Tåg kommer ut ur tunnel i Modelljärnvägen.

Modelljärnvägen

Se tågen köra i Uno Miltons unika modelljärnväg med 50 meter räls och ett naturtroget landskap, uppskattat av så väl stora som små.

Uno Miltons modelljärnväg finns utställd på Tekniska museet sedan början av 1960-talet. Arbetet med den påbörjades 1948 och det tog 3 500 arbetstimmar under sju år att bygga den. Alla detaljer är gjorda för hand, sånär som på lokens motorer, som köptes färdigbyggda.

Varje dag klockan 11 och klockan 14 kan du se tågen troget tuffa vidare genom den nästan 70-åriga banan med sitt genuina hantverk.

Modelljärnvägen visas tills vidare.

Tågen och landskapet

Det finns totalt fyra olika tågset, dragna av ellok av typ D, Da, Ra och F. Loken och vagnarna, som är i skala 1:87, är exakta kopior hämtade ur verkligheten. Tågen drivs med 12 volts likström och precis som i verkligheten är luftledningen den ena polen och skenorna den andra.

Landskapet är uppbyggt av hönsnät, gips, teddytyg och sågspån. För att ge djup åt landskapet, har det som ska se ut som om det är närliggande målats med klara färger och det som ska vara i bakgrunden målats med plakatfärger.

Visningar

Modelljärnvägen visas varje dag klockan 11 och klockan 14.

Kontakta sidansvarig

Nils Olander

Intendent, program

+46 8 450 56 80

Mejla

Senast uppdaterad 20 december 2016.