Dräkter från spelvärlden visas i utställningen
Kliv in i en värld av dataspel. Bilden visar cosplay-dräkter från utställningen.
Tjej spelar AR-spel med fingrarna i luften
Med HoloLens blir verkligheten en del av spelet och spelet en del av verkligheten.
Prickar bildar utställningsnamnet Play beyond Play

Play Beyond Play – dataspelsutställning

Play Beyond Play är Tekniska museets nya dataspelssatsning – en totalupplevelse med spelstationer, fantasifulla spelmiljöer och workshops för barn och unga.

Här möts nostalgi, tidsfördriv och avancerad digital teknik när vi berättar historien om svensk dataspelsindustri – en av de mest utbredda kulturformerna i världen och en bransch som driver på den digitala teknikutvecklingen i snabb takt.

Satsningen samlar aktörer inom svensk spelindustri, flerårig forskning, erfarenhet av spelutställningar, kurser och aktiviteter för skola, barn och unga kring spelutveckling och programmering i en enda stor Game Lounge.

Dataspelsutställningen Play Beyond Play öppnar i två etapper, den första i mars 2018. 6 oktober slår vi upp dörrarna till ett helt våningsplan med dataspelsupplevelser.

Reportage med Barn i stan

Följ med Barn i stan på rundtur i utställningen.

Exempel på spel i utställningen

Tjej spelar AR-spel med fingrarna i luften

I utställningen finns det ett rum där du kan uppleva den allra senaste speltekniken – HoloLens. Hur känns det att spela i en ”mixed reality”? Med HoloLens förstärks verkligheten och människor, platser och föremål från den fysiska och digitala världen förs samman. Till skillnad från traditionella spel utnyttjar HoloLens det befintliga rummet, scannar av miljön och anpassar spelet efter den.

Här får du jaga rymdfigurer som kryper in bakom väggarna, använda din nyfunna röntgensyn och många andra häftiga effekter i spelet RoboRaid – världens första mixed reality shooting game, där du som spelare försvarar dig (och Tekniska museet) från en robotinvasion. Såhär kan det se ut: https://youtu.be/Hf9qkURqtbM

Öppettider för HoloLens

HoloLens spelas i ett eget rum i utställningen där våra värdar hjälper dig tillrätta. HoloLens är kostnadsfritt, men du behöver boka en tid i entrén – begränsat antal platser, först till kvarn gäller.

  • Måndag–fredag klockan 12–16
  • Lördag–söndag klockan 10.30–12 och 13–16.30

Andra spel du kan spela i utställningen

  • Mirror’s Edge
  • Star Stable
  • Unravel
  • Overcooked
  • Star Wars Battlefront 2
  • Liyla and the Shadows of War
  • Never Alone
  • Shelter 2

I det svenskutvecklade spelet Shelter 2, blir spelaren ett lodjur som tar hand om sina ungar, skyddar dem från faror och lär dem fånga byten. Spelet är ett så kallat open world-spel med fokus på överlevnad och kan styras med ögonen. Det gör spelet tillgängligt för personer med olika funktionsvariationer.

Spelet Liyla är ett israeliskt spel om kriget i Gaza, där spelaren får följa en pappas ansträngningar för att ta sin dotter i säkerhet undan krigets fasor.

Spelen i utställningen kommer förnyas löpande under utställningsperioden.

För dig som vill uppleva nostalgi

I utställningen finns också föremål från spelhistorien, som Saab D2 (Sveriges första transistorutrustade dator som ett av Sveriges första datorspel gjordes på) och klassiker som Commodore 64, Apple II, Atari Pong, Atari 2600 och Amiga 500.

För den som minns VR-spelet Dactyl Nightmare som florerade på arkadhallarna under tidigt 90-tal, så finns chansen att genom en emulering av dataspelet kastas tillbaka i tiden.

Du får också ta del av VR-utrustningen ”Virtuality 1000CS”, som var den första spelmaskinen som spelaren kunde uppleva VR i och spela arkadspelet Space Invaders.

VR-labb på helgerna i höst

Barn med VR-utrustning spelar i fantasifull miljö

VR-labbet är sommarstängt och öppnar igen i september. I vårt nya VR-labb, som du hittar i utställningen, kan barn som vuxna lära sig lite mer om vad Virtural Reality (VR) är för någonting och testa att spela ett roligt spel.

Ta del av cosplay-kulturen

Dräkter från spelvärlden visas i utställningen

I en del av utställningen kan du utforska cosplay-kulturen, som kommer från Japan. Ordet är en förkortning av ”Costume Play” och går ut på att utövarna klär sig i dräkter som förvandlar dem till karaktärer från spel eller tecknad film. I utställningen visas bland annat en tolkning av Tau Commanders dräkt från Warhammer 40 000.

Utställningen växer till hösten

Play Beyond Play öppnar i andra etappen 6 oktober 2018, då du med hjälp av rumsliga, speltekniska och interaktiva upplevelser kan kliva in i, uppleva, testa och förstå olika spelvärldar. Play beyond Play förvandlar då hela våningsplan fyra till ett enda stort Game Lounge.

Kontakt

Ann-Sofie Axelsson

Projektledare, dataspelsutställning

08-450 57 05

Mejla

Senast uppdaterad 5 juli 2018.