No description found for the image retrokonsoll-1600x600
Människor omsluts av dataspel

Play Beyond Play

Play Beyond Play är Tekniska museets stora dataspelssatsning – en totalupplevelse med spelstationer och fantasifulla spelmiljöer.

Dataspelsutställningen Play Beyond Play är ett helt våningsplan med spelupplevelser – 1 000 kvadratmeter stort. Vi har skapat en upplevelse där du inte bara kan prova dina favoritspel och utforska spelhistorien, utan också kliva in i och låta dig omslutas av spel. Utställningen visas tills vidare och kommer att uppdateras med nya spelupplevelser under resans gång.

Play Beyond Play – en totalupplevelse

Här möts nostalgi, tidsfördriv och avancerad digital teknik när vi berättar historien om svensk dataspelsindustri – en av de mest utbredda kulturformerna i världen och en bransch som driver på den digitala teknikutvecklingen i snabb takt.

Satsningen samlar aktörer inom svensk spelindustri, flerårig forskning och tidigare erfarenhet av spelutställningar till en enda stor spelupplevelse.

Ännu fler spelupplevelser

Följ med på en resa genom spelhistorien. I Game Portal blir du som besökare omsluten av rymdvärldar i form av neonfärgade vektorer, städer uppbyggda av färgglada pixlar och vackra svenska landskap skapade av tusentals små polygoner.

I Game Portal kliver du in i en tidsresa över dataspelsutvecklingen för att sedan ta dig vidare in i Game Retro där du kan testa några klassiska arkadspel som Donkey Kong, Bubble Bobble, Pacman och Frogger.

I nästa del får du testa spel under utveckling, där studenter och forskare visar upp experimentella spelidéer, användargränssnitt och användningsområden. Du kan till exempel prova att styra en groda genom olika banor med hjälp av en cykelpump. Eller brumma dig fram i ett racingspel genom att använda din röst och låta som en bil.

I Game Evolution får du möjlighet att kika in bakom kulisserna och undersöka några av de kreativa roller som krävs för att göra ett spel. Här kan du till exempel testa att mixa spelljud, för att uppnå olika stämningar.

Innan du lämnar Play Beyond Play kan du skapa en egen spelkaraktär. Du scannar in dig själv och väljer utseende och tillbehör. När du är klar kan du låta din figur vandra ut i utställningen tillsammans med tidigare besökare och stanna i spelens värld för alltid.

Intervju från utställningen

Hör vår museidirektör, Peter Skogh och utställningsproducent Fanny Söderström Aupeix berätta mer om utställningen.

Öppettider

Alla dagar 10 – 22

Fler exempel på spel i utställningen

  • Mirror’s Edge
  • Star Stable
  • Unravel
  • Overcooked
  • Star Wars Battlefront 2
  • Liyla and the Shadows of War
  • Never Alone
  • Shelter 2

För dig som vill uppleva nostalgi

Nintendo NES spelkonsol visas på display

I utställningen finns också föremål från spelhistorien, som Saab D2 (Sveriges första transistorutrustade dator som ett av Sveriges första datorspel gjordes på) och klassiker som Commodore 64, Apple II, Atari Pong, Atari 2600 och Amiga 500.

Ta del av cosplay-kulturen

I utställningen kan du också utforska cosplay-kulturen, som kommer från Japan. Ordet är en förkortning av ”Costume Play” och går ut på att utövarna klär sig i dräkter som förvandlar dem till karaktärer från spel eller tecknad film. I utställningen visas bland annat en tolkning av Tau Commanders dräkt från Warhammer 40 000.

Kontakt

Fanny Söderström-Aupeix

Fanny Söderström-Aupeix

Chef Utställningar & Upplevelser

+46 8 450 56 51

Mejla

Senast uppdaterad 8 mars 2024.