2019
- 2019-04-12: Föredrag: Vasakanonskjutningarna 2014
- 2019-11-25: Besök på KTH MoveAbility Lab (se nedan)
- 2019-11-06: Föredrag: Biomekanik och människans rörelseorgan
- 2019-09-18: Bilsamhällets framväxt och konsekvenser
- 2019-08-25: Båtutflykt med den över 130-åriga ångbåten S/S Ejdern
- 2019-05-11: Fixardag i Bastnäs
- 2019-05-08: Föredrag om S/S Ejdern, Gert Ekström
- 2019-04-03: Årsstämma för Tekniska Museets Vänner
- 2019-03-06: Föredrag om cochleaimplantat
2018
- 2018-12-05: Arkeologi – metoder och tekniker
- 2018-11-07: Föredrag – Vatten och avlopp genom tiderna
- 2018-09-05: Digitala modeller, föredrag
- 2018-09-19: Utflykt med amfiebuss
- 2018-04-06: Årsmöte
- 2018-04-04: Föreläsning om Kungl. Vetenskapsakademien
- 2018-03-07: Föreläsning – Konsten att spinna spindeltråd
Utflykt till Miniatyrriket i Kungsör
Lördagen den 22 Februari
Miniature Kingdom är Sveriges största modelljärnväg (skala H0) med inspiration från hela landet. För närvarande täcker den 170 m2, med miljöer från Boden till Mälardalen. Tåg, bilar och bussar rullar fram genom miniatyrlandet. Bilder och information finns på: https://miniaturekingdom.se/ och https://sv.wikipedia.org/wiki/Miniature_Kingdom
Anläggningen ligger i en f.d. industribyggnad nära Kungsörs station.
Vi togs emot av museichefen Staffan Anger och projektledaren Magnus Eriksson och fick höra berättelser om hur miljöerna inspirerats av verkligheten.
Besök hos tillverkare av maskiner som skapar LP-skivor
Onsdagen den 23 oktober
2007 återuppväcktes intresset för LP-skivor. Idag håller de på att gå om CD-skivor som fysiskt format för ljud! Pheenix Alpha i Bromma är en av tre tillverkare i världen av maskiner för pressning LP-skivor.
Vi fick höra historien bakom Pheenix Alpha och se en maskin i drift.
Fixardag i Bastnäs
Lördagen den 11 maj

Tekniska museet äger 1800-tals-hakspelet i Bastnäs utanför Riddarhyttan. Det drevs av en kilometerlång stånggång, och länkade om kraften för att driva en gruvpump. Medlemmar bjöds in att röja runt huset där spelet finns. En bra insats för museets anläggning, trevligt folk och trevlig lunch.
Ytterby Gruva – symposium och ceremoni
Lördagen den 27 april
Ytterby gruva, som är världsberömd utanför Sverige, har utsetts till Chemical Landmark av det europeiska kemistsamfundet EuChemS. Detta uppmärksammades med ett kort symposium och sedan båtfärd till en ceremoni på platsen (Resarö, Vaxholms kommun).
Guidad visning: Katarina Brandmuseum – Röde Hanen
22 januari 2019
Museet visar föremål från brandkårens äldsta tid till slutet av 1800 talet, och vi tittar också på den toppmoderna utrustningen i Katarina brandstation. Vi får en mycket sakkunnig visning, och med Tekniska museets Gert Ekström som ”biträdande guide”.
Besök på Kungliga vetenskapsakademien
12 november 2018
Vetenskapsakademien har sedan starten 1739 anskaffat eller genererat olika vetenskapliga samlingar. Det kan ha varit böcker till det som blev KVAB, eller arkiv efter organisationens egen verksamhet eller efter ledamöter, eller instrumentsamlingen, det tidigare Fysikaliska Kabinettet. Under besöket får vi kika bakom kulisserna på Vetenskapsakademien och fokusera särskilt på den senare samlingen.
