På gång

Rensa filter

2019-01-01 - 2019-12-31

Ett år av upplevelser

Årskort på Tekniska museet ger dig fri tillgång till våra upplevelser och gäller ett år från dagen du aktiverar det. Vad sägs till exempel om ett helt våningsplan med dataspelsupplevelser? Eller internationella vandringsutställningen Robots? Dessutom laddar vi med Megahelger, shower, labb och spännande helg- och lovprogram. Psst, du vet väl att du kan uppgradera din entrébiljett till årskort? Så passa på att uppgradera innan du går hem för dagen. Presenttips Ge bort ett år av upplevelser – köp presentkort på årskort online. Play Beyond Play Utforska ett helt våningsplan med dataspelsupplevelser i Play Beyond Play. Robots – öppnar 17 juli Missa inte succéutställningen Robots från Science Museum i London. Utställningen gör sitt första stopp utanför Storbritannien på Tekniska museet. Visas 17 juli 2019 – 15 mars 2020. Läs mer om Robots Megahelger Megahelger har unika teman och förvandlar hela museet till en kokande samlingspunkt med spännande gäster, prova på-aktiviteter, uppträdanden och skapande. Megahelger 2019 16–17 februari: Spelhelg 28–29 september: Rymdhelg 23–24 november: Robothelg Läs mer om Megahelger VR-labb i Play beyond Play I  VR-labbet, som du hittar i utställningen Play beyond Play, kan barn som vuxna lära sig lite mer om vad Virtural Reality (VR) är för någonting och prova roliga spel. Spelen byts flera gånger om året. Läs mer om VR-labbet Testa senaste speltekniken I utställningen Play Beyond Play kan du testa både nostalgispel som den allra senaste tekniken, som till exempel HoloLens. Den hållbara restaurangen I restaurangen Tekniska by Pontus äter du gott – med gott samvete. Blir det mot förmodan någonting kvar på tallriken så tar Mullmaskinen hand om resterna och förvandlar dem till näring för nya odlingar. Som årskortsmedlem har du 10 procents rabatt i restaurangen. Egen matsäck Vi har nya fräscha serviceytor där du kan äta matsäck i en trevlig miljö. Här finns det även toaletter och låsbara skåp, där du kan förvara dina ytterkläder och stora väskor. De nya serviceytorna hittar du direkt till vänster när du kommer in genom entrédörrarna. Nytt kalaskoncept Vi håller på att finjustera nya koncept för barnkalas och längtar efter att få berätta mer om det. Som årskortsmedlem har du 10 procents rabatt på barnkalas. Smarta prylar och fina presenter I Tekniska museets välfyllda butik hittar du ett spännande och unikt sortiment. Här blandas experiment, kluriga spel och pedagogiska material med smart och snygg design. Som årskortsmedlem har du 10 procents rabatt i butiken. Läs mer om årskort

2019-08-08 - 2019-12-31

Visning i Modelljärnvägen

Se tågen köra i Uno Miltons unika modelljärnväg med 50 meter räls och ett naturtroget landskap. Uno Miltons modelljärnväg finns utställd på Tekniska museet sedan början av 1960-talet. Arbetet med den påbörjades 1948 och det tog 3 500 arbetstimmar under sju år att bygga den. Alla detaljer är gjorda för hand, sånär som på lokens motorer, som köptes färdigbyggda. Se tågen troget tuffa vidare genom den nästan 70-åriga banan med sitt genuina hantverk. Läs mer om Modelljärnvägen Visning klockan 11 och klockan 14 varje dag. Visningen tar cirka 20 minuter.

