digitalt projeciering av människoskelett som visas på en digital skärm
ai genererad bild på utställningen hyper hmans teman

Hyper Human

Vad händer när tekniken gör det möjligt att designa våra barn med geneditering? Var går gränsen mellan människa och maskin när vi kan förstärka och byta ut kroppsdelar? Vem har makten när vi låter artificiell intelligens ta beslut i avgörande livsval? Utforska dessa frågor och många fler i Tekniska museets utställning Hyper Human.

Om utställningen

En allt snabbare teknikutveckling kräver att vi stannar upp, får möjlighet att förstå och överblicka. Vi behöver alla vara med och ta ställning till hur vi vill att vår framtid ska se ut. Det handlar inte bara om vad som är tekniskt möjligt, utan även om vad som är etiskt rätt utifrån till exempel jämlikhet, hållbarhet och rättvisa.

unga tjejer står framför en digital skärm

Omslutande upplevelse

Med en omslutande upplevelse väcker Hyper Human nyfikenhet, ställer frågor och fascinerar. Utställningen visar några av de utmaningar som teknikutvecklingen ställer oss inför. Men framförallt väcker den hoppfullhet och engagemang i frågor där tekniken kan göra det möjligt för fler att få ett bättre liv.

No description found for the image utstallning-hyper-human-maskin-1024x576

Hyper human samlar både historia, nutid och tankar om framtiden. Här finns 1700-talets muskelmannekäng, ögonproteser från 1800-talet, 1980-talets intelligenta superdator och framtidsspaningar från både populärkultur och forskning.

Kille tittar på digital skärm i utställningen hyper human

Du som besökare kommer under din tid i utställningen att engagera dig i flera olika etiska frågor, där varje val får konsekvenser.

Symbiosen mellan människa och maskin

Utforska frågor som geneditering, gränsen mellan människa och maskin och drömmen om evigt liv.

Utställningens teman

Hyper Human tar upp fem områden där tekniken är på väg att bli en allt viktigare del av mänskligheten:

  • Förstärkningar och utbytesdelar
  • Geneditering
  • Övervakning
  • Artificiell intelligens
  • Åldrandet och döden

Redan vid ingången till Hyper Human möts besökarna av utställningens fem teman.  Här har artificiell intelligens illustrerat hur de olika teman ser ut – teman som är kopplade till människans allt närmare symbios med tekniken. 

Följ med på visning

Magdalena Tafvelin Heldner, intendent på Tekniska, ger en guidad visning genom utställningen Hyper Human.

Altarskåpet, som visas på klippet nedan, är från omkring 1800. Det är en av många fascinerande saker som visas i utställningen. Helvetesskåpet är en mekanisk modell av hur helvetet kan tänkas se ut. Vårt Helvetesskåp är en automata, vilket är en mekanisk självgående anordning som har funnits sedan medeltiden. Automata var föregångare till dagens mer människoliknande robotar.

Visning för skolan

I en pedagogisk visning med elev-/studentuppgifter för årskurserna 4–9 samt gymnasiet utforskar vi frågeställningar kring innovation, teknikens konsekvenser, digitalisering, upptäckter inom biologi och geneditering samt samhällets behov av lagstiftning.

Boka visning för skola

Samarbetspartners

Tack till vår huvudpartner Ericsson och innovationspartner Sandvik.

Ericsson med symbolen de tre sneda strecken

Digital guide

Nu kan du följa med på en digital guidad tur i utställningen. Klicka på länken för att utforska på webben, eller för att ladda ned guiden som en app till din Iphone eller Android.

Här hittar du den digitala guiden

Senast uppdaterad 16 april 2024.