No description found for the image lm-ericssons-minnesrum-1600x600

LM Ericssons minnesrum

Telekommunikationsföretaget Ericssons rum till minne av sin grundare Lars Magnus Ericsson, flyttades till Tekniska museets lokaler på 1940-talet. Det är ett unikt rum helt i mahogny och där telefonmotiv genomsyrar all inredning. L M Ericssons minnesrum visas för bokade grupper.

Rummet byggdes 1903 i telefontillverkaren Ericssons lokaler på Tulegatan i Stockholm som ett showroom för att visa upp sina produkter för kunderna. På 1930-talet gjordes rummet till ett museum för att bolagets personal skulle kunna studera olika produkters utveckling. När bolaget 1940 flyttade till nya lokaler, rustades rummet upp och blev till ett minnesrum över den svenska telefonindustrins grundare.

L M Ericssons minnesrum flyttades över till Tekniska museet 1976, där det nu går att se i sitt ursprungliga skick för bokade grupper.

Rummets inredning

Det unika rummet består av två våningar med en golvyta på 75 kvadratmmeter. Den praktfulla inredningen med så väl väggar, trappa, räcken och möbler är helt i hondurasmahogny.

Taket är rikt utsmyckat med en originell stuckatur med unika telefonmotiv, bland annat med telefonerande amoriner, mer kända som barnänglar, i hörnen.

Stolparna på balkongräcket och i trappan är dekorativt utsmyckade med telefondetaljer i mahogny. Även i gardinerna i fönstren har telefonmotiv.

Visningar i L M Ericsson-rummet

Det går bra att boka visning i Ericssonrummet för grupper. För bokning kontakta konferensansvarig, tel 08-450 56 73.

Senast uppdaterad 21 februari 2024.