2019-09-01 - 2019-10-27

Alla dagar

Robot Zone – upplev shower, yoga och prova-på

I Robot Zone lär vi oss mer om och gör saker tillsammans med robotar. Här kan du uppleva saker du aldrig upplevt tidigare, som sagostunder, shower och yogapass – tillsammans med robotar. Robot Zone öppnade i samband med publiksuccén Robots, en utställning från Science Museum i London. Här träffar du roboten Charli, som berättar en saga eller håller i en show. Prova på yoga tillsammans med roboten Alex, vila en liten stund med sovroboten Bean eller testa enklare lek och programmering med roboten Sally. I Robot Zone kommer också tusentals elever få möjlighet att lära sig mer om robotprogrammering under hösten tack vare vår huvudpartner Ericsson och innovationspartner Sandvik. Det är vi väldigt glada och stolta över. Håll utkik efter robotgäster och andra överraskningar som dyker upp på Robot Zone. Sagostund med roboten Charli – Vilse i robotland Roboten Charli berättar en saga för de minsta. Slå dig ner på golvet framför scenen i Robot Zone och lyssna till sagan Vilse i robotland. Mån – fre 11–11.30 Lör – sön 11–11.30 Robotyoga på stora skärmen Vi rullar ut yogamattor och drar igång robotyoga på vår största skärm i Robot Zone. Haka på när roboten Alex och människan Robin leder er genom några enkla och några lätt utmanande yogaövningar. Passet tar ca 7–10 min. Mån – fre klockan 12 Lör – sön klockan 12 samt 16 Robotshow med Charli Charli är vår nya medarbetarrobot. Hen har många funderingar kring det här med att vara robot och människa, vilka skillnader det finns och även likheter. Bra koll på robotlagen har Charli med, men det är mycket kvar att lära. Showen håller på i ca 10 min. Mån – fre klockan 13 Lör – sön klockan 13.30 Träffa våra Photon-robotar Möt och förstå enklare programmering med våra nya fina snigel-kanin-robotar. Testa ett moment eller ta med dem ut på ett kortare äventyr. Vi befinner oss mitt i Robot Zone. Photon som roboten heter är världens första interaktiva utbildningsrobot som växer och utvecklas tillsammans med barn. Lör – sön klockan 12–16 Sovdags för robotarna Efter en intensiv sommar får våra robotar ta det en smula lugnare. Därför nattar vi dem kl.14 på vardagar, men du är välkommen att hänga i Robot Zone ändå. Samarbetspartners Tack till vår huvudpartner Ericsson och innovationspartner Sandvik.  

2019-09-07 - 2019-11-17

Lör Sön

VR-labb – spela och lär dig mer

I vårt VR-labb kan barn som vuxna testa att spela ett roligt VR-spel. Spelen byter vi några gånger under året, så håll utkik här då vi uppdaterar informationen regelbundet. Spela med lasersvärd i VR Om du gillar rytmbaserade spel, eller att veva runt med lasersvärd i största allmänhet, så är Beat Saber ett måste för alla små och stora jedis. I VR-labbet blir du ett med spelvärlden i en omslutande miljö. Det finns olika nivåer och du väljer själv vilken nivå du vill testa. VR-labbet är öppet för alla som vill testa, liten som stor och kostar ingenting extra utöver entrébiljetten.Rekommenderad åldersgräns är 7 år. Tider Lördag – söndag klockan: 10.30–12.00 12.45–14.30 15.00–16.30 Drop in, ingen föranmälan krävs. Observera att vi stänger kön cirka 20 minuter innan respektive pass tar slut. VR-labbet hittar du i utställningen Play beyond Play.

2019-09-17

Öppning av Folke Bernadottes bro

Den 17 september öppnar Folke Bernadottes bro. Den nästan 100 meter långa gångbron sträcker sig över Djurgårdsbrunnskanalen och ger dig inte bara ett nytt promenadstråk utan också ett nytt sätt att ta dig till Tekniska. Klockan 11 klipper Kung Carl XVI bandet, så varför inte komma förbi och ta en fika.

2019-09-18

Bilsamhällets framväxt och konsekvenser

18 september kommer Per Lundin, bitr. professor i teknikhistoria vid Chalmers tekniska högskola, och föreläser hos oss. Ingen tingest har mer dramatiskt än bilen bidragit till omdaningen av 1900-talets stad. Redan under 1930-talet bereddes vägen för det nya och revolutionerande transportmedlet, men det var under 1950- och 1960-talen som den oåterkalleliga förvandlingen skedde. Det är märkligt hur snabbt och genomgripande samhällen i alla storleksklasser anpassades efter vad bilismen ansågs behöva. Hur kunde det ske? Per Lundins berättelse om hur bilsamhället en gång etablerades ger oss inte bara nya insikter om hur det samhälle vi lever i en gång skapades. Den ger oss också anledning att reflektera över om misstagen upprepas. Är den stad som nu byggs det vi vill ha eller det som expertisens prognoser förutspår? Föreläsningen arrangeras av Tekniska Museets Vänner och är öppet för alla.

