Äldre skinninbunden encyklopedi
Diderots encyklopedi, 1751–1765. Fotograf: Truls Nord, Tekniska museet

Bibliotek

Tekniska museets bibliotek är ett referensbibliotek med 40 000 böcker och mer än 500 olika tidskrifter inom teknik, industrihistoria och naturvetenskap.

Materialet sträcker sig från 1600-talet och framåt och har byggts upp sedan 1924, då Tekniska museet grundades. Den stora grundplåten är Carl Sahlins bergshistoriska samling, som donerades år 1933.

I biblioteket finns material om bl.a. skogs- och pappersindustrin, väg- och vattenbyggnad, bergsbruk, gruvor, rymden, innovationer, bilar, flyg och företagshistoria. Sedan 2004 finns också telehistoriska böcker och tidskrifter från före detta Telemuseum i bibliotekssamlingen.

Ungefär 25 procent av våra böcker och tidskrifter är sökbara i bibliotekets databas, resten kan du söka på plats i läsesalens kortkatalog. Du kan också söka i vår bibliotekssamling på webben.

Som referensbibliotek erbjuder vi varken hemlån eller fjärrlån. Du är däremot välkommen att besöka vår läsesal och ta del av bibliotekets samlingar på plats.

Personuppgifter

Läs om hur vi hanterar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Kontakt och mer information

För att komma i kontakt med biblioteket, mejla samlingsinfo@tekniskamuseet.se eller ring 08-4505716

Besök arkiv och bibliotek

Vi tar emot förbokade besök enligt överenskommelse. Kontakta oss i så god tid som möjligt så förbereder vi ditt besök på bästa sätt och plockar fram materialet. Vi har sommarstängt vecka 29–33.

Telefon: 08 450 57 16
E-post: arkiv@tekniskamuseet.se

Senast uppdaterad 22 februari 2021.