Del av utställningen med skelett på väggarna

Hyper Human

Vad händer när tekniken gör det möjligt att designa våra barn med geneditering? Var går gränsen mellan människa och maskin när vi kan förstärka och byta ut kroppsdelar? Vem har makten när vi låter artificiell intelligens ta beslut i avgörande livsval? Utforska dessa frågor och många fler i Tekniska museets nya utställning Hyper Human.

Om utställningen

Hyper Human visas från 21 mars 2020 och tills idare.

En allt snabbare teknikutveckling kräver att vi stannar upp, får möjlighet att förstå och överblicka. Vi behöver alla vara med och ta ställning till hur vi vill att vår framtid ska se ut. Det handlar inte bara om vad som är tekniskt möjligt, utan även om vad som är etiskt rätt utifrån till exempel jämlikhet, hållbarhet och rättvisa.

AI-designade pelare i utställningen Hyper Human

Med en omslutande upplevelse väcker Hyper Human nyfikenhet, ställer frågor och fascinerar. Utställningen visar några av de utmaningar som teknikutvecklingen ställer oss inför. Men framförallt väcker den hoppfullhet och engagemang i frågor där tekniken kan göra det möjligt för fler att få ett bättre liv.

Hyper human samlar både historia, nutid och tankar om framtiden. Här finns 1700-talets muskelmannekäng, ögonproteser från 1800-talet, 1980-talets intelligenta superdator och framtidsspaningar från både poulärkultur och forskning.

Du som besökare kommer under din tid i utställningen att engagera dig i flera olika etiska frågor, där varje val får konsekvenser.

Hyper Human tar upp fem områden där tekniken är på väg att bli en allt viktigare del av mänskligheten:

  • Förstärkningar och utbytesdelar
  • Geneditering
  • Övervakning
  • Artificiell intelligens
  • Åldrandet och döden

Digital guide

Nu kan du följa med på en digital guidad tur i utställningen. Klicka på länken för att utforska på webben, eller för att ladda ned guiden som en app till din Iphone eller Android.

Här hittar du den digitala guiden

Öppettider

Alla dagar 10 – 22

Visningar varje kväll, läs mer om kvällsöppet.

Följ med på visning

Magdalena Tafvelin Heldner, intendent på Tekniska, ger en guidad visning genom utställningen Hyper Human.

Altarskåpet, som visas på klippet nedan, är från omkring 1800. Det är en av många fascinerande saker som visas i utställningen. Helvetesskåpet är en mekanisk modell av hur helvetet kan tänkas se ut. Vårt Helvetesskåp är en automata, vilket är en mekanisk självgående anordning som har funnits sedan medeltiden. Automata var föregångare till dagens mer människoliknande robotar.

Visning för skolan

I en pedagogisk visning med elev-/studentuppgifter för årskurserna 4–9 samt gymnasiet utforskar vi frågeställningar kring innovation, teknikens konsekvenser, digitalisering, upptäckter inom biologi och geneditering samt samhällets behov av lagstiftning.

Boka visning för skola

Hyper Human bakom kulisserna

Artificiell intelligens har fått bearbeta designen till Tekniska museets nya utställning Hyper Human. Designern Monica Förster har samarbetat med BAS Interesting Times Gang för att utforska vad som händer i den kreativa processen när formelement bearbetas av AI-algoritmer.

Resultatet är något överraskande. När datorn får arbeta fritt förvandlas strama former till organiska, naturinspirerade strukturer.

I filmerna här nedanför bjuder vi på lite mer information om hur utställningen Hyper Human vuxit fram och hur vi tänkt.

Samarbetspartners

Tack till vår huvudpartner Ericsson och innovationspartner Sandvik.

Ericsson med symbolen de tre sneda strecken

Sandviks i blått med blå ram

Senast uppdaterad 19 oktober 2021.