Fantasifull bild av MegaMind med lugn och avskalad miljö

MegaMind Funkis – extra tillgängliga onsdagar

MegaMind Funkis är ett tillfälle för skolgrupper med olika funktionsvariationer att besöka museet i lugn och ro. En onsdag varje månad håller vi MegaMind extra öppet så att eleverna kan utforska och upptäcka hur bra idéer blir till i en extra trygg miljö.

MegaMind Funkis är öppet klockan 9–11 en onsdag i månaden och du bokar till ett specialpris. Vi har ett begränsat antal platser för att garantera en trygg miljö, så passa på att boka redan idag.

Funkis hösten 2017

Vill du boka ett Funkis-tillfälle så gör du det enklast genom vår webbokning (se länkar under Visa mer, nedan). Har du frågor så kan du kontakta skolbokningen; skolbokning@tekniskamuseet.se, eller telefon 08-450 57 00.

• 30 augusti
  • 27 september
  • 25 oktober
  • 29 november

Boka Funkis

I en trygg miljö med extra många pedagoger och färre antal besökare finns gott om plats för att leka och experimentera sig fram till nya idéer, innovationer och insikter. Välj mellan olika uppdrag, som eleverna löser med hjälp av stationerna i utställningen, eller testa något av våra labb. Här finns alla möjligheter att anpassa både tempo och omfattning efter elevernas behov.

Här kan du läsa mer om och boka de olika labben och uppdragen. Observera att när du bokar Funkis så betalar du bara 500 kronor per uppdrag eller labb plus 50 kronor per elev.

Cubetto – taktil programmering

I Cubetto får de de yngre barnen lära sig grunderna i programmering. Eleverna får placera färgglada programmeringsbitar på en kontrollpanel, som sedan styr en liten trärobot till en förutbestämd plats på en karta.

Programmera sensorer i Hackalabbet

Programmeringsmaterialet littleBits på vit bakgrund.

I Hackalabbet i MegaMind tittar vi närmare på sensor- och programmeringsteknik och hur vi kan göra vår vardag smartare, roligare och mer hållbar. Eleverna får i uppdrag att bygga olika sensorkonstruktioner som finns i vår vardag med hjälp av sensorer och enklare programmering.

Mecka med ljud i Meckalabbet

Flickor visar upp högtalare de byggt.

I Meckalabbet i MegaMind kikar vi på konstruktionen och funktionen hos en vanlig teknisk innovation i vår vardag – högtalaren. Eleverna får bygga egna högtalare och förändra och utveckla ljudnivån genom att bygga med olika material.

Uppdrag: MiniMind – för elever som inte läser själva

Skrattande pojke kommer ut ur mörkt rum.

Det här uppdraget är anpassat för förskolan och barn som inte läser på egen hand. Här får barnen med hjälp av uppdragskort prova sina sinnen, skapa med olika tekniker, vara fysiskt aktiva, prata om rymden och träna sitt minne. Barnen får också ta sig igenom en hinderbana, hitta i mörker, bygga sitt drömhus eller en stadig bro.

Uppdrag: Hjärngympa i MegaMind

Hand sveper över skärm med hjärna på.

I detta uppdrag får eleverna med hjälp av olika uppdragskort och stationer i MegaMind utmana både sig själva och sina kamrater i koncentration, minne och logiskt tänkande för att lösa olika problem.

Uppdrag: Samla på sinnen i MegaMind

Pojke tittar på något med kikare.

I det här uppdraget får eleverna med hjälp av olika uppdragskort och stationer i MegaMind testa och utmana sina sinnen, fundera över vilka intryck de samlar och vilka uppfinningar som hjälper eller ersätter våra sinnen.

Uppdrag: Skapa med teknik i MegaMind

Pojke skulpterar med armarna i luften.

I det här uppdraget får eleverna tillfälle att utveckla sina kunskaper om hur teknik kan användas i olika skapandeprocesser. Eleverna får uppdragskort med instruktioner att bygga och lösa olika utmaningar på annorlunda sätt, till exempel måla med ögonen och skulptera i luften.

Uppdrag: Smarta idéer i MegaMind

Flickor i rum med text skrivet på mörka väggar.

Här får eleverna med hjälp av uppdragskort och stationer i MegaMind utmana sin hjärna på olika sätt, testa andras smarta lösningar och fundera över vilka problem de vill lösa nu och i framtiden.

Visa mer

Kontakt och mer information

Maria Olsson

Specialpedagog och projektledare

Mejla

Senast uppdaterad 18 oktober 2017.