Om Tekniska museet

närbild på metallrör

Innovationslust för en hållbar framtid

Välkommen till Tekniska – ett museum och arena för vetenskap, innovation och entreprenörskap.

Ända sedan starten 1924 har Tekniska museet haft siktet inställt på framtiden. I 100 år har vi visat hur nyfikenhet, kreativitet och samarbete över gränser kan lösa även till synes omöjliga utmaningar. Vi vill skapa platser där barn och vuxna engageras i att bygga det samhälle och den värld vi vill leva i. Vårt mål är att ge perspektiv på en komplex värld och göra den mer begriplig, med visionen ominnovationslust för en hållbar framtid.  

Allt det här är Tekniska

Tekniska är mer än ett museum. Vi är en plats med 12 000 kvadratmeter upplevelser på Kungliga Djurgården, mitt i Nationalstadsparken i centrala Stockholm. Vi är en mobil verksamhet som turnerar ut i landet, på köpcentra, i skolor och i socioekonomiskt utsatta områden. Vi är en omslutande upplevelsearena och vetenskapsteater, en scen och lärmiljö mitt i hjärtat av Sveriges nya life science-kluster i Hagastaden, en community med det övergripande temat matematik för barn och unga i åldrarna 6 – 19 år i campus Tensta och en världsunik samling av teknikhistoriska föremål, arkivalier och bilder som hjälper oss att förstå den värld vi lever i och hur vi hamnat här.  

tjej som tittar nyfiket bort från kameran

Tekniska museet, Djurgården, Stockholm

Museet på Kungliga Djurgården i Stockholm är en plats fylld av upplevelser kring framtidens stora frågor och historiens stora innovationer. Museet är öppet 12 timmar om dagen, alla dagar året runt med några få undantag. Oavsett ålder ger Tekniska museet fascinerande insikter och engagerande ögonblick. Det är en självklar favoritdestination för både barn och vuxna med över 12 000 kvadratmeter av inspirerande upplevelser, utställningar, debattscener, kurser och programaktiviteter.

Upptäck museets utbud här

Delad bild som till höger visar en fluga och till vänster visar en astronaut.

Wisdome Stockholm – en upplevelsearena för vetenskap

På Tekniska museets innergård finns den nya upplevelsearenan och vetenskapsteatern Wisdome Stockholm. Ett internationellt arkitektoniskt landmärke som tänjer på gränserna för vad som är möjligt att bygga i trä och som rymmer världsledande visualiseringsteknik som tar dig längre bort, närmare inpå och djupare ned än du någonsin varit. Med omslutande 3D visualiseringar och interaktiv programvara skapas möjligheter för helt nya upplevelser av vetenskap.

Läs mer om Wisdome Stockholm här

fasaden på en byggnad med logga för the cell och tekniska museet.

The Cell, Hagaplan 4

I Stockholms nya stadsdel Hagastaden samlas några av världens mest framstående aktörer inom life science. Mitt i detta kluster finns kvarteret Forskaren, en mötesplats mellan akademi, näringsliv, forskning och allmänhet. I entréplan har Tekniska tillsammans med Karolinska Institutet som kunskapspartner öppnat sin första egna filial – The Cell. En plats som fusionerar vetenskap med konst och kreativt skapande och väcker utmanande frågor kring life science, tekniken och människan. 

Läs mer här

Barn som räcker upp handen och pedagog från Tekniska on Tour som undervisar.

Tekniska on Tour

Sedan 2017 har Tekniska en uppsökande och turnerande verksamhet. I Tekniska on Tour ingår både våra mobila team med pedagoger som besöker bland annat skolor och andra platser med den senaste tekniken, pedagogiskt material och utställningar som turnerar till olika platser i landet. På det här sättet når vi grupper som inte lika lätt tar sig till oss.  

Läs mer om vår turnerande verksamhet

No description found for the image upplev-tekniska-museet-1024x576

Tekniska i Tensta

I maj 2025 öppnar Tekniska i Tensta en permanent filial med fokus på lustfyllt lärande och en meningsfull fritid​. Inne på Campus Tensta fyller vi   
1 000m² med plats för utställningar, workshopytor och samtal​. En community, med det övergripande temat matematik, för barn och unga i åldrarna 6 – 19 år under skoltid, efter skoltid och tillsammans med familjen på helger och lov. 

Vårt uppdrag

Tekniska museet är Sveriges tekniska museum och har ett nationellt uppdrag att ansvara för det tekniska och industrihistoriska kulturarvet.

Tekniska museet bildades 1923 och blev en stiftelse 1948. Idag representeras stiftarna av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, Svenska Uppfinnareföreningen, Sveriges Ingenjörer och Svenskt Näringsliv. Tekniska museet har fått statliga anslag sedan 1965.

Tekniska museet har uppdrag från två håll; stiftelsen i form av stadgar och staten i form av regleringsbrev från Kulturdepartementet.

Nomineringar och utmärkelser

  • Vinnare av Kasper Salin-priset 2024 för byggnaden Wisdome Stockholm och Trähallen
  • Vinnare av Silverhjulet 2019
  • Vinnare av St. Julianpriset 2018
  • Nominerad till Årets Kulturrestaurang
  • Vinnare av Children in Museums Award 2017
  • Årets samtidsdokumentation 2017
  • Swedish Arts and Business Awards 2017
  • Årets museum 2016

Stiftelsen Tekniska museets stadgar

Museets uppgift är att belysa utvecklingen inom ingenjörskonsten och dess grundvetenskaper samt inom industrin. Inom detta ämnesområde ska museet såväl bedriva och främja vetenskaplig forskning och dokumentation som utöva undervisnings- och upplysningsverksamhet

Riktlinjer och regleringsbrev

Här kan du ladda ned regleringsbrev och de riktlinjer som kommer från regeringen varje år.

Riktlinjer 2022 (1,3 MB)
Regleringsbrev 2022 (6 MB)

Fakturaadress

Stiftelsen Tekniska Museet
Fack 2013 FE 1048
751 75 Uppsala

Ange alltid referensperson på fakturan.

Skicka med fördel fakturan som en bifogad pdf-fil till efakt.tekniskamuseet@devo.se. Eventuella bilagor ska ingå i fakturafilen.

Eventuella påminnelser skickas till info@tekniskamuseet.se

Organisationsnummer: 802005-9187
Momsnummer: SE802005918701
Bankgiro: 165-5349

Skandinaviska Enskilda Banken, SEB, Box 5544, 102 04 Stockholm
Bankkonto: 5255-1011949
BICCODE: ESSESESS
IBAN No: SE1650000000052551011949

Vi tar även emot e-faktura.
Tekniska museets GLN: 7368020059181
PEPPOL-format, 0007:8020059187
Tekniska museets VANoperatör är Crediflow.

Senast uppdaterad 13 mars 2025.