitar på en kontrollpanel, som sedan styr en liten trärobot till en förutbestämd plats på en karta.

MegaMind Funkis – Wedo, bygg och programmera en legorobot

Eleverna får själva konstruera och programmera sin robot enligt färdiga instruktioner och får sedan direkt respons på det de åstadkommit.
Workshoppen anpassas efter gruppens kunskapsnivå och förutsättningar.

Mecka med ljud i Makerlabbet

Flickor visar upp högtalare de byggt.

I Makerlabbet i MegaMind kikar vi på konstruktionen och funktionen hos en vanlig teknisk innovation i vår vardag – högtalaren. Eleverna får bygga egna högtalare och förändra och utveckla ljudnivån genom att bygga med olika material.

Hållfasthet och konstruktion

Vattenhjul byggt av färgglada plastdelar

Vad är det egentligen som gör att en konstruktion håller och en annan rasar ihop? I ”Hållfasthet och konstruktion” får eleverna utveckla sin förståelse för vad som skapar hållfasthet i en konstruktion och sin förmåga att skapa konstruktioner med enkla metoder.

Uppdrag: MiniMind – för elever som inte läser själva

Skrattande pojke kommer ut ur mörkt rum.

Det här uppdraget är anpassat för förskolan och barn som inte läser på egen hand. Här får barnen med hjälp av uppdragskort prova sina sinnen, skapa med olika tekniker, vara fysiskt aktiva, prata om rymden och träna sitt minne. Barnen får också ta sig igenom en hinderbana, hitta i mörker, bygga sitt drömhus eller en stadig bro.

Uppdrag: Hjärngympa i MegaMind

Hand sveper över skärm med hjärna på.

I detta uppdrag får eleverna med hjälp av olika uppdragskort och stationer i MegaMind utmana både sig själva och sina kamrater i koncentration, minne och logiskt tänkande för att lösa olika problem.

Uppdrag: Samla på sinnen i MegaMind

Pojke tittar på något med kikare.

I det här uppdraget får eleverna med hjälp av olika uppdragskort och stationer i MegaMind testa och utmana sina sinnen, fundera över vilka intryck de samlar och vilka uppfinningar som hjälper eller ersätter våra sinnen.

Uppdrag: Skapa med teknik i MegaMind

Pojke skulpterar med armarna i luften.

I det här uppdraget får eleverna tillfälle att utveckla sina kunskaper om hur teknik kan användas i olika skapandeprocesser. Eleverna får uppdragskort med instruktioner att bygga och lösa olika utmaningar på annorlunda sätt, till exempel måla med ögonen och skulptera i luften.

Uppdrag: Smarta idéer i MegaMind

Flickor i rum med text skrivet på mörka väggar.

Här får eleverna med hjälp av uppdragskort och stationer i MegaMind utmana sin hjärna på olika sätt, testa andras smarta lösningar och fundera över vilka problem de vill lösa nu och i framtiden.

Visa mer

Kontakt och mer information

Mariana Back

Intendent

+46 8 450 57 57

Mejla

Senast uppdaterad 23 april 2020.