Labb med olika fysikexperiment
Fysiklabb med Veteranerna från Tekniska Museets Vänner.
Man med eldflammor som stiger från handen
Hjärta av många små kugghjul

Tekniska Museets Vänner

Tekniska museets vänförening för dig som brinner för teknik och naturvetenskap, teknikhistoria samt industrihistoria och vilken roll de spelar i samhället.

Vänföreningen är en social mötesplats för dig som är intresserad av teknik och naturvetenskap, teknik- och industrihistoria och vad de spelar för roll i samhället. Vi ordnar utflykter, visningar och sammankomster där du träffar likasinnade. Med ditt medlemskap stödjer du Tekniska museets verksamhet.

Kalendarium

Besök på Pheenix Alpha – tillverkare av maskiner för pressning av LP-skivor

Foto: Pheenix Alpha

1888 startade Max Sievert Maskinaktiebolaget Alpha i Sundbyberg. Bolaget gjorde verktyg för tråddragning, främst för LM Ericsson som 1928/29 köpte företaget. Bland produkterna fanns också Brinellpressar, produkter av backelit och ficklampsbatterier. På 30-talet blev Alpha först i Sverige med storskalig produktion av 78-varvsskivor med egenutvecklade pressar.

1948 introducerade Columbia Records LP-formatet. 1977 utvecklade Alphas efterföljare Toolex Alpha den första helautomatiska LP-pressen, några år senare maskiner för CD och DVD-tillverkning.

2007 återuppväcktes intresset för LP-skivor. Idag håller de på att gå om CD-skivor som fysiskt format för ljud! Pheenix Alpha är en av tre tillverkare i världen av maskinerna. Mer info på Pheenix alpha.

Vi kommer att få höra historien bakom Pheenix Alpha och se en maskin i drift.

Obligatorisk föranmälan till anmalan@tmv.a.se Max 20 deltagare. Först till kvarn gäller.

Tid: 23 oktober kl.17

Adress: Bryggerivägen 12 i Bromma. Ingång till stormarknaden City Gross. Mötesplats framför bankomaten till höger efter ytterdörrarna.

Logotyp med kugghjul som bildar ett hjärta

Senast uppdaterad 4 oktober 2019.