Två män experimenterar

Tidigare medlemsaktiviteter

Sammanfattning av alla aktiviteter genom åren 2018 – 2022

2022

 • 17 november håller Göran Flank föreläsning om Renault 1901 – historian bakom ikoniska fordonet
 • 15 oktober: åkte vi ut på en höstutflykt till Köping.
 • 29 september: Lars Erik De Geers föredrag om kärnvapen
 • 31 maj: besökte vi Brännkyrka krigsbrandstation, Nässlan,  i Midsommarkransen.
 • 23 april: besök till Dyktankhuset och Svensk Dykerihistoriska föreningen.
 • 6 april: Föredrag med Göran Grimvall – Fakta, alternativa fakta och faktaresistens inom naturvetenskap och teknik – en komplex fråga
 • 31 maj: besöker vi Brännkyrka krigsbrandstation, Nässlan,  i Midsommarkransen.
 • 29 september: Lars Erik De Geers föredrag om kärnvapen
 • 15 okotber: åker vi ut på en höstutflykt till Köping.
 • 17 november: Föreläsning med Göran Flank om ikoniska fordonet Renault 1901
 • 8 december: Föredrag med forskningschef på FOI Ove Steinvall – lasersystem och dess tillämpningar

2021

 • 2021-12-01: Telefonkiosken – rum för resande
 • 2021-04-21: Årsstämma för Tekniska Museets vänner

2020

 

Logotyp med kugghjul som bildar ett hjärta

Det här gjorde vi 2022

Foto: John Neréns motorhistoriska samling

Fakta, alternativa fakta och faktaresistens inom naturvetenskap och teknik – en komplex fråga

Göran Grimvalls höll i ett föredrag om kunskap och dess fiende. Han pratade om hur vi med tiden har blivit mer faktaresistens och den komplexitet som medföljer när vi har ett överflöde av information i vårt samhälle.

Göran Grimvall är professor emeritus i teoretisk fysik (materialteori) vid Tekniska högskolan (KTH). Grimvall har bidragit till populariseringen av fysik och teknik genom ett stort antal böcker, föreläsningar och medverkan i många radio- och TV-program.

Höstutflykt tar oss till Köping

Den 15 oktober  åkte Tekniska Museets Vänners på höstutflykt ändå ut till Köping för att djupdyka i bil- och tekniskhistoriska samlingar.
Vi fick en presentation av museets bakgrund och och tittade på samlingarna och årets utställning Volvo 80 år. Vi besökte även Köping-Uttersbergs Järnvägs museiförening.

Lars-Erik De Geer om sin erfarenhet med att detektera kärnvapen.

Tekniska Museets Vänner bjöd in föreläsare Lars-Erik, som har före sin pensionering varit anställd på FOI ( dåvarande FOA ) och även jobbat för CTBTO i Wien. Lars-Erik är en auktoritet i Sverige inom kärnvapenområdet. Under föreläsningen delade han mes sig av sina erfarenheter med att detektera kärnvapen.

Dyktankhuset och Svensk Dykerihistoriska föreningen

Vi besökte Dyktankhuset för att lära oss mer om svensk dykerihistoria. Vi träffade även Svenska Dykerihistoriska föreningen som berättade om deras verksamhet och om dykeriteknikens utveckling.

Besök till Brännkyrka krigsbrandstation, Nässlan i Midsommarkransen

Vi besökte Nässlan som ursprungligen var en bombsäker distriktscentral i berg samt fordonsskydd åt Stockholms Brandförsvar. I senare år så fyller den sin funktion som garage och verkstad för Stockholms brandförsvars veteranbilar.

Forskningschef på FOI, Ove Steinvall, berättade om lasersystem och dess tillämpningar

Torsdagen den 8:e december klockan 18.00 i Lilla Hörsalen fick vi besök av Ove Steinvall från FOI (Totalförsvarets Forskningsinstitut) som delade med sig sina insikter om lasersystem och dess olika tillämpningar.

Lasern utvecklades främst för avståndsmätning och vapenstyrning men även för att lysa upp och peka ut mål i mörker. Numera används laser i ett stort antal tillämpningar som skydd av flygande plattformar mot robothot, i ett flertal andra motmedelstillämpningar samt som laserradar för att  bl a ge en bättre upplösning av mål än vad en mikrovågsradar kan ge.

Föreläsning om ikoniska Renault Voiturette1901 med Göran Flank

Bilen är en av världens första kardandrivna vagnar.  2020 – 2021 renoverades bilens mekanik och motor i samarbete med Köpings Bil- och Teknikhistoriska samlingar. Renoveringen gjordes av Göran Flank och Stefan Edlund som även framförde bilen i veteranbilsloppet Veteran Car Run mellan London och Brighton i början av november 2021.

Höstutflykt tog oss till Köping

Den 15 oktober åkte Tekniska Museets Vänners på höstutflykt ändå ut till Köping för att djupdyka i bil- och tekniskhistoriska samlingar.
Vi fick en presentation av museets bakgrund och verksamhet. Vi tittade på samlingarna och 2022 utställning Volvo 80 år. Museet ligger i Köpings mekaniska verkstads gamla lokaler och det är 80 år sedan verkstaden förvärvades av Volvo.

Senast uppdaterad 16 februari 2023.