2019-09-21 - 2019-09-22

Lör Sön

Helgkurser i programmering

Med roliga uppgifter får barnen skapa ett eget spel i programmet Scratch. Under en dag lär vi oss att koda både självständiga och spelarstyrda karaktärer. Du får även skapa ljud- och grafiska effekter till ditt spel, dessutom lär du dig grundläggande logik. Ingen förkunskaper krävs, men om du har programmerat hos oss tidigare så är det bara en fördel. Du deltar utan föräldrar eller andra familjemedlemmar och två pedagoger leder kursen. Aktiva raster På rasterna passar vi på att aktivera oss och utforska spännande utställningar på museet, som till exempel nya dataspelsutställning Play Beyond Play och MegaMind – vårt stora nöje för nyfikna. [caption id="attachment_12162" align="alignnone" width="1900"] Game Portal i utställningen Play Beyond Play[/caption] Hinderbanan i MegaMind. Foto: Albert France-Lanord Architects Anmälan Kommande kurstillfällen (en kurs är fem timmar under en dag, du väljer datum vid anmälan): 21 och 22 september 19 och 20 oktober 16 och 17 november 7 och 8 december Max 20 deltagare per kurstillfälle. Följ länken för att anmäla: Anmäl till helgkurs i programmering Praktisk information Kurstid: klockan 10–15 Ålder: 8–12 år Pris: 400 kr Ta med mellanmål och egen lunch som vi äter tillsammans. Vi använder museets laptops, ta med hörlurar och egen datormus. Skolprogram med programmering På vardagarna finns även olika skolprogram där elever kan testa programmering och lära sig mer om källkritik. Tipsa din klass! Programmering för skolan, åk 1–Gy Cubetto – taktil robotprogrammering, åk F–2 WeDo – bygg och programmera en robot, åk F–3 Robotteknik för skolan, åk 4–Gy Micro:bit – programmera en mikrodator, åk 5–Gy Medieprogram i Studion, åk 6–Gy

