En säng med vita lakan står i hörnet av ett rum

Sängen i personalrummet på Ösjöfors pappersbruk. Foto: Anna Gerdén

Sängen

Den innovation vi använder allra mest är sängen. Vi sover ungefär en tredjedel av våra liv. Det fanns sängar i Egypten och Mellanöstern för 4000 år sedan, men sängen är antagligen äldre än så. Förr fyllde de rika sina sängar med fjädrar, dun och tagel, medan de som inte hade det så gott ställt fick nöja sig med halm, granris eller löv. Numera består en madrass vanligtvis av stålfjädrar och fyllnadsmaterial, som kan vara bomull, plast eller tagel.

För att kroppen ska kunna vila behöver ryggraden och musklerna stöd, samtidigt som sängen ska vara skön. Olika kroppar behöver olika sängar. En tung person ska ha en ganska hård säng, medan den som är liten och lätt behöver en mjuk säng.

Sängen känns kanske vardaglig, men den kan vara en högteknologisk produkt. Det finns ergonomiska madrasser tillverkade av material som NASA utvecklat inför sina rymdfärder, som ska skydda astronauterna mot G-krafter. Sängar med ställbara ryggar är bra att ha både hemma och på sjukhus, och vad sägs om en säng som ger dig massage? Hur som helst är det viktigt med sömn — vår tids forskning har visat att sömnbrist kan leda till övervikt och hjärtproblem.

För att ge optimal avlastning och vila ska sängmadrassens olika delar ha olika motstånd, så att dina höfter och skuldror sjunker in lite djupare, så att ryggraden kan hållas rak.

Hemmets viktigaste möbel?

Sängar fanns redan för fyra tusen år sedan i bland annat Egypten och gamla Persien. I antikens Rom och Grekland spelade sängen en viktig roll i mångas liv. Det var vanligt att de rika tillbringade mycket tid i sängen. Man festade och åt i sängen, tog emot gäster, läste eller skrev.

I medeltidens och renässansens Europa och fram till 1800-talet var de mest välbeställdas sängar stora och rikt utsmyckade med pärlemor, elfenben och förgyllda detaljer. De var någonting att skryta med, de rikas statussymbol. Sängarna var dock väldigt korta eftersom det ansågs farligt att sova liggande, så de flesta satt medan de sov. Madrasserna var stora och tjocka, fyllda med fjädrar, dun och tagel. För de fattiga var det en sängram i trä samt halm, granris eller lövsäckar som gällde.

Sängen och innovationer

I och med industrialismens genombrott på 1800-talet började masstillverkningen av sängar, och sängramar i metall blev allt vanligare. Spiralfjädrar var en innovation som gjorde sängen mer bekväm, madrassen med resårbotten kunde forma sig efter kroppen. Hopfällbara sängar och sängskåp blev populära bland trångbodda familjer i industristäderna. Nästa innovation som löste samma problem var bäddsoffan som gjorde entré i mitten av 1900-talet och är en vanlig möbel än idag.

Vattensängen blev väldigt populär under 1970- och 1980-talen, men uppfanns redan under 1800-talet. Skotten Neil Arnott (1788-1874), läkaren och uppfinnaren, konstruerade en vattensäng för att förebygga liggsår hos patienter. Han tog dock aldrig något patent.

Källa

Boken 100 innovationer; 51 – 100 Metallbearbetning – ångmaskinen, förteckning över artikelförfattare och källor på sid 191–204.

Kontakta sidansvarig

Snabbfakta

  • Sängar fanns i Egypten och Mellanöstern redan för 4 000 år sedan, kanske ännu tidigare.
  • Rika människor i Romarriket tillbringade mycket tid i sängen. De satt i sängar kring bordet när de hade fest. Fattiga människor sov på bänkar av lera eller sten.
  • I Europa har stora tjusiga sängar under flera århundraden varit någonting att skryta med för de rika. De ställdes ofta fram där andra kunde titta på dem.
  • I medeltidens Europa sov fattiga människor på träsängar täckta med halm, granris eller säckar med löv i. Om de ägde en säng.
  • På 1800-talet började man tillverka sängar på fabriker, i stora mängder. Sängar blev billigare och mindre.
  • Idag vet vi mycket mer om hur en säng ska vara för att man ska kunna koppla av, sova bra och må bra.
  • Materialet i vissa madrasser uppfanns för att skydda astronauterna under raketuppskjutningar och rymdfärder. Nu används det i kuddar och madrasser som formar sig efter kroppen och ger stöd.

Senast uppdaterad 7 december 2021.