En kvinna kör en vagncykel där en annan kvinna sitter i vagnen och håller i tre stora färgglada kuber.

Zero City

Välkommen till Zero City, där du som besökare står inför att lösa framtidens stora utmaningar med målet att nå nollutsläpp från staden. Ta en tur i en självkörande buss, hjälp till att packa lastcontainern, kryp genom avloppstunneln och lös svåra utmaningar kring energiförsörjning, transporter och stadsplanering. 

Zero City är en 1200 kvadratmeter interaktiv och utmanande utställning där besökarna tillsammans planerar transporter av människor och gods för morgondagens fossilfria stad för att klara klimatmålet.

Tekniska museets 1 200 kvadratmeter stora Maskinhall har förvandlats till en stadsmiljö med shoppinggata, torg, hamn, kraftverk och krypvänliga avloppssystem. Här varvas nya innovationer med interaktiva uppdrag. Zero City är en interaktiv, färgstark och optimistisk tillsammansupplevelse om några av vår tids största och svåraste utmaningar.  

I luften ovanför svävar några av museets imponerande flygmaskiner, som tillsammans med bilar, motorcyklar och andra föremål ur samlingarna visar hur stadslivet förändrats när vi löst ett problem men samtidigt skapat nya. En familjekombi fullpackad med campingutrustning, badleksaker och en kanot på taket väcker barndomsminnen om bilsemestrar till liv.  

Följ med till hamnen, kraftverket, köpgatan, bakgatan, torget och de andra delarna och möt olika aspekter av hur man kan planera framtidens klimatsmarta och behagliga stad.

 Highlights i utställningen: 

  • Är du familjens tetrismästare? Packa lastcontainern så smart du kan för att spara utrymme och minska transporter! 
  • Se modeller, videoinstallationer mm med framtidens transportlösningar – Oceanbird, elektriska flygplan, autonoma lastbilar och snabbtåg. 
  • Hur blir energi till el? Kämpa på och se om du kan producera el till staden! 
  • Vad händer med vårt bajs och sopor? Kolla vart allt tar vägen i vårt äckelrör med sopor eller prova själv att krypa genom avloppssystemet! 
  • Bygg den optimala staden! Kan du skapa en stadsplanering där alla invånare kan nå allt de behöver inom 15 minuters promenadväg? 
  • Ta plats i den förarlösa bussen och åk genom experimentstaden Woven City som världens största biltillverkare Toyota byggt upp i Japan för att utveckla just självkörande fordon. 
  • Skapa en grön stad – med färre bilar kan stadens gröna ytor bli fler! Sväng loss på dansmattan och se staden blomstra! 
  • Känner du igen stadens dofter? Det är inte allt som luktar gott i doftorgeln, men med färre utsläpp kan vi få renare luft. 

Samarbeten

Tack till Toyota – huvudpartner till Zero City samt Ericsson, huvudpartner och NIBE hållbarhetspartner till Tekniska.

 

Senast uppdaterad 27 september 2022.