Om Tekniska museet

No description found for the image mega-mind-

Innovationslust för en hållbar framtid

Välkommen till Tekniska – ett museum och arena för vetenskap, innovation och entreprenörskap.

Ända sedan start 1924 har vi haft siktet inställt på framtiden och visat hur nyfikenhet, kreativitet och samarbete över gränser kan lösa även de till synes mest omöjliga utmaningar som vi ställts inför. Precis som då för 100 år sedan befinner vi oss i en omvälvande tid med stora utmaningar. Vår ambition är att vi ska engagerar människor i sin egen och vår gemensamma framtid. Idag är vi ett öppet och tillgängligt museum på flera platser med verksamheter där teknik, konst, forskning och innovation ger perspektiv på en komplex värld, gör den mer begriplig och förhoppningsvis skänker insikt och lust till handling.

Allt det här är Tekniska

Tekniska är mer än ett museum. Vi är en plats med 12 000 kvadratmeter upplevelser på Kungliga Djurgården, mitt i Nationalstadsparken i centrala Stockholm. Vi är en mobil verksamhet som turnerar ut i landet, på köpcentra, i skolor och i socioekonomiskt utsatta områden. Vi är en omslutande upplevelsearena och vetenskapsteater, en scen och lärmiljö mitt i hjärtat av Sveriges nya life science-kluster i Hagastaden och en världsunik samling av teknikhistoriska föremål, arkivalier och bilder som hjälper oss att förstå den värld vi lever i och hur vi hamnat här. Följ med på en rundtur till Tekniska – som efter 100 år har blivit långt mer än ett museum.

tjej som tittar nyfiket bort från kameran

Tekniska museet, Djurgården, Stockholm

Museet på Kungliga Djurgården i Stockholm är en plats fylld av upplevelser kring framtidens stora frågor och historiens stora innovationer. Museet är öppet 12 timmar om dagen, alla dagar året runt med några få undantag. Oavsett ålder ger Tekniska museet fascinerande insikter och engagerande ögonblick. Det är en självklar favoritdestination för både barn och vuxnamed över 12 000 kvadratmeter av inspirerande upplevelser, utställningar, debattscener, kurser och programaktiviteter. Upptäck museets utbud här. 

Delad bild som till höger visar en fluga och till vänster visar en astronaut.

Wisdome Stockholm – en upplevelsearena för vetenskap

På Tekniska museets innergård finns den nya upplevelsearenan och vetenskapsteatern Wisdome Stockholm. Ett internationellt arkitektoniskt landmärke som tänjer på gränserna för vad som är möjligt att bygga i trä och som rymmer världsledande visualiseringsteknik som tar dig längre bort, närmare inpå och djupare ned än du någonsin varit. Med omslutande 3D visualiseringar och interaktiv programvara skapas möjligheter för helt nya upplevelser av vetenskap. Läs mer om Wisdome Stockholm här.

No description found for the image forskaren-vectura-1024x576

The Cell, Hagaplan 1

I Stockholms nya stadsdel Hagastaden samlas några av världens mest framstående aktörer inom life science. Mitt i detta kluster finns kvarteret Forskaren, en mötesplats mellan akademi, näringsliv, forskning och allmänhet. I entréplan öppnar Tekniska tillsammans med Karolinska Institutet som kunskapspartner sin första egna filial – The Cell. En plats som fusionerar vetenskap med konst och kreativt skapande och väcker utmanande frågor kring life science, tekniken och människan. The Cell öppnar våren 2024. Läs mer här.

gröna kablar på en svart bakgrund

Tekniska on Tour

Sedan 2017 har Tekniska en uppsökande och turnerande verksamhet. I Tekniska on Tour ingår både våra mobila team med pedagoger som besöker bland annat skolor och andra platser med den senaste tekniken, pedagogiskt material och utställningar som turnerar till olika platser i landet. På det här sättet når vi grupper som inte lika lätt tar sig till oss. Läs gärna mer om vår turnerande verksamhet här.

Vårt uppdrag

Tekniska museet är Sveriges tekniska museum och har ett nationellt uppdrag att ansvara för det tekniska och industrihistoriska kulturarvet.

Tekniska museet bildades 1923 och blev en stiftelse 1948. Idag representeras stiftarna av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, Svenska Uppfinnareföreningen, Sveriges Ingenjörer och Svenskt Näringsliv. Tekniska museet har fått statliga anslag sedan 1965.

Tekniska museet har uppdrag från två håll; stiftelsen i form av stadgar och staten i form av regleringsbrev från Kulturdepartementet.

Nomineringar och utmärkelser

  • Vinnare av Kasper Salin-priset 2024 för byggnaden Wisdome Stockholm och Trähallen
  • Vinnare av Silverhjulet 2019
  • Vinnare av St. Julianpriset 2018
  • Nominerad till Årets Kulturrestaurang
  • Vinnare av Children in Museums Award 2017
  • Årets samtidsdokumentation 2017
  • Swedish Arts and Business Awards 2017
  • Årets museum 2016

Stiftelsen Tekniska museets stadgar

Museets uppgift är att belysa utvecklingen inom ingenjörskonsten och dess grundvetenskaper samt inom industrin. Inom detta ämnesområde ska museet såväl bedriva och främja vetenskaplig forskning och dokumentation som utöva undervisnings- och upplysningsverksamhet

Riktlinjer och regleringsbrev

Här kan du ladda ned regleringsbrev och de riktlinjer som kommer från regeringen varje år.

Riktlinjer 2022 (1,3 MB)
Regleringsbrev 2022 (6 MB)

Fakturaadress

Stiftelsen Tekniska Museet
Fack 2013 FE 1048
751 75 Uppsala

Ange alltid referensperson på fakturan.

Skicka med fördel fakturan som en bifogad pdf-fil till efakt.tekniskamuseet@devo.se. Eventuella bilagor ska ingå i fakturafilen.

Eventuella påminnelser skickas till info@tekniskamuseet.se

Organisationsnummer: 802005-9187
Momsnummer: SE802005918701
Bankgiro: 165-5349

Skandinaviska Enskilda Banken, SEB, Box 5544, 102 04 Stockholm
Bankkonto: 5255-1011949
BICCODE: ESSESESS
IBAN No: SE1650000000052551011949

Vi tar även emot e-faktura.
Tekniska museets GLN: 7368020059181
PEPPOL-format, 0007:8020059187
Tekniska museets VANoperatör är Crediflow.

Senast uppdaterad 3 juni 2024.