No description found for the image zero-city-barn-1600x600
lyxig grön bil parkerad
kvinna och barn tittar på sveriges första brandbil
zero city skyltar och utställning

Zero City

Välkommen till framtidens hållbara stad. Ta en tur i en självkörande buss, dansa fram skogar, kryp genom avloppstunneln och se innovationer som är viktiga steg mot en fossilfri framtid. Zero City bjuder också på en titt i bilsamhällets backspegel och har en fordonssamling med några av de bäst bevarade exemplaren som finns av ikoniska fordon. Se Sveriges första bil, första svensktillverkade brandbilen och Kreugers välbevarade Bentley, men också några av våra mest älskade vardagsbilar, motorcyklar och mopeder.

Staden är i rörelse

Zero City är en 2 000 kvadratmeter interaktiv och utmanande utställning där besökarna tillsammans planerar transporter av människor och gods för morgondagens fossilfria stad för att klara klimatmålet.

Utställningen visar hur framtidens stad, med hjälp av teknik och innovation, skulle kunna se ut men tar även besökarna bakåt i tiden för att visa hur bilsamhället har växt fram. Genom att förstå vilka problem bilarna löste, och vilka nya utmaningar de samtidigt ställde oss inför, kan vi skapa en mer hållbar framtid tillsammans.

I luften ovanför svävar några av museets imponerande flygmaskiner och i Zero City- I Backspegeln hittar du retrofordon i mängder. En familjekombi fullpackad med campingutrustning, badleksaker och en kanot på taket väcker barndomsminnen om bilsemestrar till liv. Följ med till hamnen, kraftverket, köpgatan, bakgatan, torget och de andra delarna och möt olika aspekter av hur man kan planera framtidens klimatsmarta och behagliga stad.

Highlights i utställningen

  • Är du familjens tetrismästare? Packa lastcontainern så smart du kan för att spara utrymme och minska transporter! 
  • Se modeller, videoinstallationer mm med framtidens transportlösningar – Oceanbird, elektriska flygplan, autonoma lastbilar och snabbtåg. 
  • Hur blir energi till el? Kämpa på och se om du kan producera el till staden! 
  • Vad händer med vårt bajs och sopor? Kolla vart allt tar vägen i vårt äckelrör med sopor eller prova själv att krypa genom avloppssystemet! 
  • Bygg den optimala staden! Kan du skapa en stadsplanering där alla invånare kan nå allt de behöver inom 15 minuters promenadväg? 
  • Ta plats i den förarlösa bussen och åk genom experimentstaden Woven City som världens största biltillverkare Toyota byggt upp i Japan för att utveckla just självkörande fordon. 
  • Skapa en grön stad – med färre bilar kan stadens gröna ytor bli fler! Sväng loss på dansmattan och se staden blomstra! 
  • Känner du igen stadens dofter? Det är inte allt som luktar gott i doftorgeln, men med färre utsläpp kan vi få renare luft. 

Samarbeten

Tack till Toyota – huvudpartner till Zero City samt Ericsson, huvudpartner och NIBE hållbarhetspartner till Tekniska.

 

Senast uppdaterad 21 februari 2024.