Planera skolbesöket

Här hittar du fakta och tips inför ditt besök med klassen som underlättar planeringen av en riktigt bra dag tillsammans på Tekniska museet.

Den färgglada hinderbanan i MegaMind.
Hinderbanan i MegaMind. Foto: Albert France-Lanord Architects

Se även sidan Förbered besöket med bland annat bilder från museet och information om tillgänglighet.

Hur tar vi oss till museet?

Till oss kommer ni med buss nummer 69 från Centralstationen eller Blockhusudden (om ni kommer med båt från Nacka). Hållplatsen heter Museiparken. Ring till SL och förvarna om ni reser med en större grupp, tel 08-55 90 25 60. För tidtabeller och hjälp att planera resan, se SL reseplanerare.

Vad kostar det att gå på museet?

Skolgrupper som besöker museet på egen hand betalar 50 kr/elev i entréavgift, medföljande lärare går gratis. I entrépriset ingår besök i MegaMind i mån av plats. För att garantera plats, boka gärna labb eller uppdrag. Vid bokat skolprogram tillkommer ingen entréavgift. Se alla våra skolprogram.

Kan vi besöka alla museets utställningar?

Ibland är vissa utställningar upptagna av bokade skolklasser och då får man vänta tills det blir ledigt. Om det är en särskild utställning ni vill se går det bra att kontakta skolbokningen i förväg för att höra om det är ledigt.

Kan vi äta egen matsäck?

Ljust och fräscht matsäcksrum med spännande föremål

Ja, vi har nya fräscha serviceytor där ni kan äta er matsäck. Det finns även picknickbänkar utanför museet, som kan användas när vädret tillåter. Det är inte tillåtet med mat och dryck i våra utställningar.

Går det att köpa lunch?

En del av restaurangen med en hängande glaskruka med växter i förgrunden

Ja, vi har en restaurang med lunchutbud, wraps och smörgåsar. Förboka lunch via mejl senast fem dagar innan besöket: tekniska@pontusfrithiof.com

Var gör vi av kläder och väskor?

Det finns garderober med låsbara skåp i anslutning till entrén. Vi har också skåp för hela klassen som ni kan låna, kontakta i så fall informationen vid ankomsten.

Hur många vuxna behöver vi vara?

Vi vill att det är minst en medföljande vuxen per 10 elever.

Får eleverna gå på egen hand i utställningarna?

Lärare ansvarar för eleverna under besöket och vi vill att ni tillsammans utforskar utställningarna. Ni får givetvis dela upp eleverna i mindre grupper med en vuxen i varje.

Hur tidigt måste jag boka ett skolprogram?

Om du har specifika önskemål om tid och dag, vill boka fler skolprogram, boka för fler klasser eller vill att vi specialanpassar visningen för din klass uppskattar vi om ni är ute i så god tid som möjligt. Ibland har vi tider över eller avbokningar, kontakta skolbokningen för att höra efter om det finns en ledig tid om du är ute i sista stund.

Hur lång tid tar ett skolprogram?

Allt från 60 minuter till 3 timmar beroende på skolprogram. Vissa program har även uppgifter att arbeta med i klassrummet. Läs mer om respektive skolprogram.

Varför har ni ett max antal elever för skolprogrammen?

Flera av våra skolprogram bedrivs i utställningsmiljöer där det kan vara trångt och där andra besökare vistas samtidigt. Om ni skulle vara fler än det angivna antalet betyder det att eleverna kommer att få svårt att se, höra och tillgodogöra sig visningen. I andra fall kan det vara så att vi bara har tillgång till material för ett visst antal elever, exempelvis datorer.

Hur betalar jag för skolprogrammet?

Antingen betalar du kontant eller med kort i kassan, eller så kan vi fakturera efter besöket.

Får vi stanna kvar på museet efter skolprogrammet?

Självklart! Vi rekommenderar att ni, om det finns möjlighet, stannar kvar i utställningen en stund efter avslutat skolprogram. På så vis får eleverna en chans att fördjupa sig om de har blivit intresserade och vill veta mer om något särskilt.

Hur får vi ut så mycket som möjligt av ett besök på egen hand?

Det allra bästa är att du som lärare planerar skolbesöket genom att själv besöka utställningarna och förbereda uppgifter som eleverna kan göra under besöket. Detta är kostnadsfritt.

Kan vi besöka arkiv och bibliotek?

Ja, det går bra. Där kan du hitta referenslitteratur eller arkivmaterial. Det är öppet efter överenskommelse, kontakta biblioteket.

Senast uppdaterad 8 april 2022.