Tidigare utställningar

Här samlar vi utställningar som visats tidigare på Tekniska museet.

Digitala modeller

I utställningen Digitala modeller presenterade vi resultatet från forskningen på ett lättförståeligt och lekfullt sätt. Här kunde du utforska ett urval ur våra samlingar, undersöka föremål i 3D och lära dig mer om den forskning vi bedriver på Tekniska museet.

Antropocen

Kanadensiska utställningen Antropocen tog oss till platser som vi alla är ansvariga för men som vi annars sällan ser. Från betongskyddsvallar som täcker 60% av Kinas kust, världens största grävskopor i ett tyskt dagbrott och kalciumkarbonatgruvor i Rysslands Uralberg, till skövling av kanadensisk urskog, ett italienskt marmorbrott och en av världens största soptippar i Dandora, Kenya.

100 innovationer

Utställningen 100 innovationer visade innovationer som många av oss anser vara de viktigaste genom tiderna. Tekniska museet lät medborgarna välja de 100 viktigaste innovationerna genom tiderna. I statistiskt säkerställda undersökningar svarade vuxna och skolelever i årskurs sex på vilka de anser vara tidernas viktigaste uppfinningar.

Cino4

Cino 4 var Sveriges första 4D-biograf och var under många år en populär upplevelse på Tekniska museet. Cino 4 stängdes ner 15 juni 2016, då tekniken inte längre gick att hålla uppdaterad.

En skruvad värld

Likt Alice i Underlandet bjöds man in i en surrealistisk miljö där matematikens och fysikens lagar spelade ett spratt. En skruvad värld om teknik i miniatyr.

Svett och korsett

Utställningen visades på Tekniska museet 4 maj – 18 september 2016 och visade fotografier och arkivmaterial från Tekniska museets samlingar om Gustaf Zanders gymnastikapparater. Utställningen berörde även Zanders liv, framgångar och hur han påverkat dagens träningsmetoder i hela världen med Zanderinstituten.

Ateljé dataspel

Ateljé dataspel var en utställning där alla Game Art fans hade chans att ställa ut sin egentillverkade konst och dataspelshyllningar, teckningar, målningar, videoklipp eller foton på skulpturer, cosplay eller annat med koppling till dataspelskulturen.

Digital Revolution – en interaktiv totalupplevelse

I Digital Revolution blev besökaren en del av utställningen med teknikens hjälp. Här kunde man utforska hur konst, musik, film och dataspel har inspirerats och utvecklats med hjälp av digital teknik. En revolutionerande resa från 1970-talets persondator och enkla dataspel in i framtiden.

En designklassiker fyller 100 år – Coca-Cola®flaskans svenska historia

En fascinerande utställning om designen bakom ett av världens mest kända varumärken – och hur en svensk från Kungälv har spelat en viktig roll i den välkända flaskans design.

Sport

I utställningen Sport kunde man utmana sig själv och andra i 500 kvm adrenalin, teknik och muskelkraft! Prova på sporter som slalom och rodd och se hur snabb din reaktionsförmåga var.

Game on 2.0

Game On 2.0 är succéutställningen som lockat miljontals besökare på museer och science center runt om i världen. Med över 100 spel att prova och gallerier med originalskisser, spelmusik och bakgrundsberättelser är det världens största dataspelsutställning.

Kvinnors uppfinningar

Med utställningen Kvinnors uppfinningar ville Tekniska museet lyfta fram kvinnors kreativitet. Här presenterades drygt 80 uppfinningar av kvinnor verksamma i Sverige under 2000-talet. Innovationerna representerade alltifrån lösningar på vardagens problem till avancerade tekniska framsteg.

Likt eller unikt

I utställningen lyftes betydelsen av patentskydd, varumärkesskydd, mönsterskydd och upphovsrätt fram. Här uppmärksammades de olika former av skydd som finns och problematiken som omger dem.

Italia del Futuro – italienska innovationer i framkant

I denna utställning kunde man uppleva italienska innovationer inom robotik, partikelfysik och mycket mer. Här fick man upptäcka olika robotar, återuppleva universums första ögonblick och testa det självrengörande tyget.

Upptäck mattekonsten

Upptäck mattekonsten är en utställning där matematik och konst går hand i hand. För skolan fanns spännande matematiska utmaningar och en lekfull workshop med materialet 4D-frame, som syftade till att stärka det logiska tänkandet hos eleverna.

Älskade telefon

Fram till 2014 visades över 200 telefoner ur museets världsunika samling, alltifrån de allra första telefonerna från 1870-talet till dagens moderna mobiltelefoner.