Besök på Syvabs avloppsreningsverk vid Himmerfjärden
Tisdag den 9 oktober
Syvab renar avloppsvatten från Botkyrka, Huddinge, Nykvarn, Salem, Södertälje och delar av Stockholm. Ett 55 km långt tunnelsystem mynnar ut i verket 54 meter under markytan. Slam och matavfall blir till biogas, som även uppgraderas till fordonsgas. Verket står inför en stor ombyggnad som beräknas vara klar 2024 för att klara högre reningskrav. Vi tas emot av VD Carl-Olof Zetterman och processchef Sara Söhr.
En tur med amfiebuss
19 september 2018
En specialchartrad tur för medlemmar med amfibiebussen Estelle.
Max Ekwall berättade om bussen och alla turer med svenska myndigheter innan bussen fick tas i ordinarie trafik. Bussen uppfyller säkerhetskraven för både buss och passagerarfartyg i en och samma förpackning. Den har testats och godkänts av svenska besiktningsorgan och Transportstyrelsen. Den är utrustad med all nödvändig säkerhetsutrustning och framförs av speciellt utbildad personal. Läs mer om bussen: https://oceanbus.se/
Besök på Trafik Stockholms ledningscentral för vägtrafiken
1 mars 2018 klockan
Vägtrafik börjar alltmer likna järnvägstrafik i komplexitet. Elektroniska skyltar, kameror, SOS, Polis, Räddningstjänst, Vägassistans, vägrapporter och information till allmänheten – spindeln i systemet är Trafik Stockholms ledningscentral. Läs mera på http://www.trafikstockholm.com. Under 1,5 timme fick vi veta mer om hur det fungerar.
Föredrag: Permobilen – från källarprojekt till miljardindustri
7 februari 2018
Ingenjör Sven Linnman, mångårig medarbetare till läkaren och entreprenören Per Uddén ger oss en intressant inblick i tillkomsten av den berömda rullstolen.
Linnman kom tidigt in i arbetet, bland annat med utvecklingen av det avancerade styrsystemet, som en gång testades på Hadrianus mur mellan England och Skottland. Vägen från prototyp till färdig produkt var lång och snårig, men med kunnande, energi och envishet kom till slut ett av världens mest avancerade förflyttningshjälpmedel fram till rörelsehindrades fromma.
Föredraget illustrerades med bilder av de tekniska lösningar och varianter på prototypen som efter hand kom fram. Några moderna varianter av Permobiler demonstrerades.
Studiebesök på Stiftelsen Musikkulturens främjande
25 januari 2018
Stiftelsen Musikkulturens främjande (The Nydahl collection) brukar beskrivas som det andra musikmuseet. Samligen är privat och omfattar ett stort antal unika instrument varav flera är självspelande. Tekniska museets vänner fick en specialvisning av instrumenten med tonvikt lagd på de självspelande instrumenten.
Besök hos Stockholms modelljärnvägsförening
Torsdag 7 december 2017
TMV besöker Stockholms modelljärnvägsförening på Rosenlundsgatan 54. Besöket kostar 50 kronor som betalas på plats – både kort och kontanter fungerar. Föreningen ligger vid Södra station och buss 4 och 55 stannar i närheten. Titta gärna på deras hemsida http://www.smj.org/
Visning: Att se världen – den fotograferande människan
Lördag 25 november 2017
Samtidigt med utgivningen av Dædalus öppnades en utställning av några fotografiska klenoder ur Tekniska museets samlingar. Emilie Sabel, ansvarig både för boken och utställningen, visade utställningen och berättade om de unika föremålen. Medlemmar fick ta med en gäst.
Ericssons forskningschef Sara Mazur: 5G – nästa teknikrevolution
Måndag 13 november 2017
Föreningen KTH X arrangerade ett besök hos Ericsson i Kista, där forskningschefen Sara Mazur talar om ”5G – nästa teknikrevolution”.
