Labb med olika fysikexperiment

Fysiklabb med Veteranerna från Tekniska Museets Vänner.

Tekniska Museets Vänner

Tekniska museets vänförening för dig som brinner för teknik och naturvetenskap, teknikhistoria samt industrihistoria och vilken roll de spelar i samhället.

Vänföreningen är en social mötesplats för dig som är intresserad av teknik och naturvetenskap, teknik- och industrihistoria och vad de spelar för roll i samhället. Vi ordnar utflykter, visningar och sammankomster där du träffar likasinnade. Med ditt medlemskap stödjer du Tekniska museets verksamhet.

Dessutom vill vi upplysa om att vi kommer att ordna en utflykt till bilmuseet i Köping den 15 oktober.

Mer information kommer.

Kalendarium

Se tidigare medlemsaktiviteter

Forskningschef på FOI, Ove Steinvall, berättar om lasersystem och dess tillämpningar

Torsdagen den 8:e december klockan 18.00 i Lilla Hörsalen får vi besöka av Ove Steinvall från FOI (Totalförsvarets Forskningsinstitut) som delar med sig sina insikter om lasersystem och dess olika tillämpningar.

Lasern utvecklades främst för avståndsmätning och vapenstyrning men även för att lysa upp och peka ut mål i mörker. Numera används laser i ett stort antal tillämpningar som skydd av flygande plattformar mot robothot, i ett flertal andra motmedelstillämpningar samt som laserradar för att  bl a ge en bättre upplösning av mål än vad en mikrovågsradar kan ge.

Fiberkommunikation blev också en mycket viktig tillämpning av lasern och möjliggjorde förbättrade prestanda i kommunikation och internets framväxt. Under föredraget beskrivs ett stort antal tillämpningar av lasersystem, såväl militärt som civilt. De civila tillämpningarna anses idag som mest drivande för den tekniska utvecklingen inom området.

Ove har jobbat med lasersystem i över 50 år och är en auktoritet inom området.

När: Torsdag den 8:e December 
Tid:
kl 18:00 – 19:00
Var:
Stora Hörsalen

Föreläsning om ikoniska Renault Voiturette1901 med Göran Flank

Bilen är en av världens första kardandrivna vagnar.  2020 – 2021 renoverades bilens mekanik och motor i samarbete med Köpings Bil- och Teknikhistoriska samlingar. Renoveringen gjordes av Göran Flank och Stefan Edlund som även framförde bilen i veteranbilsloppet Veteran Car Run mellan London och Brighton i början av november 2021.

När: 17 november
Tid: 18.00
Var: Hörsalen

Höstutflykt tar oss till Köping

Foto: John Neréns motorhistoriska samling

Den 15 oktober  åker Tekniska Museets Vänners på höstutflykt ändå ut till Köping för att djupdyka i bil- och tekniskhistoriska samlingar.
Vi får en presentation av museets bakgrund och verksamhet. Vi tittar på samlingarna och årets utställning Volvo 80 år. Museet ligger i Köpings mekaniska verkstads gamla lokaler och det är 80 år sedan verkstaden förvärvades av Volvo.

Det finns flera teknikhistoriska samlingar i Köping och vi kommer även att besöka Köping-Uttersbergs Järnvägs museiförening. Köping var ändstation för Sveriges första allmänna, normalspåriga järnväg med lokomotivdrift, Köping-Hults Järnväg. Spåret till Köping blev klart 1867. Några år senare, 1875, sammanknöts Köping med Stockholm via Stockholm-Västerås-Bergslagens Järnvägar.

Praktisk information:

Anmälan: Hur man anmäler sig till höstutflykten har meddelats i separat utskickat medelemsmejl.
Datum: lördagen 15 oktober.

Logotyp med kugghjul som bildar ett hjärta

Senast uppdaterad 16 november 2022.