Bild på en skeppskronometer

Skeppskronometer från 1845, tillverkad av urmakaren Victor Söderberg i Stockholm. TM44861. Foto: Anna Gerdén.

Klockan

När är det rast? Hur dags börjar bion? Kan jag snooza fem minuter till? De första mekaniska klockorna konstruerades på 1200-talet för att hålla ordning på böner och arbetstider.

Men konsten att mäta tiden är mycket äldre än själva klockan. Såväl vattenur som solur och bruket att dela in dygnet i timmar uppstod långt innan vår tideräkning börjar.

I dag är atomuret det mest precisa sättet att mäta tiden. Det uppfanns 1949 och använder sig av atomernas vibrationsfrekvens. Atomuret avviker max en sekund på 100 000 år. Många moderna klockor ställer in sig automatiskt efter atomuret, så du vet exakt hur mycket du kommer för sent.

Urverk som underverk

Konsten att mäta tiden är mycket äldre än klockan som vi känner den i dag. Både solur och bruket att dela in dygnet i timmar uppstod långt innan vår tideräkning börjar.

De första mekaniska klockorna konstruerades troligtvis på 1200-talet för att bestämma bönetider och mäta arbetstiden. Under 1300-talet började klockorna få större spridning. Dante Alighieri (1265-1321) skrev om den mekaniska klockans urverk i Den gudomliga komedin. Medeltidens klockor var riktiga underverk som inte bara visade timmarna utan också planeternas banor och månens faser.

Mindre klockor som man kunde ha hemma började tillverkas redan i slutet av 1200-talet. De var väldigt dyra och dekorerades med ädelstenar, målningar och skulpturer. Klockan var precis som idag en statussymbol.

Klockan håller tiden

De tidiga klockorna var inte särskilt exakta — de drog sig eller gick för fort. Dessutom hade de bara en timvisare. Holländaren Christiaan Huygens uppfann pendeln och det mer noggranna pendeluret 1657. Minutvisaren infördes runt 1665 och på 1690-talet konstruerade engelsmännen den första klockan med en sekundvisare. Christiaan Huygens och engelsmannen Robert Hooke (1635-1703) uppfann också spiralfjädern som gjorde att fickuren blev mer exakta.

Västvärldens industrialisering bidrog till samhällets allt snabbare rytm, och vårt behov av att passa tiden blev större. Världens första billiga massproducerade mekaniska klocka var amerikanska Timex som kom 1950. Den första elektriska digitala klockan tillverkades också i USA. Den hette ”Pulsar” och konstruerades av Hamilton Watch Company 1969. Sedan kom även japanska företag som Seiko med digitala klockor.

Kontroll och status

I dag finns det klockor i alla möjliga former och storlekar. De flesta är kvarts-klockor. I dessa urverk finns en bit av grundämnet kisel. När kiselbiten utsätts för elektrisk ström börjar den vibrera med mycket exakta frekvenser och dessa vibrationer styr urverket. De första kvarts-klockorna konstruerades i USA på 1930-talet, men då var de stora som skåp och det tog över 30 år innan de blev användbara.

Det finns flera exklusiva armbandsur för hundratusentals kronor — och billiga kopior för några tior. Klockor har blivit en viktig accessoar, och kända klocktillverkare som Rolex och Jorg Gray är lika omsusade som modejättar som Prada och Chanel.

Att kunna mäta tiden är ett sätt att organisera livet, något som ger människan en känsla av kontroll. Klockan har skapat ett samhälle som värdesätter punktlighet.

Källa

Boken 100 innovationer; 1 – 50 Antibiotika – läsk: förteckning över artikelförfattare och källor på sid 194–203.

Kontakta sidansvarig

Snabbfakta

  • Den allra första klockan var soluret som uppfanns för 5 000 år sedan.
  • De tidiga mekaniska uren hade bara timvisare. Det enda man kunde ställa klockan efter var solen, så tiden gällde bara just där man var.
  • Engelsmannen Levi Hutchins uppfann världens första väckarklocka år 1787. Väckarklockan ringde klockan fyra på morgonen varje dag. Det gick inte att ställa in någon annan tid…

Senast uppdaterad 7 december 2021.