2019-09-28 - 2019-09-29

Megahelg – Rymd

Äntligen är det dags för vår rymdhelg igen. I år kommer det hit några riktigt coola stjärnor. Vad sägs om rymdforskaren och raketdesignern Dr.Camille Wardrop Alleyne, direkt från NASA! (hon arbetar alltså med att få upp människor till månen). På söndagen dyker också vår svenska astronaut upp – Christer Fuglesang. Och som att det inte var nog, har vår robot Charli en ny rymdsaga att berätta. Vi har plockat fram rymdliga saker i arkivet, vi bygger rymdkolonier tillsammans och får lära oss mer om odling, leva och bo i rymden och om månprogrammering. Missa inte detta! Programpunkter Meet Rocket Designer and Space Scientist from NASA - Dr. Camille Wardrop Alleyne (ENG) [caption id="attachment_21624" align="alignnone" width="1900"] Foto: www.camillewalleyne.com[/caption] A rocket designer, space scientist and world leader, Dr. Camille Wardrop Alleyne is a force to be reckoned with. Her accomplishments in the field of space exploration have been nothing short of extraordinary. In the highly technical fields of science and engineering where women are in the minority, she is one of the most-recognized women in aerospace engineering and one of the few women to serve in senior leadership position at the NASA. Born in Trinidad and Tobago, Dr. Alleyne migrated to the United States at the age of 17 years old and with her passion for space, she pursued a career designing and developing space and rocket systems. We are super happy to have Camille with us during this weekend – don't miss this! 😊 And thanks to US Embassy for bringing Camille to Tekniska Museet Plats: Eventrummet (både lördag och söndag) Tid: 13.30 Ställ frågor och träffa astronauten Christer Fuglesang Christer Fuglesang är den första svensken som har åkt ut i rymden. Flera gånger dessutom. Christer vet en hel del om hur det är att leva och bo på en rymdstation och vad som krävs för att bli en astronaut. Christer har också skrivit barnböcker fyllda med rymdäventyr. Kom hit och lyssna på en intervju, där de som intervjuar är barn. Ställ en fråga direkt eller lägg din fråga i frågelådan. Vi kommer kanske inte hinna svara på alla frågor, men det finns också möjlighet att hälsa på Christer och ta en rymdselfie! Plats: Eventrummet Tid: 14:00 på scenen, ca 14.30-16.00 hänga med Christer. (Obs! Endast söndagen) Kod kan ta dig till rymden. Lär dig mer om hur det funkar genom en frågesport med ettor och nollor Författarna bakom den nysläppta boken om programmering “Ettor och nollors hemliga Liv” Olga Tron och Marie Birde dyker förbi rymdhelgen och håller i en frågesport för alla, oavsett ålder, som kommer vara rolig och lära er lite mer om programmering. Kom förbi, var redo att hålla upp ettan eller nollan, det här blir riktigt skoj! Plats: Eventrummet Tid: 13.00 (lör) 11.00 (sön) Roboten Charli berättar en rymdsaga om rymdverktyget ASAN [caption id="attachment_21648" align="alignnone" width="1900"] Roboten Charli. Foto: Vanni Jung Ståhle[/caption] Vår egna robot Charli som bor i Robot Zone har förberett en saga om rymdverktyget ASAN (se programpunkt nedan) som faktiskt också råkar befinna sig på museet och även på baksidan av månen. Det är svenska Rymdinstituet i Kiruna som har skickat upp verktyget till månen med Chang4, kom förbi, lyssna och lär er mer. Och kika på verktyget, vem vet kanske dyker det förbi en och annan expert med. Plats: Robot Zone Tid: 11.00 (kom i god tid, det är en väldigt snabb saga!) Månforskare från Statliga Institutet för Rymdfysik Statliga Institutet för rymdfysik, IRF, har byggt och utvecklat mätinstrumentet Advanced Small Analyser for Neutrals som nu utför unika mätningar på månens yta. ASAN, som instrumentet kallas, är monterad på den mobila kinesiska månrovern Yutu-2. I juni överlämnade IRF en modell av ASAN till Tekniska museets samlingar. Precis innanför museets entré finns modellen utställd i en månmonter. Kom och träffa och ställ frågor till IRF:s månforskare Charles Lue som just nu arbetar med att analysera data som ASAN levererar från månen. Passa på att känna och klämma på prototyper. Och varför inte låta fantasin flöda och rita eller tillverka ett måninstrument? Plats: Sverigesalen, vid månmontern  Tid: 12-16.00 lördag och söndag Stål i rymden [caption id="attachment_12043" align="alignnone" width="1900"] WFIRST, the Wide Field Infrared Survey Telescope. Foto: NASA/Goddard Space Flight Center/Conceptual Image Lab[/caption] Stål används på många olika sätt och på många olika platser, till och med ute i rymden. Tekniska museets innovationspartner Sandvik har tillverkat stål som tål extrema temperaturer och som finns på teleskop. Kom förbi och och leta rymdfigurer i teleskop. Pats: Eventrummet Tid: 10–16.30 Bygg rymdkolonier och lyssna på rymdsnack tillsammans med Rymdsällskapet Rymdsällskapet håller i korta talks och workshops för alla som är nyfikna på rymden hela helgen. Korta presentationer varvas med workshops där barn och ungdomar – även vuxna - får bygga rymdstationer och rymdstäder, samtidigt som Rymdsällskapet visar och berättar mer om att just leva och bo i rymden. Presentationer som hålls på plats är: ● Hur bygger vi rymdkolonier de kommande hundra åren? Jon-Erik Dahlin ● Gruvor, resurser och tillverkning i rymden - Ulf E Andersson ● Odling, mat och kretslopp i rymden – Björn Oliviusson ● Kolonier på månen – Ariel Borenstein ● Astrobiologi och livet i rymden? Natuschka Lee Tid: 10:30-16.00 Plats: Eventrummet Månsaga och rymdprylar i arkivet Välkomna till Tekniska museets läsesal! Här får du veta allt om rymden, titta på rymdfilmer och lyssna på ljud från rymden eller varför inte spela in dina egna rymdljud? Du får skapa rymdsmycken och träffa astronautrobotsälen Paro. Det blir också sagostund med berättelser från den första resan till månen. Plats: Arkivet Tid: 12-16 (Sagostund 13 och 15) Utforska rymdens teknik med Fuglesang Space Center Fuglesang Space Center i samarbete med Tekniska Museet låter Rymdbussen stanna till utanför museet under Megahelgen om Rymd. Här kan ni utforska rymdens teknik på ett lekfullt sätt. Hur tar sig Mars rover fram på Mars yta? Hur kommunicerar vi i rymden? Möt också en person som har varit tyngdlös och som kan berätta hur det känns och vad man gör när man jobbar i nära tyngdlöst tillstånd. Plats: Utomhus framför museet Tid: 10-17 (Obs! endast lördagen 28 sept) Astronomins dag Rymdhelgen sammanfaller med Astronomins dag och natt som i år inträffar den 28 september. Läs mer om alla rymdevenemang som händer denna dag här

