Kulturarv för Tekniska men avfall för Vattenfall
Det finns mycket få objekt från kärntekniska anläggningar på museer och det är spännande att vi har kunnat göra förvärv från Ågesta även om vi helst skulle ha sett att kärnkraftverket inte behövt rivas utan kunnat användas och ge mening åt människor på sin ursprungliga plats.
Vattenfalls uppdrag i fallet Ågesta är att riva anläggningen enligt bestämmelser i kärntekniklagen och tillstånd från Mark- och miljödomstolen. Det som är kulturarv för museet är alltså avfall för Vattenfall. Avfallet från anläggningen är dels vanligt byggavfall men en del är radioaktivt. Vattenfall måste bevisa att avfallet inte är radioaktivt för att det ska kunna räknas som vanligt avfall dvs kvala in under tillåtna gränsvärden enligt Strålskyddslagen och kunna friklassas. Man vill såklart ha så lite radioaktivt avfall som möjligt då detta kräver särskild hantering och förvar som är dyrt och krångligt.
Insamling av föremål
Nu när rivningen är ett faktum är friklassade objekt viktiga för att museet så att de är möjliga att bevara och hantera i magasin och publika utrymmen.
Material som har eller kan ha förorenats med radioaktiva ämnen (joniserande strålning) ska antingen hanteras som radioaktivt avfall eller friklassas. Kraven för friklassning framgår av Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2018:3). Friklassat material omfattas inte av strålskyddslagen (2018:396). Stråldoserna ska inte ska överstiga en procent av den naturliga bakgrundsstrålningen.
Strålsäkerhetsmyndigheten ställer krav på att verksamhetsutövaren – i det här fallet Vattenfall – mäter och dokumenterar att den radioaktiva föroreningen ligger under gränsvärdena för friklassning. Friklassningsprocessen övervakas av SSM genom tillsyn på plats samt granskning av verksamhetsutövarnas styrande dokument och årliga rapporter.
Kontrollerna ska göras genom mätning eller genom beräkning som har verifierats med mätning. Metoderna för och omfattningen av kontrollerna ska anpassas till den radioaktiva förorening som bedöms föreligga och till materialets, byggnadsstrukturens eller områdets egenskaper.