No description found for the image gruvbussen-1600x600
Gruvan
No description found for the image gruvan-mineraler-1600x600
Dockor med gamla verktyg i gruvmiljö från förra sekelskiftet
Flicka kör en bil och ser hur hon kör på en skärm

Gruvan

Gruvan, en av våra första utställningar, har genom alla tider varit en av de mest populära attraktionerna på Tekniska museet. Följ med på en resa genom trånga, mörka gruvgångar där du får uppleva hur det en gång så farliga arbetet i underjorden gick till hundratals år tillbaka i tiden. Utställningen visar även hur dagens moderna gruvmiljöer har växt fram med hjälp av teknik och innovationer.

Vår populära utställning Gruvan har genomgått en rejäl förvandling – förutom nya ytskikt, realistiska gruvarbetare och stämningsfull belysning har de gamla gruvgångarna fyllts med nya överraskningar, effekter och andra spännande inslag. Följ med på en resa genom trånga, mörka gruvgångar där du får uppleva hur det en gång så farliga arbetet i underjorden gick till hundratals år tillbaka i tiden.

En helt ny del – den moderna gruvan

I vår nya gruvdel kan du uppleva känslan av att stå inne i en mörk gruva med de olika maskinerna som arbetar runt omkring dig. Du hittar en modell av en gruva med miniatyrmaskiner och en borrigg i Lego. På skärmarna får du veta mer om vad en gruva är, hur den styrs och vad metallerna och mineralerna används till i vardagen. Du kan känna på mineral som bryts i Sverige och titta närmare på de kraftfulla gruvmaskinerna i 3D

Dessutom har Gruvan utökats med en helt ny del med moderna gruvmiljöer. Starta äventyret med gruvbussen, som tar dig ned i underjorden. Framme i den moderna gruvans kontrollrum kan du ta plats i borrsimulatorn – en styrhytt där du själv får styra den enorma borren in i bergväggen för att göra hål för sprängmedel och lasta malm. Här kan du också avfyra en rejäl salva med hjälp av knappar och spakar i ett riktigt sprängskåp som använts i Kirunagruvan.

I den moderna gruvans kontrollrum möts du av mängder av skärmar för att följa metallernas och mineralens väg runt jorden. I skåp och lådor hittar du prover på 40 olika metaller och industrimineral som behövs för att tillverka en vanlig mobiltelefon. Här finns också mikroskop och andra verktyg för att testa och analysera borrkärnor från urberget.

I den nya delen av Gruvan fortsätter berättelsen till nutid, och vi får se hur de en gång farliga arbetsplatserna numera liknar kontorsmiljöer och fikarum på vilken arbetsplats som helst. Vi får också träffa dagens gruvarbetare, avfyra sprängladdningar, åka buss långt ner i underjorden och prova att köra en borr- och lastningssimulator.

Samarbetspartner

Tack till vår samarbetspartner Svemin, som gjort förnyelsen av utställningen möjlig.

Öppettider

Alla dagar 10 – 22

Kontakta sidansvarig

Lars Paulsson

Lars Paulsson

Utställningsintendent

+46 8 450 56 81

Mejla

Senast uppdaterad 15 augusti 2023.