Äldre trehjuling, röd, blå och lite rostig

Skänk till samlingarna

Vill du skänka något till Tekniska museets samlingar? Här berättar vi om hur du gör och vilka våra fokusområden är för närvarande.

Det är viktigt att museets samlingar nu och i framtiden kan ge en bra bild av teknikens utveckling. Vi har valt ut några prioriterade områden som är särskilt intressanta. Några viktiga områden är innovationer, medicinteknik, barns värld och kreativitet samt föremål som speglar kvinnors bidrag till teknikutvecklingen.

Vill du skänka något till samlingarna?

Kanske har du precis det vi söker? Ett föremål till en utställning som kan berätta något väldigt viktigt om samhällsutvecklingen ur ett teknik- och industrihistoriskt perspektiv. Eller kanske har du något som vi inte tänkt på, men borde ha. Du som vill skänka något till våra arkiv- eller föremålssamlingar, kontakta oss i god tid för att vi snabbt skall kunna ge dig rätt besked. Av praktiska skäl kan vi inte ta emot någonting oförberett, så hör av dig i förväg.

Vi vill alltid ha så mycket information som möjligt om det du vill skänka, inte minst om användning och tillverkningshistoria. Vi behöver också en bild om du har ett objekt.

Ibland tackar vi nej

Det kan finnas många anledningar till att vi inte kan tacka ja till ditt erbjudande. Vi kanske redan har ett liknande objekt i våra samlingar. Det kan också vara så att det du erbjuder är sådant som vi inte samlar på. Det mesta av det vi samlar in behövs inte omedelbart för våra utställningar, men kan istället komma att lånas ut till andra museer eller komma till nytta för skolor och forskare.

Vi kan inte lova att din gåva ställs ut eller godta några särskilda villkor för gåvor. Vi kommer däremot att bevara gåvan och kan göra den tillgänglig på webben. Vi tar inte emot lån på lång tid utom i samband med utställningar. Vi kan aldrig acceptera erbjudanden av farliga objekt eller ämnen, inte heller om ägarförhållandena är oklara. Som museum gör vi aldrig ekonomiska värderingar av objekt, utan hänvisar till expertis på auktionshus eller försäkringsbolag.

Skänk till samlingarna

  • (Vad är det för något, tillverkare, vilket år är det från, hur har det använts?)
  • (Till exempel historien bakom, hur hamnade det hos dig, vad har det betytt för dig?)
    För att ta emot din förfrågan måste vi behandla dina personuppgifter. Läs mer om behandlingen i vår integritetspolicy. Samtycker du till att vi behandlar dina personuppgifter?
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Kontakt och mer information

Anders Lindeberg-Lindvet

Intendent

+46 8 450 56 53

Mejla

Senast uppdaterad 9 augusti 2018.