2019-10-28 - 2019-10-30

Koda och skapa – lovkurs i programmering för barn

Under dessa dagar får barnen lära sig grunderna i programmering genom att koda med olika grafiska och taktila programmeringsverktyg. Vi arbetar bland annat med robotar och olika konstruktionsmaterial. Konceptet kommer från vår populära Maker tour-verksamhet och uppmuntrar till samarbete och kreativitet. Upplägget är anpassat efter barnen och beroende på ålder så arbetar vi med lite olika material. Programmeringsverktyget Scratch är dock gemensamt för alla. [caption id="attachment_13449" align="alignnone" width="1900"] Foto: Truls Nord[/caption] Praktisk information Inga förkunskaper krävs, men barnen behöver kunna läsa. De deltar i kursen utan vuxna eller andra familjemedlemmar. Två pedagoger leder kursen. Ålder: 7–9 år samt 10–12 år (välj alternativ på anmälningssidan) Tid: klockan 10–15 Datum höstlov:  28-30 oktober. Pris höstlov: 1200 kr Ta med mellanmål och egen lunch som vi äter tillsammans. Vi använder museets bärbara datorer, men ta med hörlurar och egen datormus. Anmäl till Koda och skapa Det här får barnen göra på kursen Under de här dagarna får barnen testa olika roliga verktyg som stärker deras kunskaper om programmering, mekanik och konstruktion. Baserat på vår populära Maker Tour-verksamhet, slår vi ihop programmering med skapande för att öka rolighetsfaktorn till max. [caption id="attachment_13458" align="alignnone" width="1900"] Foto: Truls Nord[/caption] Vi blandar programmering i det populära programmeringsverktyget Scratch med konstruktion och programmering av robotar, men vi går också helt bort ifrån skärmarna och utforskar taktila material. Barnen får öva upp sin problemlösningsförmåga och de får samtidigt utlopp för sin egen kreativa förmåga. Vi är övertygade om att skapandet underlättas genom samarbete och vi uppmuntrar därför barnen som deltar på kursen att ständigt sträva efter att samarbeta med varandra. På det sättet tränas inte bara barnens samarbetsförmåga, de får också chans att skapa många nya vänskapsband.

2019-11-09 - 2019-11-10

Grundkurs i digital filmproduktion – Blender

Är du över 11 år och intresserad av att producera filmer och animera i 3D? Då är denna kurs för dig! Lär dig använda Blender - ett mångsidigt, öppet och helt kostnadsfritt program som har allt som behövs för hemproducerade filmer och kortfilmer så som NextGen, Spring och Tears of Steel. Blender backas och används av företag som Valve, AMD, Google, NASA, Rovio och hittas i över hundra studios på grund av dess tillgänglighet och öppna format. Under två intensiva dagar får du en introduktion till Blender där du får lära dig att använda programmet för att skapa en kort animation. Kursen arrangeras i samarbete med Michael Arenander (Taumich Productions) och föreningen KTH 3D Graphics. 15 deltagare. Ålder 11+. 800 kr Boka här
2019-01-01 - 2019-12-31

Ett år av upplevelser

Årskort på Tekniska museet ger dig fri tillgång till våra upplevelser och gäller ett år från dagen du aktiverar det. Vad sägs till exempel om ett helt våningsplan med dataspelsupplevelser? Eller internationella vandringsutställningen Robots? Dessutom laddar vi med Megahelger, shower, labb och spännande helg- och lovprogram. Psst, du vet väl att du kan uppgradera din entrébiljett till årskort? Så passa på att uppgradera innan du går hem för dagen. Presenttips Ge bort ett år av upplevelser – köp presentkort på årskort online. Play Beyond Play Utforska ett helt våningsplan med dataspelsupplevelser i Play Beyond Play. Robots – öppnar 17 juli Missa inte succéutställningen Robots från Science Museum i London. Utställningen gör sitt första stopp utanför Storbritannien på Tekniska museet. Visas 17 juli 2019 – 15 mars 2020. Läs mer om Robots Megahelger Megahelger har unika teman och förvandlar hela museet till en kokande samlingspunkt med spännande gäster, prova på-aktiviteter, uppträdanden och skapande. Megahelger 2019 16–17 februari: Spelhelg 28–29 september: Rymdhelg 23–24 november: Robothelg Läs mer om Megahelger VR-labb i Play beyond Play I  VR-labbet, som du hittar i utställningen Play beyond Play, kan barn som vuxna lära sig lite mer om vad Virtural Reality (VR) är för någonting och prova roliga spel. Spelen byts flera gånger om året. Läs mer om VR-labbet Testa senaste speltekniken I utställningen Play Beyond Play kan du testa både nostalgispel som den allra senaste tekniken, som till exempel HoloLens. Den hållbara restaurangen I restaurangen Tekniska by Pontus äter du gott – med gott samvete. Blir det mot förmodan någonting kvar på tallriken så tar Mullmaskinen hand om resterna och förvandlar dem till näring för nya odlingar. Som årskortsmedlem har du 10 procents rabatt i restaurangen. Egen matsäck Vi har nya fräscha serviceytor där du kan äta matsäck i en trevlig miljö. Här finns det även toaletter och låsbara skåp, där du kan förvara dina ytterkläder och stora väskor. De nya serviceytorna hittar du direkt till vänster när du kommer in genom entrédörrarna. Nytt kalaskoncept Vi håller på att finjustera nya koncept för barnkalas och längtar efter att få berätta mer om det. Som årskortsmedlem har du 10 procents rabatt på barnkalas. Smarta prylar och fina presenter I Tekniska museets välfyllda butik hittar du ett spännande och unikt sortiment. Här blandas experiment, kluriga spel och pedagogiska material med smart och snygg design. Som årskortsmedlem har du 10 procents rabatt i butiken. Läs mer om årskort
2019-09-01 - 2019-10-27
Alla dagar

