Klassisk tetra, v-mjölk från 1963

Tetra Classic förpackning för V-mjölk från 1963. Foto: Anna Gerdén.

Tetra Pak

Tetra Pak är ett företagsnamn och varumärke – men i folkmun har det blivit synonymt med pappersförpackningar. Företagets första succé var en tetraeder, en pyramid med fyra sidor, som fylldes med mjölk.

Uppfinnaren Erik Wallenberg som kom på idén 1944 och företagaren Ruben Rausing patenterade och lanserade Tetra Pak 1951. Fysikern Niels Bohr sa att han ”aldrig sett en så förnämlig tillämpning av en matematisk idé”.

En tetraeder kan vikas av ett enda pappersark. Det gör den ekonomiskt effektiv att tillverka. Om man rullar ihop pappret till ett rör, kan man få hur många tetraedrar man vill.

2010 sålde Tetra Pak 154 miljarder förpackningar världen över. 31 miljarder återvanns till bland annat pizzakartonger och juiceförpackningar.

Tetraedern, eller Tetra Classic som den kom att kallas, är en uppfinning som har förändrat sättet att hantera livsmedel. Mat och dryck som säljs i lösvikt tar mer plats, och hanteringen blir mindre hygienisk.

Tetraeder är på intet sätt ny. Det är en form som förekommer naturligt och många kristaller är tetraederformade. Den är även en av de platonska kropparna, så geometriskt är den något av en kändis. Men att använda den som förpackning var nytt.

Erik Wallenbergs lösning

Engångsförpackningar för mjölk såldes i USA i början av 1900-talet, så en pappersförpackning i sig var inte någon ny idé. Men tetraedern kunde vikas ur ett enda pappersstycke, vilket gjorde den till en praktisk, enkel och billig produkt.

I februari 1944 ville Ruben Rausing (1895-1983), en av grundarna till företaget Åkerlund & Rausing, ta fram nya idéer. En ny sorts pappersförpackning skulle uppfinnas, punkt. Uppdraget gick till den unge laboratorieassistenten Erik Wallenberg (1915-1999). Han hade då bara varit anställd i ett halvår och var ovan vid egna projekt. Ändå var det hans lösning som gjorde Rausing till en av världens rikaste män. Erik Wallenberg fick idén när han satt hemma en kväll och var förkyld och febrig — man skulle vika en papperscylinder i båda ändar, med vikningarna vinkelrätt mot varandra. Då fick man fram en tetraeder, en kropp med fyra hörn och som består av fyra triangulära ytor.

Tetra Paks utveckling

Ruben Rausing blev imponerad av Erik Wallenbergs idé och lämnade in en patentansökan efter bara några veckor, i slutet av mars 1944. Utvecklingen tog dock många år. Ett effektivt sätt att tillverka dem hittades också, man fyllde en lång tub med mjölk och sedan formade och klippte av tetraederformade förpackningar.

Tetra Paks andra stora innovation som kom på 1960-talet var aseptiska pappersförpackningar som tillverkades på löpande band och behandlades med väteperoxid. I en aseptisk förpackning håller mjölk och andra livsmedel längre utan att behöva förvaras i kylen, vilket är viktigt vid långa transporter, eller i varmare länder med sämre tillgång på kyltransporter och kylskåp.

Rausing startade så småningom Tetra Pak och tetraederförpackningen blev en succé i hela världen. Det tog många år innan Erik Wallenberg fick ett erkännande som uppfinnare och för sin roll i utvecklingen av tetraedern. Först 1991 fick han Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens Stora guldmedalj.

Läs mer om Erik Wallenberg – Tetra Pak här

Källa

Boken 100 innovationer; 51 – 100 Metallbearbetning – ångmaskinen, förteckning över artikelförfattare och källor på sid 191–204.

Kontakta sidansvarig

Snabbfakta

  • I Sverige såldes mjölk och annan mat i lösvikt och det tog mycket plats. Tetra Pak var ett nytt sätt att förvara och sälja mat.
  • Erik Wallenberg uppfann den tetraederformade pappersförpackningen 1944.
  • En pappersförpackning för mjölk var praktisk. Det blev lättare och billigare att transportera mjölk i den.
  • Pappersförpackningar har ett tunt lager plast för att inte läcka.
  • Tetra Pak är ett av Sveriges mest kända företag. När vi pratar om Tetra Pak menar vi ofta just pappersförpackningen.
  • År 2010 såldes 158 miljarder Tetra Pak förpackningar världen över.

Senast uppdaterad 3 maj 2022.