Bild på läsk som hälls ur en flaska

Den välkända Coca-Colaflaskans form fick svensken Alexander Samuelsson patent på år 1915. Foto: Ellinor Algin

Läsk

Idag varnar läkare för att läskdrickande leder till dåliga tänder men från början var den kolsyrade läsken medicin. I slutet av 1600-talet ansåg man att kolsyrat vatten kunde bota sjukdomar. Frukt och bär gjorde vattnet godare. Kemisten Torbern Bergman framställde kolsyrat mineralvatten år 1770.

Kolsyra är en kemisk förening som bildas i en vattenlösning av koldioxid, som uppstår när man jäser socker i en syrefattig miljö. Då blir det sockerdricka.

När Coca-Cola skapades av apotekaren John Stith Pemberton 1886 såg man även den som en stärkande medicin. I Sverige minskar försäljningen av Coca-Cola med hälften i december — då dricker vi julmust i stället.

Svensken Alex Samuelson fick patent på den välkända Coca-Colaflaskans form år 1915.

2009 drack svensken i genomsnitt 71 liter läsk per år. I Europa dricker tjeckerna mest läsk med en konsumtion på ungefär 130 liter per person och år. Mest läsk dricks det i USA. Där drack man i cirka 200 liter per person under 2002. Ordet läsk kommer från verbet att läska sig. Det är från början det tyska låneordet löschen som betyder släcka. Läskande drycker ska släcka törsten.

Bubblor och hälsa

Urban Hjärne var Karl XI:s livläkare. 1678 grundade han Medevi hälsobrunn i norra Östergötland. På den tiden ansåg man att mineralvatten var en hälsodryck som kunde bota det mesta. Torbern Bergman lyckades 1771 tillverka kolsyrat mineralvatten genom den så kallade skvalpningsmetoden och 1776 startade den första mineralvattenfabriken i Sverige. Kemisten Jöns Jacob Berzelius skrev sin magisteravhandling om mineralbeståndsdelarna i vattnet från Medevi hälsobrunn. Han experimenterade fram olika smaksatta drycker och banade väg för den svenska läskedrycken.

Läsk framställs i fabrik och är en alkoholfri, ofta kolsyrad dryck. Den är smaksatt med socker, fruktsyror eller essenser, ibland ingår mineralvatten. Tillverkningen utgår från en sockerlag och en aromblandning. Dessa blandas till ett läskedryckskoncentrat — en så kallad syrup eller essens som sedan blandas med kolsyrat vatten. Kolsyra är en kemisk förening som bildas i en vattenlösning av koldioxid som är satt under tryck, och det är när syran omvandlas till koldioxid igen det blir bubblor i läsken. Kolsyra uppstår naturligt i dryck när man jäser socker i en syrefattig miljö, som när man gör cider, öl och mousserande vin — andra drycker med bubblor i.

Svensk läsk

Den svenska läskedryckens ursprung har två huvudspår: apotekare som tillverkade läsk genom att blanda juice och socker i mineralvatten och bryggerier som under 1800-talet producerade sockerdricka. 1874 bildade Stockholms apotekare Apotekarnes mineralvatten AB. De sålde 37 olika sorters mineralvatten. Konkurrenten Apoteket Nordstjernans satsning på läskedrycker med fruktsmak blev en viktig milstolpe i läskhistorien. Citronbrus, Äppellemonad, och Champagne-dricka introducerades 1905 och gjorde genast succé. Vid första världskriget hade dock Nordstjernan gått upp i Apotekarnes.

En betydelsefull person för svensk läsk var essensmakaren Harry Roberts som tillsammans med sin far Robert startade företaget Roberts 1910. Bland Harrys första recept fanns julmust och Champis. Idag ägs företaget av Harrys sonson Göran och julmusten är ett traditionsenligt inslag på julbordet. Svenskarna dricker 35 miljoner liter julmust varje jul.

Företaget Fructus skapade 1919 Pommac och 1920 började ölbryggerierna ta över läsktillverkningen. På 1960-talet lanserades Trocadero som blev norrlänningarnas favorit, samt succéerna Festis och Zingo från Apotekarnes.

Coca-Cola is it

Coca-Cola kom till Sverige på 1950-talet, men slog inte igenom riktigt förrän en bit in på 1970-talet. Läsken uppfanns av apotekaren John S Pemberton (1831—1888) 1886, men var då även den tänkt som stärkande medicin. Koffeinet var förbjudet i svenska läskedrycker fram till 1953 men sedan var det fritt fram för Coca-Cola. På 1960-talet drack vänstern svensk Cuba Cola. Det sägs att de därmed trodde sig stödja Castro. Under 1950-talet kom också Fanta till Sverige. Läsken hade skapats när tyska Coca-Cola under andra världskriget inte kunde få tag på Coca-Colaessens.

