Närbild på ett kodlås

Det här låset är ett av många elektroniska kodlås. Foto: Ellinor Algin.

Låset

Människan uppfann nycklar och lås för att skydda hem och saker. För 4000 år sedan i Egypten hade man enkla lås och nycklar i trä. Svensken Christopher Polhem konstruerade i början av 1700-talet ett hänglås som tillverkades ända fram till 1950-talet.

Lika länge som människor konstruerat lås har man försökt att bryta upp dem. 1784 uppfann engelsmannen Joseph Bramah ett lås och erbjöd en stor summa pengar till den som kunde öppna det utan nyckel. Efter 67 år lyckades till slut låsmakaren Hobbs, som själv uppfann ett komplicerat lås för banker.

Moderna lås är elektroniska och öppnas med kod eller nyckelkort. Det finns även lås med elektroniska fingeravtrycksläsare och lås som läser av iris i människors ögon.

Kassaskåpstjuvar som lyssnar efter kodlåsens klickningar med stetoskop; utbrytarkungen Harry Houdini som sänktes ner i vattentankar med kedjor, handklovar och hänglås – samt gentlemannatjuven som diskret dyrkar upp dörrar såväl som smyckesskrin. Alla har de ett mycket speciellt förhållande till innovationer som lås och nycklar. Än idag används främst mekaniska lås men i framtiden kan de vara programmerbara och läsa av våra unika fingeravtryck.

Människor har alltid velat skydda personlig egendom. Därför konstruerade man nycklar och lås. 4000 år gamla egyptiska trälås var första steget mot dagens tekniskt avancerade elektroniska nyckelkortslås. Det så kallade fallregellåset uppfanns i Mesopotamien något senare. Det fungerade enligt samma princip som många av dagens dörrlås. Låset hade en öppen botten och låg ovanför en bom, på dörrens insida. Så fort den hamnade i ett visst läge föll stiften i låset ner i bommens hål så att bommen satt fast. Nyckeln var av trä och såg ut som en stor tandborste, med piggar formade för att kunna lyfta upp låsets stift. Sedan drogs bommen åt sidan med hjälp av nyckeln.

Metall, koder och hänglås

Under tiden för Romarrikets började låsen tillverkas i metall, man uppfann låsfjädrarna och konstruerade vridlåset med inrikten, plåtringar med urtag för nyckelaxen som gjorde att bara en nyckel som passade kunde användas. Ett tidigt kodlås har hittats under en utgrävning en romersk grav i Aten. Låset satt på ett litet skrin och hade siffror istället för nyckelhål.

Den svenske uppfinnaren Christopher Polhem (1661-1751) konstruerade ett hänglås i början av 1700-talet. Pohlhem startade dessutom Sveriges första serietillverkning. Han delade upp produktionen i olika arbetsmoment och varje arbetare i hans verkstad utförde en viss uppgift. Polhemslåsets mekanism bestod av fasta och rörliga plåtskivor som gick att kombinera på många sätt. De rörliga skivorna var kopplade till låsets bygel. Nyckeln sattes in underifrån och när den vreds ändrade de rörliga skivorna sin position och låste bygeln. Polhemslåset var väldigt svårt att bryta upp.

Dyrkar, upp- och inbrott

Medan nya lås konstruerats har det hela tiden utvecklats tekniker att öppna dem. Britten Joseph Bramah (1748-1814) tog patent på sitt hänglås 1784 och erbjöd en belöning till den som kunde få upp det utan nyckel. Det tog 67 år innan låssmeden Alfred Charles Hobbs (1812-1891) lyckades öppna det på 51 timmar.

Den engelske uppfinnaren Jeremiah Chubbs patenterade ett speciellt lås 1818. Det var både ett inbrottsskydd och ett varningssystem. Om någon försökte öppna låset med fel nyckel spärrades det. Säkerhetsanordningen kunde sedan bara låsas upp med en speciell nyckel. Tillsammans med sin bror Charles startade Jeremiah företaget Chubbs Locks som sedan år 2000 är en del av svensk-finska låsjätten Assa Abloy.

Tidiga kodlås hos Tiffany´s

Cylinderlåset uppfanns av amerikanen Linus Yale (1821-1868) 1848. Hans son, Linus Yale Jr (1821-1868), vidareutvecklade låset och patenterade det 1861. Yale-låset kom att bli en av de vanligaste låstyperna och används ännu i dag. Yale-låset är faktiskt i princip en förbättrad version av det 4000 år gamla fallregellåset. Yale bidrog dessutom med det första moderna roterande kodlåset. Tysken Joseph Loch tog fram en variant på det låset till juvelerarbutiken Tiffany´s i New York.

Snygga kassaskåp

Engelsmannen William Marr tog 1834 patent på det första brandsäkra kassaskåpet av modern typ. Isoleringsproblemet löste Marr genom att som fyllnadsmaterial använda finkrossad marmor med lera och porslin som bindemedel. Plåtskåpen var vackert målade. På den första världsutställningen i London 1851 visade tillverkare från hela Europa upp sina kassaskåp.

Sickan är Jönssonligans expert på att öppna kassaskåp, av fabrikatet Franz Jäger, Berlin. Med stetoskop kan han avslöja låsmekanismens kombination. I film och litteratur blir det låsta ogenomträngliga kassaskåpet ett mål för många angrepp; med skärbrännare, dynamit eller laser. Franz Jäger fanns inte i verkligheten utan hittades på av skaparna till Olsenbanden, den danska film som inspirerade till Jönssonligan. Ett tyskt företag har dock registrerat ”Franz Jäger” som varumärke och erbjuder kassaskåp av det populära märket.

Framtidens lås har för och nackdelar

I många svenska bostadshus finns det numera elektroniska lås och programmerbara nycklar. All information om hur nyckelkorten används lagras. Frågan är om den utvecklingen också kan vara en säkerhetsrisk och ett hot mot vår personliga integritet när informationen kan hamna i fel händer.

Källa

Boken 100 innovationer; 1 – 50 Antibiotika – läsk: förteckning över artikelförfattare och källor på sid 194–203.

Kontakta sidansvarig

Snabbfakta

  • Lås och nycklar är till för att skydda våra hem och dyrbara saker.
  • För 4000 år sedan i Egypten hade man enkla lås och nycklar i trä.
  • Amerikanen Linus Yale uppfann Yale-låset 1848. Egentligen är Yale-låset en förbättrad version av de egyptiska trälåsen.
  • Idag har vi både vanliga lås i metall och elektroniska lås.
  • Vissa elektroniska lås öppnar man med ett nyckelkort med en magnetremsa. Andra lås kan läsa av fingeravtryck.
  • När man ska öppna ett vridlås är det två saker som händer. Först frigörs låsmekanismen när rätt nyckel sätts in i låset. Sedan vrids nyckeln om, så att låskolven flyttar på sig.
  • En av dessa är ett hänglås, polhemslåset, skapat av den svenske uppfinnaren Christopher Polhem (1661-1751). Polhemslåset användes i flera hundra år!

Senast uppdaterad 28 december 2022.