Närbild på en trekantig tvål

Apocalypse har tagit fram tvålar som tillverkas av renad vegetabilisk olja från ett av Malmös falafelkök. Foto:E. Algin

Tvål

Att tvätta sig är en förutsättning för att må bra. Förr höll man sig ren med aska, pimpsten eller olivolja. Såpa är en blandning av vegetabiliska oljor och lut. Den uppfanns för nästan 5000 år sedan. I tvål och såpa finns tensider. De minskar vattnets ytspänning så att det kan skumma. Smutspartiklarna kan då simma fritt i vattnet och lätt sköljas bort.

I medeltidens Europa ansåg kyrkan att det var syndigt att tvätta sig. Tvål var lyx tills industriell tillverkning kom igång på 1800-talet. Tvålen Lux har marknadsförts sedan 1930-talet av stjärnor som Joan Crawford och Elizabeth Taylor. Under andra världskriget började man använda syntetiska material i tvål. Idag vill konsumenterna gärna ha naturliga ingredienser.

I kortfilmen A Rhapsody in Black and Blue (1932) spelar Luis Armstrong trumpet i ett hav av bubblor. Ett skumparty är en fest där man fyller lokalen med såpbubblor och drivor av skum. Deltagarna har ofta badkläder, solglasögon och badmössor. I filmen Oh, vilket party (1968) var Peter Sellers på skumparty. Den första skumkanonen för kommersiellt partybruk konstruerades av Robin Wincup och Roy Barlow 1992 i Storbritannien där skumkalas är populära. Det krävs tre maskiner, ungefär80 literkoncentrat och över500 litervatten för att fylla ett dansgolv på 10×15 meter. En fara med ett skumparty är förutom allergiska reaktioner att skummet kan bli strömförande.

För god hälsa och rött hår

Personlig hygien är en förutsättning för bra hälsa och har genom historien varit en viktig tradition i många kulturer. I antikens Egypten tvättade man sig med soda, i Grekland var det vanligt med sand, aska eller pimpsten medan romarna smörjde in sig med olivolja. Såpa, en blandning av fett och aska, uppfanns dock i Mesopotamien för nästan 5000 år sedan.

Romarna upptäckte såpa någon gång under det första århundradet enligt vår tideräkning. Den gjordes då av getfett och bokträaska och kallades för sapo. Den romerske historikern Plinius d.ä. skrev på 70-talet e. Kr att den användes till att färga håret rött. Romarna började använda sapo för att tvätta kroppen först hundra år senare.

Hård tvål var från början en blandning av olivolja och lut som uppfanns av araberna på 700-talet. Morerna tog med sig tvålen till den Iberiska halvön och Spanien blev snabbt ett viktigt centrum för tvåltillverkning. Under medeltiden tillverkades tvål även i Frankrike, Italien och England.

Tensider löser upp

Ytspänning är en kraft som uppstår vid gränsen mellan vatten och luft och håller vattenmolekylerna samman. Det betyder att vattnet har ett ”skinn” på ytan. I tvål och såpa finns ämnen som kallas för tensider. De minskar vattnets ytspänning så att det kan skumma. Tensiderna består av molekyler som har ett ”huvud” som trivs i vatten och en ”svans” som trivs i fett. Svansarna sätter sig på smutspartiklarna, som ofta består av fett, medan huvuden riktar sig utåt. Smutspartiklarna kan då börja simma fritt i vattnet och kan lätt sköljas bort.

Den lortiga medeltiden

I medeltidens Europa förlorade hygienkulturen sin betydelse. Enligt kyrkan var det tvärt om syndigt att hålla sig ren och dålig hygien var ett tecken på tro. De flesta tvättade sig väldigt sällan och under 1500- och 1600-talen var det vanligt att de rika använde sig av parfym och puder istället för att tvätta sig. Tvål var dessutom en lyx som få hade råd med. Den tvål och såpa man hade tillverkades i hemmen och användes främst för att tvätta kläder.

