Nu har Play Beyond Play växt till ett helt våningsplan med dataspelsupplevelser.
Dräkter från spelvärlden visas i utställningen
Kliv in i en värld av dataspel. Bilden visar cosplay-dräkter från utställningen.
Tjej spelar AR-spel med fingrarna i luften
Med HoloLens blir verkligheten en del av spelet och spelet en del av verkligheten.
Prickar bildar utställningsnamnet Play beyond Play

Play Beyond Play – dataspelsutställning

Play Beyond Play är Tekniska museets nya dataspelssatsning – en totalupplevelse med spelstationer och fantasifulla spelmiljöer.

Dataspelsutställningen Play Beyond Play är nu ett helt våningsplan med spelupplevelser – 1 000 kvadratmeter stort.

Vi har skapat en upplevelse där du inte bara kan prova dina favoritspel och utforska spelhistorien, utan också kliva in i och låta dig omslutas av spel. Utställningen visas tills vidare och kommer att uppdateras med nya spelupplevelser under resans gång.

Nominerad till Årets utställning

Vi är stolta och glada över att Play Beyond Play är nominerad till Årets Utställning 2018. Läs mer om nomineringen.

Play Beyond Play – en totalupplevelse

Människor omsluts av dataspel

Här möts nostalgi, tidsfördriv och avancerad digital teknik när vi berättar historien om svensk dataspelsindustri – en av de mest utbredda kulturformerna i världen och en bransch som driver på den digitala teknikutvecklingen i snabb takt.

Satsningen samlar aktörer inom svensk spelindustri, flerårig forskning och tidigare erfarenhet av spelutställningar till en enda stor spelupplevelse.

HoloLens

Tjej spelar AR-spel med fingrarna i luften

Prova den allra senaste speltekniken – HoloLens. Hur känns det att spela i en ”mixed reality”-värld? Med HoloLens förstärks verkligheten och människor, platser och föremål från den fysiska och digitala världen förs samman. Till skillnad från traditionella spel utnyttjar HoloLens det befintliga rummet, scannar av miljön och anpassar spelet efter den.

Öppettider för HoloLens

HoloLens spelas i ett eget rum i utställningen där våra värdar hjälper dig tillrätta. HoloLens är kostnadsfritt, men du behöver boka en tid i entrén – begränsat antal platser, först till kvarn gäller.

Vardagar: 12.00-16.00

Helger: 10.30-12.00 & 13.00-16.30

Ännu fler spelupplevelser

Följ med på en resa genom spelhistorien. I Game Portal blir du som besökare omsluten av rymdvärldar i form av neonfärgade vektorer, städer uppbyggda av färgglada pixlar och vackra svenska landskap skapade av tusentals små polygoner.

Människor omsluts av dataspel I Game Portal kliver du in i en tidsresa över dataspelsutvecklingen.

I nästa del får du testa spel under utveckling, där studenter och forskare visar upp experimentella spelidéer, användargränssnitt och användningsområden. Du kan till exempel prova att styra en groda genom olika banor med hjälp av en cykelpump. Eller brumma dig fram i ett racingspel genom att använda din röst och låta som en bil.

Spelstationer med demospel

Här får du också testa olika VR- och AR-spel, som till exempel virtuell KBT-terapi, som just nu utvecklas på Sahlgrenska i Göteborg.

Brits med VR-glasögon

I Game Evolution får du möjlighet att kika in bakom kulisserna och undersöka några av de kreativa roller som krävs för att göra ett spel. Här kan du till exempel testa att mixa spelljud, för att uppnå olika stämningar.

Innan du lämnar Play Beyond Play kan du skapa en egen spelkaraktär. Du scannar in dig själv och väljer utseende och tillbehör. När du är klar kan du låta din figur vandra ut i utställningen tillsammans med tidigare besökare och stanna i spelens värld för alltid.

Intervju från utställningen

Hör vår museidirektör, Peter Skogh och utställningsproducent Fanny Söderström Aupeix berätta mer om utställningen.

Fler exempel på spel i utställningen

Rum i rummet med olika dataspel

  • Mirror’s Edge
  • Star Stable
  • Unravel
  • Overcooked
  • Star Wars Battlefront 2
  • Liyla and the Shadows of War
  • Never Alone
  • Shelter 2

För dig som vill uppleva nostalgi

I utställningen finns också föremål från spelhistorien, som Saab D2 (Sveriges första transistorutrustade dator som ett av Sveriges första datorspel gjordes på) och klassiker som Commodore 64, Apple II, Atari Pong, Atari 2600 och Amiga 500.

För den som minns VR-spelet Dactyl Nightmare som florerade på arkadhallarna under tidigt 90-tal, så finns chansen att genom en emulering av dataspelet kastas tillbaka i tiden.

Du får också ta del av VR-utrustningen ”Virtuality 1000CS”, som var den första spelmaskinen som spelaren kunde uppleva VR i och spela arkadspelet Space Invaders.

VR-labb på helger

Barn med VR-utrustning spelar i fantasifull miljö

I vårt VR-labb, som du hittar i utställningen, kan barn som vuxna testa att spela ett roligt och spännande spel. VR-labbet är öppet på helger och lov, se tider.

Ta del av cosplay-kulturen

Dräkter från spelvärlden visas i utställningen

I utställningen kan du också utforska cosplay-kulturen, som kommer från Japan. Ordet är en förkortning av ”Costume Play” och går ut på att utövarna klär sig i dräkter som förvandlar dem till karaktärer från spel eller tecknad film. I utställningen visas bland annat en tolkning av Tau Commanders dräkt från Warhammer 40 000.

Se också vår kommande utställning Robots

Kontakt

Ann-Sofie Axelsson

Projektledare, dataspelsutställning

08-450 57 05

Mejla

Visste du att...?

Var tionde människa på jorden har spelat ett svenskt dataspel.

Senast uppdaterad 25 september 2019.