Robot Zone – upplev shower, yoga och prova-på

I Robot Zone lär vi oss mer om och gör saker tillsammans med robotar. Här kan du uppleva saker du aldrig upplevt tidigare, som sagostunder, shower och yogapass – tillsammans med robotar. Robot Zone öppnade i samband med publiksuccén Robots, en utställning från Science Museum i London. Här träffar du roboten Charli, som berättar en saga eller håller i en show. Prova på yoga tillsammans med roboten Alex, vila en liten stund med sovroboten Bean eller testa enklare lek och programmering med roboten Sally. I Robot Zone kommer också tusentals elever få möjlighet att lära sig mer om robotprogrammering under hösten tack vare vår huvudpartner Ericsson och innovationspartner Sandvik. Det är vi väldigt glada och stolta över. Håll utkik efter robotgäster och andra överraskningar som dyker upp på Robot Zone. Sagostund med roboten Charli – Vilse i robotland Roboten Charli berättar en saga för de minsta. Slå dig ner på golvet framför scenen i Robot Zone och lyssna till sagan Vilse i robotland. Mån – fre 11–11.30 Lör – sön 11–11.30 Robotyoga på stora skärmen Vi rullar ut yogamattor och drar igång robotyoga på vår största skärm i Robot Zone. Haka på när roboten Alex och människan Robin leder er genom några enkla och några lätt utmanande yogaövningar. Passet tar ca 7–10 min. Mån – fre klockan 12 Lör – sön klockan 12 samt 16 Robotshow med Charli Charli är vår nya medarbetarrobot. Hen har många funderingar kring det här med att vara robot och människa, vilka skillnader det finns och även likheter. Bra koll på robotlagen har Charli med, men det är mycket kvar att lära. Showen håller på i ca 10 min. Mån – fre klockan 13 Lör – sön klockan 13.30 Träffa våra Photon-robotar Möt och förstå enklare programmering med våra nya fina snigel-kanin-robotar. Testa ett moment eller ta med dem ut på ett kortare äventyr. Vi befinner oss mitt i Robot Zone. Photon som roboten heter är världens första interaktiva utbildningsrobot som växer och utvecklas tillsammans med barn. Lör – sön klockan 12–16 Sovdags för robotarna Efter en intensiv sommar får våra robotar ta det en smula lugnare. Därför nattar vi dem kl.14 på vardagar, men du är välkommen att hänga i Robot Zone ändå. Samarbetspartners Tack till vår huvudpartner Ericsson och innovationspartner Sandvik.  
2019-09-21 - 2019-09-22
Lör Sön

Helgkurser i programmering

Med roliga uppgifter får barnen skapa ett eget spel i programmet Scratch. Under en dag lär vi oss att koda både självständiga och spelarstyrda karaktärer. Du får även skapa ljud- och grafiska effekter till ditt spel, dessutom lär du dig grundläggande logik. Ingen förkunskaper krävs, men om du har programmerat hos oss tidigare så är det bara en fördel. Du deltar utan föräldrar eller andra familjemedlemmar och två pedagoger leder kursen. Aktiva raster På rasterna passar vi på att aktivera oss och utforska spännande utställningar på museet, som till exempel nya dataspelsutställning Play Beyond Play och MegaMind – vårt stora nöje för nyfikna. [caption id="attachment_12162" align="alignnone" width="1900"] Game Portal i utställningen Play Beyond Play[/caption] Hinderbanan i MegaMind. Foto: Albert France-Lanord Architects Anmälan Kommande kurstillfällen (en kurs är fem timmar under en dag, du väljer datum vid anmälan): 21 och 22 september 19 och 20 oktober 16 och 17 november 7 och 8 december Max 20 deltagare per kurstillfälle. Följ länken för att anmäla: Anmäl till helgkurs i programmering Praktisk information Kurstid: klockan 10–15 Ålder: 8–12 år Pris: 400 kr Ta med mellanmål och egen lunch som vi äter tillsammans. Vi använder museets laptops, ta med hörlurar och egen datormus. Skolprogram med programmering På vardagarna finns även olika skolprogram där elever kan testa programmering och lära sig mer om källkritik. Tipsa din klass! Programmering för skolan, åk 1–Gy Cubetto – taktil robotprogrammering, åk F–2 WeDo – bygg och programmera en robot, åk F–3 Robotteknik för skolan, åk 4–Gy Micro:bit – programmera en mikrodator, åk 5–Gy Medieprogram i Studion, åk 6–Gy
2019-09-28 - 2019-09-29

