Hårstyling
Familjen Flinta först med flätor? Man tror att redan stenåldersmänniskan satte upp och klippte håret för att inte fastna i buskar och snår. På Gotland har man hittat Sveriges äldsta kam. Den är från yngre stenåldern och är gjord av ben.
Upptäckter inom kemi och teknik har påverkat såväl kalufser som svall genom historien. Den elektriska hårtorken uppfanns på 1890-talet av fransmannen Alexandre F Godefoy som var inspirerad av dammsugaren. En tidig plattång konstruerades av amerikanskan Annie Malone 1905.
Den första syntetiska härfärgen lanserades 1907 av fransmannen Eugene Schueller, grundaren till L’Oréal. Ett problem för både frisörer och deras kunder idag är att färg och permanentvätskor innehåller stora mängder giftiga kemikalier.
Disneyfilmen Trassel från 2011 är från början en saga av bröderna Grimm. I den kan flickan Rapunzel använda sitt hår som klätterrep, ett mycket användbart redskap. Men oftast är det precis tvärt om. Det används dagligen mängder av verktyg och produkter för att locka, platta och kontroller alla typer av hår och frisyrer.
Människans huvudhår kan växa i två till tre år. Det är mycket längre än håret vi har på kroppen och det är därför de kan bli så långa. Redan stenåldersmänniskan hade behov av att kontrollera sitt hår genom att tvinna eller fläta det. Den lilla kalkstensfiguren Venus från Willendorf är från den äldre stenålder och visar en raffinerad hårflätning. Från bronsåldern finns fynd av grov- och finkammar, skäggskrapare och vassa knivblad för att skära av hår.
Tidernas hårmode
I det forntida Egypten användes hårvårdsprodukter som parfymerade pomador och oljor, men även pincetter, locktänger och saxar. På 1700-talet använde aristokraterna enorma mängder puder och hårdekorationerna slog över till det bisarra. Frisyrerna kunde rymma allt från slagfält och bondgårdar till fåglar i bur. Strutsplymer som stod upp i frisyren hörde till vanligheterna för brittiska damer som presenterades vid hovet och denna tradition levde kvar till slutet av andra världskriget.
Kanske tänker man mest på kvinnofrisyrer när det gäller hårverktyg, men faktum är att hårmodet genom tiderna varit minst lika viktigt för män. Fönvågning hette en friseringsteknik avsedd för män, där kam och hårtork gav vågigt hår. Den presenterades första gången i Barbers Journal 1950. Korkskruvslockar i hår och skägg kan man se på tidiga antika mansporträtt, bland annat assyriska reliefer, fresker från Kreta samt i europeiskt perukmode under barock och rokoko. Det var under den grekiska antikens senare del som hårlängden började ha att göra med kön: kortare frisyrer på män och långt, uppsatt hår för kvinnor. Men på 1600- och 1700-talen gällde långt hår även för män, och gärna löshår.
Teknik för hår
Frisören Marcel Grateau utvecklade föregångaren till dagens locktång. På 1870-talet arbetade han med att skapa vågor i håret genom att linda hårslingor runt upphettade tänger. Hårtorken uppfanns på 1890-talet av frisören Alexandre F Godefroy. Han hade inspirerats av dammsugaren, det var nämligen vanligt att folk använde den för att torka håret. Men Godefroys hårtork var stor och otymplig, den liknade mer en torkhuva som kunderna fick sitta under. 1920 släppte företaget Hamilton Beach hårtorken Cyclone som man kunde hålla i handen.
Frisören Karl Nessler (1872-1951) registrerade 1908 ett patent för sin permanentmaskin. Han fuktade håret med natriumhydroxin och la upp det på stora spolar som hettades upp. Det stora genombrottet för tekniken kom 1910 med elektriciteten. Nesslers permanentbehandling ska ha tagit minst sex timmar. En annan stor innovation stod kemisten Eugene Schueller för när han 1907lanserade den första syntetiska hårfärgen i tre toner. Han ska ha kallat sin formula Auréale, gloria, efter en frisyr som just då var på modet. Auréale blev senare firmamärket L´Oreal.
Gifter i håret?
I Naturskyddsföreningens rapport Gifter i vårt hår från 2010 varnar man för att många hårprodukter som finns på marknaden innehåller ämnen som är både miljö- och hälsovådliga, samtidigt som frisörer är en yrkesgrupp som utsätts för stora mängder kemikalier. Efterfrågan på ekologiska produkter inom hårvård ökar. Många av de stora producenterna arbetar idag för att ta fram mer miljövänliga alternativ. Ett problem för den utvecklingen är att kunderna idag är vana vid de snabba och effektfulla resultat man kan uppnå med starka kemikalier. Vid en övergång till svagare och mer naturliga behandlingar kommer behandlingarna att ta längre tid.
Källa
Boken 100 innovationer; 1 – 50 Antibiotika – läsk: förteckning över artikelförfattare och källor på sid 194–203.
Snabbfakta
- Hårstyling kan vara både praktisk och snygg. Redan stenåldersmänniskan satte upp håret för att slippa få det i ögonen och fastna med det i grenar.
- Det hår vi har på huvudet kan växa i två till tre år. Det är därför det kan bli så långt.
- Ordet frisyr kommer från franskans ”frisure” som innebär ”att krusa” eller ”att locka”.
- På 1700-talet var det mode bland överklassen att ha enorma hårdekorationer. Frisyrerna var stora konstverk. De kunde innehålla allt från slagfält och bondgårdar till fåglar i bur.
- Förr i tiden värmde man locktången på vedspisen.
- Hårtorken uppfanns på 1890-talet av frisören Alexandre F Godefroy. Han fick idén från den då nya uppfinningen dammsugaren som folk ofta använde för att torka håret.
- Många av de produkter som används för att färga och forma håret kan vara farliga både för hälsan och miljön.
Senast uppdaterad 7 december 2021.