Fler aktiviteter
- 15/11: Anders Houltz, Centrum för näringslivshistoria, om sin nya bok ”I världsutställningarnas tid: Kungahus, näringsliv och medier”
- 1/11: Föredrag: E-sporten och teknikutvecklingen
- 25/10: Seminarium om 3D-printning
- 25/10: Boksläpp Dædalus: Att se världen – svensk fotografi under 175 år
- 4/10: Föredrag: Att lösa matematiska problem med datorer
Studiebesök till kraftstationen i Oscar-Fredriksborg
Lördag den 11 november klockan 11
Kraftstationen i Oscar-Fredriksborg har en fungerande dieselmotor (som drev generatorn) från 1910 och som vi får kika på. Anläggningen restaureras på ideell basis av Dieselgruppen: http://ksof.se.
Program
- Lasse Carlsson och Dieselgruppen tar emot cirka kl.11 (vi inväntar SL-bussen)
- Kort introduktion om fästningen
- Körning av stora dieselmotorn och generatorn från 1910
- Visning av övrig utrustning och samlingen av motorer
- Gott om tid för att se sig omkring, fråga och prata
Anmäl dig genom att mejla anmalan@tmv.a.se, ange namn och antal. Begränsat antal platser, TMV-medlemmar har företräde. Vi skickar bekräftelse på att du har fått plats. Kostnad: Frivilligt bidrag.
Vägbeskrivning
På Rindö vid Oxdjupet, 300 meter norr om färjeläget mot Värmdö. Adress: Fortvägen, Vaxholm.
Med bil: Färja från Vaxholm eller Värmdö. Parkering direkt utanför fästningen. Från Vaxholm hel och halv timme, från Värmdö 10.54.
Med SL: Buss 688 från Söderhamnsplan i Vaxholm klockan 10.55 till Oscar-Fredriksborg (framme 11.16). Buss 670 från Östra station till Vaxholm en gång i halvtimmen, exempelvis klockan 9.50 (framme 10.33). Några minuters promenad efter Oxdjupet.
Kontaktperson: Johan Sundberg, Programutskottet
Skansen bakom kulisserna – studiebesök
Onsdagen 19 april klockan 16–18
Skansen, världens äldsta friluftsmuseum, grundades 1891 av Artur Hazelius och cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. Bygg- och fastighetsavdelningen visar några platser som vanligtvis inte är öppna för besökare: vinden på Skogaholms herrgård, Skansenberget, Lill-Skansen, Ölandskvarnen samt Sollidenscenen med tekniken under scenen (reservation för ändringar).
Tid och plats
Samling onsdag 19 april 2017 klockan 15.45 utanför Skånska Gruvan, Rosendalsvägen 14.
(Kaffe med goda kakor kan med fördel intagas innan på Café Flickorna Helin & Voltaire som ligger ovanpå Skånska Gruvan.)
Anmälan – begränsat antal platser
Anmäl senast 6 april genom att mejla halj@nynas.com (eller ring/SMS:a klockan 18–19: 070-6011949) och uppge namn och telefon.
Endast TMV-medlemmar (lottning vid överteckning). De som får en bekräftelse på deltagande betalar 100 kronor/person senast 9 april till TMV:s plusgiro 49 24-7 med uppgift om namn och telefon.
Ansvarig från TMV: Håkan Ljungqvist
Studiebesök på Hagströmerbiblioteket
2 februari 2017
Hagströmerbiblioteket rymmer en unik samling medicinhistoriska skrifter men även en stor mängd metallurgica och andra vetenskapliga ämnen.
Vi har bokat en visning för Tekniska Museets Vänner och antalet deltagare är begränsat – endast TMV-medlemmar, inga gäster.
Anmälan
Kostnaden är 160 kr per deltagare. I princip fulltecknat, men ring Karsten på telefon: 070-5934744 och hör efter. Betala sedan in 160 kr på TMV plusgiro 49 24-7.
Tid: 2 februari 2017 klockan 18
Plats: Haga tingshus. Buss 57 och 515, hållplats Haga Södra. Parkering för bilar finns (ingen avgift innanför staketet). Haga tingshus, Annerovägen 12, 169 70 Solna
Läs mer om Hagströmerbiblioteket