Sockerfritt på 1980-talet

På 1970-talet var det kärvt för bryggerinäringen, men när sötningsmedlet aspartam godkändes under 1980-talet ökade försäljningen igen. Det var då light-dryckerna fick sitt stora genombrott. Marknaden för läsk och mineralvatten ökade med hela 56 procent mellan 1985 och 1989. Förutom de nya light-produkterna berodde ökningen bland annat på den nya PET-flaskan på1,5 liter , men även på att bordsvatten av typen Vichy Noveau hade blivit en populär måltidsdryck.

Läsken som livsstil

Reklamen har alltid spelat en viktig roll för läsken och Pommacs tidiga kampanjer var ofta omtalade. På jubileumsutställningen i Göteborg 1923 byggdes ett elva meter högt Pommactorn där besökarna fick provsmaka. Under 1920- och 30-talet gjordes många kampanjer riktade mot en högre samhällsklass. På annonser från denna tid kan man se kvinnor i tjusiga klänningar som åker sportbil eller dansar. 1938 komponerades en Pommac-vals och på 1940-talet fick kända konstnärer som Isaac Grünewald utforma reklamen. Under 1950-talet ville man nå en bredare målgrupp, Pommac blev folkligt. Under 1980-talet användes återigen konstnärer och vid Pommacs 75-års jubileum 1994 gjordes en museiturné som visade målningar, broschyrer och annonser.

Pepsi eller Coke?

Pepsi och Coca-Cola har länge slagits om förstaplatsen på läsktronen. Pepsi använder sig av kändisar som Madonna och Britney Spears för att visa att de är ”the choice of a new generation”. En reklamfilmsinspelning med Michael Jackson 1984 fick mycket uppmärksamhet då att stjärnans hår började brinna. På 1980-talet gjorde Coca-Cola det otänkbara. De ändrade sitt recept. Colafanatiker hamstrade lager av den gamla brygden och proteststormar svallade. Coca-Cola gick tillbaka till sin klassiska smak och fick mängder av gratispublicitet.

Grönare läsk

Våra läskedrycker har blivit blekare. Trocadero som brukade vara knallorange är numera gyllengul. Många färgämnen förbjöds under 1970-talet. På 1920-talet sålde Apotekarnes till och med radioaktivt vatten för att man trodde att det var hälsosamt. Dagens läskedrycker är nog ofarligare att dricka. Dessutom finns smaksatt mineralvatten utan vare sig färg eller socker samt. Det senaste tillskottet är färgglada vitamin- och mineraldrycker som är något sötade.

Trots larmen om att transporterna är en miljöfara slog försäljningen av flaskvatten rekord sommaren 2010. Inte mindre än 30 miljoner liter vatten såldes i juli. Naturskyddsföreningen har räknat ut att denna konsumtion belastade miljön med lika mycket koldioxid som 16 000 oljeeldade villor. Bryggerinäringen räknar på annat sätt, enligt dem motsvarar en persons årsförbrukning flaskvatten en torktumling eller två hamburgare.

Källa

Boken 100 innovationer; 1 – 50 Antibiotika – läsk: förteckning över artikelförfattare och källor på sid 194–203.

Kontakta sidansvarig

Snabbfakta

  • Läsk tillverkas oftast i en fabrik där man blandar vatten med socker och smakämnen och tillsätter kolsyra. Det är kolsyran som gör att det blir bubblor i läsken.
  • Ordet läsk kommer från verbet att läska sig. Det är från början det tyska låneordet löschen som betyder släcka. Läskande drycker ska släcka törsten.
  • I slutet av 1600-talet började man dricka vatten ur brunnar där det fanns naturlig kolsyra. Man trodde att vattnet kunde bota sjukdomar.
  • Svenske Torbern Bergman var 1770 den förste som kom på hur man gjorde bubblor i vattnet på konstgjord väg. Det var koldioxid som blev till kolsyra i vattnet.
  • 2009 drack man i Sverige i genomsnitt 71 literläsk per person. Mest läsk dricks det i USA. Där dricker man i cirka200 literper person och år.
  • Reklam har alltid varit viktig för läsken. På jubileumsutställningen i Göteborg 1923 byggdes ett elva meter högt Pommactorn. Idag dricker Lionel Messi Pepsi medan designern Jean Paul Gaultier formger flaskor för Coca-Cola.

Senast uppdaterad 7 december 2021.