Kupolmikro

Mikrovågsugnen Cupol formgavs av svenske industridesignern Carl-Arne Breger 1969. Foto: Ellinor Algin

Mikrovågsugnen

Mikrovågsugnen uppfanns av en slump. I mitten av 40-talet märkte radarforskaren Percy Spencer att en chokladbit hade smält av radarsändarens vågor. Han provade med andra saker — han fick ett ägg att explodera och lyckades poppa popcorn. Spencer tog patent på sin uppfinning, och några år senare fanns de första mikrovågsugnarna till salu. Men marknaden var skeptisk och djupfryst mat fanns inte att köpa.

Mikrovågorna kommer från en magnetron, ett elektronrör, som sätter fart på vattenmolekyler i maten. När molekylerna börjar fara hit och dit blir maten varm. Alla molekyler tar inte åt sig av mikrovågorna. Fasta ämnen som porslin — eller till och med is — påverkas inte på samma sätt.

Percy Spencer arbetade på företaget Raytheon, som tillverkade radarutrustning. Han jobbade med att förenkla konstruktionen av magnetronen, som alstrar radarvågorna.

När tillverkningstakten för magnetroner ökade från 17 stycken handgjorda, till masstillverkning av 2 800 per dag blev radar tungan på vågen mellan stridsmakterna under andra världskriget. Att upptäcka fienden på långt håll med radar hade en avgörande betydelse för kampen mellan de allierades flottor och Tysklands ubåtar.

Percy Spencer var självlärd, men blev ändå en av 1900-talets främsta uppfinnare med över 300 patent. Han slutade sin karriär i Raytheon-bolagets styrelse och fick en byggnad vid fabriken uppkallad efter sig. En imponerande karriär av pojken som blev föräldralös vid 10 års ålder och inte gick ut skolan.

Hur funkar det?

Molekylen av en syre- och två väteatomer utgör en stark dipol, det vill säga den har egenskapen att vända sig efter laddningen i ett elektriskt fält. De korta radiovågor som används i radarutrustning ligger på en frekvens där vattenmolekylen kommer i resonans (självsvängning). Normalt häftar vattenmolekylerna fast vid varandra i kedjor där deras positiva och negativa sidor hänger samman, men detta bryter mikrovågorna upp. Vattenmolekylerna vänder sig i takt med att det elektriska fältet i mikrovågsugnen byter riktning hela 2,8 miljarder gånger i sekunden. Det är molekylernas rörelseenergi som värmer maten. Andra ämnen i maten kan också vara dipoler, som exempelvis fetter.

Kalla tips!

Fasta ämnen, som porslin eller till och med is, påverkas inte på samma sätt. Inte heller torra varor. Därför är det bra att tillföra lite vatten innan man tinar eller värmer mat i mikron.
Ägg exploderar i mikron eftersom mikrovågorna värmer ägget ”inifrån” och det blir ånga inne i ägget. I en kastrull med kokande vatten kommer värmen utifrån.

Eftersom uppvärmningen är beroende av vatten, och vatten helt förångas vid 100 grader så går det inte att grädda kakor eller få stekyta på kött som i en vanlig ugn. För det behövs en temperatur på över 300 grader och det blir det på ytan av maten i en elektrisk ugn.

Mjölk kokar lätt över i mikron. Det beror på att vattnet i mjölken plötsligt blir till vattenånga. Om du sätter en sked i mjölken sprids värmen jämnare.

Det finns lite lite vatten i varje majskorn. Det är det vattnet som blir så hett av mikrovågorna att kornet omvandlas till popcorn.

Kostade som en ny bil

Billiga magnetroner med tillräcklig effekt var också en förutsättning för att mikrovågsugnen skulle komma till användning i hemmen. Men det tog några år innan ugnarna kommit därhän att konsumenterna började upptäcka dem. De första mikrovågsugnarna från Raytheon hette Radarange, kom 1947 och kostade i dagens penningvärde uppemot 200 000 kronor. Försäljningen gick trögt och licensierade Raytheon mikrovågsugnen till Tappan Electronics som sålde de första konsumentinriktade mikrovågsugnarna 1955, till ett pris som var ungefär hälften så högt.

Källa

Boken 100 innovationer; 51 – 100 Metallbearbetning – ångmaskinen, förteckning över artikelförfattare och källor på sid 191–204

Kontakta sidansvarig

Snabbfakta

  • Mikrovågsugnen uppfanns av en slump. Det var i en fabrik för radar till fartyg. Chokladen smälte av radiovågorna.
  • De första mikrovågsugnarna kostade lika mycket som en ny bil.
  • Det är vattnet i maten som gör att det blir varmt. Mikrovågorna skakar om vattenmolekylerna så de värmer upp det andra på tallriken.
  • Det finns lite lite vatten i varje majskorn. Det är det vattnet som blir så hett av mikrovågorna att kornet omvandlas till popcorn.
  • Mjölk kokar lätt över i mikron. Det beror på att vattnet i mjölken plötsligt blir till vattenånga. Om du sätter en sked i mjölken sprids värmen jämnare.
  • Fasta saker, som porslin, glas eller is, tar inte åt sig energin och blir inte varma. Isen smälter förstås efter en stund, men det går fortare om man först har lite vatten på den.

Senast uppdaterad 7 december 2021.