Futuristiskt ansikte och logotyp

Framtidens människa – teknik och etik

Vad händer när maskiner och bioteknik integreras mer och mer i våra liv? När teknik kopplas in i våra kroppar? När allt kraftfullare AI tar över fler arbetsuppgifter och hanterar mer information om oss? När vi kan designa våra barns gener?

Den pedagogiska visningen i Hyper Human ger överblick och möjlighet till fördjupning av utställningens teman. Vi gör en guidad vandring genom utställningen kombinerat med uppgifter och interaktivitet. Vi behandlar etiska och filosofiska frågor ur både individens och samhällets perspektiv med utgångspunkt i historien, aktuell utveckling och framtida möjligheter. Eleverna utmanas att fundera självständigt och ta ställning i olika etiska och praktiska dilemman som kan uppstå med ny teknik.

Nyckelord är sammanhang, nyansering, empati och fantasi. Hyper Human berör innehåll i kursplanerna för biologi, teknik, och samhällsvetenskap. Visningen anpassas efter åldersgrupp i innehåll och nivå.

Tävling: Vinn ett klassbesök i Hyper Human

Tävla om ett besök i Hyper Human med klassen i samarbete med Avega! Varför ska just din klass få en gratis visning och möjligheten att utforska förstärkta kroppsdelar, artificiell intelligens, genredigering och drömmen om evigt liv? Skriv en motivering på två rader i ett mejl och skicka till skolbokning@tekniskamuseet.se så är du med och tävlar!

Tävlingsregler och villkor

• Den tävlande ska med två meningar motivera varför klassen ska få besöka Tekniska museet och gå på gratis visning i Hyper Human för att vara med och tävla. Motiveringen skickas till: skolbokning@tekniskamuseet.se.
  • En jury på Tekniska museet kommer att välja 12 vinnare bland de som lämnat en motivering.
  • Tävlingen pågår från och med 17 september till och med den 16 oktober 2020.
  • Tekniska museet samlar in e-postadress för att kunna kontakta deltagarna och vinnarna i tävlingen. Via e-post kommer vi att boka in skolvisningar med vinnarna. Genom att skicka in ett tävlingsbidrag ger den tävlande tillstånd till en sådan kontakt.
  • Vinnarnas motivering kan komma att publiceras i Tekniska museets digitala kanaler. Genom att skicka in ett tävlingsbidrag ger den tävlande tillstånd till en sådan publicering.

Utställningen Hyper Human

I utställningen utforskar vi frågor som geneditering, gränsen mellan människa och maskin och drömmen om evigt liv. Vem har makten när vi låter artificiell intelligens ta beslut i avgörande livsval?

Läs mer om Hyper Human

Boka visning för skolan

Boka visning

Årskurs 4–9 samt gymnasiet
Max 32 elever
Visning 60 min: 2 000 kr (inget inträde tillkommer)

Boka

Senast uppdaterad 17 september 2020.