Megahelg – Rymd

Äntligen är det dags för vår rymdhelg igen. I år kommer det hit några riktigt coola stjärnor. Vad sägs om rymdforskaren och raketdesignern Dr.Camille Wardrop Alleyne, direkt från NASA! (hon arbetar alltså med att få upp människor till månen). På söndagen dyker också vår svenska astronaut upp – Christer Fuglesang. Och som att det inte var nog, har vår robot Charli en ny rymdsaga att berätta. Vi har plockat fram rymdliga saker i arkivet, vi bygger rymdkolonier tillsammans och får lära oss mer om odling, leva och bo i rymden och om månprogrammering. Missa inte detta! Programpunkter Meet Rocket Designer and Space Scientist from NASA - Dr. Camille Wardrop Alleyne (ENG) [caption id="attachment_21624" align="alignnone" width="1900"] Foto: www.camillewalleyne.com[/caption] A rocket designer, space scientist and world leader, Dr. Camille Wardrop Alleyne is a force to be reckoned with. Her accomplishments in the field of space exploration have been nothing short of extraordinary. In the highly technical fields of science and engineering where women are in the minority, she is one of the most-recognized women in aerospace engineering and one of the few women to serve in senior leadership position at the NASA. Born in Trinidad and Tobago, Dr. Alleyne migrated to the United States at the age of 17 years old and with her passion for space, she pursued a career designing and developing space and rocket systems. We are super happy to have Camille with us during this weekend – don't miss this! 😊 And thanks to US Embassy for bringing Camille to Tekniska Museet Plats: Eventrummet (både lördag och söndag) Tid: 13.30 Ställ frågor och träffa astronauten Christer Fuglesang Christer Fuglesang är den första svensken som har åkt ut i rymden. Flera gånger dessutom. Christer vet en hel del om hur det är att leva och bo på en rymdstation och vad som krävs för att bli en astronaut. Christer har också skrivit barnböcker fyllda med rymdäventyr. Kom hit och lyssna på en intervju, där de som intervjuar är barn. Ställ en fråga direkt eller lägg din fråga i frågelådan. Vi kommer kanske inte hinna svara på alla frågor, men det finns också möjlighet att hälsa på Christer och ta en rymdselfie! Plats: Eventrummet Tid: 14:00 på scenen, ca 14.30-16.00 hänga med Christer. (Obs! Endast söndagen) Kod kan ta dig till rymden. Lär dig mer om hur det funkar genom en frågesport med ettor och nollor Författarna bakom den nysläppta boken om programmering “Ettor och nollors hemliga Liv” Olga Tron och Marie Birde dyker förbi rymdhelgen och håller i en frågesport för alla, oavsett ålder, som kommer vara rolig och lära er lite mer om programmering. Kom förbi, var redo att hålla upp ettan eller nollan, det här blir riktigt skoj! Plats: Eventrummet Tid: 13.00 (lör) 11.00 (sön) Roboten Charli berättar en rymdsaga om rymdverktyget ASAN [caption id="attachment_21648" align="alignnone" width="1900"] Roboten Charli. Foto: Vanni Jung Ståhle[/caption] Vår egna robot Charli som bor i Robot Zone har förberett en saga om rymdverktyget ASAN (se programpunkt nedan) som faktiskt också råkar befinna sig på museet och även på baksidan av månen. Det är svenska Rymdinstituet i Kiruna som har skickat upp verktyget till månen med Chang4, kom förbi, lyssna och lär er mer. Och kika på verktyget, vem vet kanske dyker det förbi en och annan expert med. Plats: Robot Zone Tid: 11.00 (kom i god tid, det är en väldigt snabb saga!) Månforskare från Statliga Institutet för Rymdfysik Statliga Institutet för rymdfysik, IRF, har byggt och utvecklat mätinstrumentet Advanced Small Analyser for Neutrals som nu utför unika mätningar på månens yta. ASAN, som instrumentet kallas, är monterad på den mobila kinesiska månrovern Yutu-2. I juni överlämnade IRF en modell av ASAN till Tekniska museets samlingar. Precis innanför museets entré finns modellen utställd i en månmonter. Kom och träffa och ställ frågor till IRF:s månforskare Charles Lue som just nu arbetar med att analysera data som ASAN levererar från månen. Passa på att känna och klämma på prototyper. Och varför inte låta fantasin flöda och rita eller tillverka ett måninstrument? Plats: Sverigesalen, vid månmontern  Tid: 12-16.00 lördag och söndag Stål i rymden [caption id="attachment_12043" align="alignnone" width="1900"] WFIRST, the Wide Field Infrared Survey Telescope. Foto: NASA/Goddard Space Flight Center/Conceptual Image Lab[/caption] Stål används på många olika sätt och på många olika platser, till och med ute i rymden. Tekniska museets innovationspartner Sandvik har tillverkat stål som tål extrema temperaturer och som finns på teleskop. Kom förbi och och leta rymdfigurer i teleskop. Pats: Eventrummet Tid: 10–16.30 Bygg rymdkolonier och lyssna på rymdsnack tillsammans med Rymdsällskapet Rymdsällskapet håller i korta talks och workshops för alla som är nyfikna på rymden hela helgen. Korta presentationer varvas med workshops där barn och ungdomar – även vuxna - får bygga rymdstationer och rymdstäder, samtidigt som Rymdsällskapet visar och berättar mer om att just leva och bo i rymden. Presentationer som hålls på plats är: ● Hur bygger vi rymdkolonier de kommande hundra åren? Jon-Erik Dahlin ● Gruvor, resurser och tillverkning i rymden - Ulf E Andersson ● Odling, mat och kretslopp i rymden – Björn Oliviusson ● Kolonier på månen – Ariel Borenstein ● Astrobiologi och livet i rymden? Natuschka Lee Tid: 10:30-16.00 Plats: Eventrummet Månsaga och rymdprylar i arkivet Välkomna till Tekniska museets läsesal! Här får du veta allt om rymden, titta på rymdfilmer och lyssna på ljud från rymden eller varför inte spela in dina egna rymdljud? Du får skapa rymdsmycken och träffa astronautrobotsälen Paro. Det blir också sagostund med berättelser från den första resan till månen. Plats: Arkivet Tid: 12-16 (Sagostund 13 och 15) Utforska rymdens teknik med Fuglesang Space Center Fuglesang Space Center i samarbete med Tekniska Museet låter Rymdbussen stanna till utanför museet under Megahelgen om Rymd. Här kan ni utforska rymdens teknik på ett lekfullt sätt. Hur tar sig Mars rover fram på Mars yta? Hur kommunicerar vi i rymden? Möt också en person som har varit tyngdlös och som kan berätta hur det känns och vad man gör när man jobbar i nära tyngdlöst tillstånd. Plats: Utomhus framför museet Tid: 10-17 (Obs! endast lördagen 28 sept) Astronomins dag Rymdhelgen sammanfaller med Astronomins dag och natt som i år inträffar den 28 september. Läs mer om alla rymdevenemang som händer denna dag här
2019-10-28 - 2019-10-30