Kemi blir tvål

I början av 1800-talet utarbetade den franske kemisten Michel Eugène Chevreul (1786-1889) teorin bakom den kemiska reaktion som sker under förtvålning. En blandning av talg, kokosfett och lut kokas under högt tryck till man får fram tvålmassan. Den torkas, blandas med parfym och andra tillsatser, formas till en stång och skärs i bitar. Det blev också grunden till bättre metoder för industriell tvåltillverkning.

Under 1800-talet började tvål tillverkas industriellt. Den blev billigare och mer eftertraktad. Med upptäckter som bakterier och mikroorganismer blev människor mer medvetna om hygienens koppling till hälsa. Renlighet blev så småningom tidsålderns ideal. Under den här perioden blev det vanligt att tillverka tvål av billigare vegetabiliska oljor som palmolja eller kokosolja.

Svensk tvålhistoria

I Sverige var Göta Lejon i Göteborg en av de första tvålfabrikerna, grundad 1812. I slutet av 1800-talet fanns det tio tvålfabriker i Sverige, och år 1901 var de 37, med Henrik Gahns AB som största tillverkare. På 1960-talet togs Gahns över av Barnängens Tekniska Fabrik, tillverkare av tvål och hygienprodukter sedan 1873 och ett känt varumärke än idag.

Mot det konstgjorda – och sedan tillbaka igen

Brist på råvaror för tvåltillverkning var omfattande under andra världskriget. Detta skyndade på utvecklingen av konstgjorda ämnen i tvåltillverkningen. Bland annat användes mineraloljor, restprodukter från petroleumindustrin och tensider. Flytande tvål blev populär under 1990-talet. Den innehåller dock en hel del konserveringsmedel och syntetiska tensider som kan komma att påverka både vår hälsa och vår miljö negativt. Tvålar gjorda av naturliga ekologiska ingredienser blir därför allt mer vanliga. Idag finns det tvål gjord av återvunnen och renad frityrolja från gatukök.

Enligt vissa experter går vi som lever i den industrialiserade delen av världen till överdrift när det gäller personlig hygien. Naturens egna återfuktande ämnen som finns i våra hudceller sköljs bort, vårt immunförsvar får inte tillräckligt med stimulans, medan konstgjorda ämnen som finns i fast och flytande tvål hamnar ute i naturen och påverkar miljön. Samtidigt lever många människor i världen utan tillgång till rinnande vatten och under hälsovidriga ohygieniska förhållanden.

Tvål på tv

När tvåltillverkaren Procter & Gamble började producera radioföljetänger på 1930-talet kallades serierna för tvåloperor eller såpoperor. Senare blev de evighetslånga tv-serier som fortfarande ofta sänds dagtid. I Sverige var den första såpoperan faktiskt en parodi på hela genren. Den hette Lödder och började sändas 1978.

Källa

Boken 100 innovationer; 51 – 100 Metallbearbetning – ångmaskinen, förteckning över artikelförfattare och källor på sid 191–204.

Kontakta sidansvarig

Snabbfakta

  • Tvål består av fett som kokas ihop med lut.
  • Ytspänning är en kraft som uppstår vid gränsen mellan vatten och luft. Den håller ihop vattenmolekylerna och gör att vattnet får ett ”skinn” på ytan. I tvål och såpa finns ämnen som kallas för tensider. De minskar vattnets ytspänning så att det kan löddra.
  • I medeltidens Europa ansåg kyrkan att det var syndigt att tvätta sig.
  • Under 1500- och 1600-talen var det många som använde sig av parfym och puder istället för att tvätta sig. Tvål var en lyx som få hade råd med.
  • Förr gjorde man egen tvål och såpa hemma. Då användes de mest för att tvätta kläder.
  • Under 1800-talet började man tillverka tvål i fabrik. Då blev den billigare. Samtidigt lärde man sig mer om hur bra det är för hälsan att hålla sig ren.
  • Det finns faktiskt tvål som är gjord av återvunnen frityrolja från gatukök.

Senast uppdaterad 7 december 2021.