Koda och skapa – lovkurs i programmering för barn

Under dessa dagar får barnen lära sig grunderna i programmering genom att koda med olika grafiska och taktila programmeringsverktyg. Vi arbetar bland annat med robotar och olika konstruktionsmaterial. Konceptet kommer från vår populära Maker tour-verksamhet och uppmuntrar till samarbete och kreativitet. Upplägget är anpassat efter barnen och beroende på ålder så arbetar vi med lite olika material. Programmeringsverktyget Scratch är dock gemensamt för alla. [caption id="attachment_13449" align="alignnone" width="1900"] Foto: Truls Nord[/caption] Praktisk information Inga förkunskaper krävs, men barnen behöver kunna läsa. De deltar i kursen utan vuxna eller andra familjemedlemmar. Två pedagoger leder kursen. Ålder: 7–9 år samt 10–12 år (välj alternativ på anmälningssidan) Tid: klockan 10–15 Datum höstlov:  28-30 oktober. Pris höstlov: 1200 kr Ta med mellanmål och egen lunch som vi äter tillsammans. Vi använder museets bärbara datorer, men ta med hörlurar och egen datormus. Anmäl till Koda och skapa Det här får barnen göra på kursen Under de här dagarna får barnen testa olika roliga verktyg som stärker deras kunskaper om programmering, mekanik och konstruktion. Baserat på vår populära Maker Tour-verksamhet, slår vi ihop programmering med skapande för att öka rolighetsfaktorn till max. [caption id="attachment_13458" align="alignnone" width="1900"] Foto: Truls Nord[/caption] Vi blandar programmering i det populära programmeringsverktyget Scratch med konstruktion och programmering av robotar, men vi går också helt bort ifrån skärmarna och utforskar taktila material. Barnen får öva upp sin problemlösningsförmåga och de får samtidigt utlopp för sin egen kreativa förmåga. Vi är övertygade om att skapandet underlättas genom samarbete och vi uppmuntrar därför barnen som deltar på kursen att ständigt sträva efter att samarbeta med varandra. På det sättet tränas inte bara barnens samarbetsförmåga, de får också chans att skapa många nya vänskapsband.