Ferrum – Svenskt järn och stål

Järn har framställts Sverige i minst 2 500 år och har i alla tider varit av stor betydelse landets ekonomi. Ferrum var en liten utställning om hur man bröt järnmalm och arbetade i smedjan förr i tiden.

Hjärta spel – dataspelskonst

Hjärta spel var konstutställningen som hyllade dataspelskulturen. Datamuseet IT-ceum samlade in konst från i första hand svenska och nordiska kreatörer, men också verk från utvalda internationella konstnärer.

Kom.nu.då

I utställningen visades hur teknik, samhälle och kultur har samverkat i historien och den utveckling med tekniska uppfinningar och framsteg som lett fram till dagens högteknologiska informationssamhälle.

NASA – a human adventure

I fantasifullt uppbyggda miljöer visades utvecklingen kring utforskningen av rymden på nära håll, från 60-talets explosionsartade utveckling till morgondagens rymdforskning. Utställningen visades 28 januari – 6 november 2011.

Christopher Polhem

En utställning om Christopher Polhems mekaniska alfabet, ett antal unika trämodeller, och världens första automatiska verktygsmaskin.

Mekanisk verkstad 

Remmar i taket drev svarvar, borrar och hyvlar i vår utställning Mekanisk verkstad. Utställningen visades på Tekniska museet från 1984 – augusti 2011.

Ett rymdäventyr

I utställningen kunde man följa Christer Fuglesang och den övriga besättningen på den internationella rymdstationen i deras dagliga liv med måltider, toalettbestyr och rymdpromenader. Ett rymdäventyr visades på Tekniska museet fram till 7 november 2010.

Maskinhallen

Utställningen Maskinhallen innehöll gamla bilar, cyklar, flygplan samt ångmaskiner och visades på Tekniska museet fram till oktober 2010. Se utställningen 100 innovationer som är en uppdaterad version av Maskinhallen.

Flygplan!

I utställningen kunde barnen sätta sina flygambitioner på prov och köra trampflygplan eller känna vinden i håret i vårt klängflygplan. Hela familjen kunde uppleva Stockholm i flygsimulatorn.

Övergivna platser

Runtom i landet finns det mängder av övergivna platser: verkstäder, industrier, bostäder, bensinstationer och semesterbyar. I utställningen visade Jan Jörnmark i sina bilder hur globaliseringen och den snabbt växande digitala tekniken har påverkat Sverige på kort tid.

Väga och mäta världen

En miniutställning med handplockade föremål ur museets samlingar som handlade om hur människan genom tiderna försökt att förstå sin omvärld genom att mäta den.

Marconi

År 1909 fick Guglielmo Marconi Nobelpriset i fysik för sina insatser inom radioteknikens område. Detta uppmärksammade vi med en utställning som visades under december månad 2009.

Dataspel

Utställningen Dataspel kunde man testa Sveriges första spel eller prova på e-sport, göra sitt eget spel, söka spelindustrins rötter eller kika in bakom de svenska spelbolagens kulisser. Dataspel visades på museet januari – mars 2008.

Man Machine 2

En häftig utställning som visade att när konstnärer och ingenjörer tillsammans arbetar fram konstinstallationer ingår människan och tekniken i en fantastisk kombination.

Robotics

I Robotics kunde man uppleva roboten i alla dess former från förr, idag och framtiden. Utställningen var indelad i olika avsnitt där man kunde bekanta sig med olika områden inom robottekniken.
Robotics visades på Tekniska museet maj 2003 – februari 2007.

Textil evolution

En utställning som handlade om textilindustrins spännande utveckling och morgondagens gränsöverskridande textila material. Textil evolution visades på Tekniska museet september 2006 – september 2007.

Paraboler

Bangla TV, Kurdsat, RTR Planeta, Ischtar TV. Utställningen visade människors berättelser om sina parabolantenner och sitt tv-tittande. Paraboler visades på Tekniska museet september – november 2007.

Racerbilar

I utställningen fick man följa med rakt in i motorsportens värld, en värld där hjulvinklar, gummiblandningar och spårval betyder allt.

Gott kaffe

I utställningen Gott kaffe visades apparater för att bereda och tillaga kaffe. Man kunde känna doften av nybryggt kaffe och lära känna de olika sätten att bereda och tillaga kaffe i kärl från våra samlingar.

Jean Herrmansson – fotograf och filmare

Jean Hermansson är en av Sveriges stora arbetarskildrare. Hans bilder visades i en retrospektiv utställning med fotografier av svenskt industriarbete från 1970-talet och framåt samt bilder från resor i Afrika, Spanien och Vietnam. Dessutom fanns klipp från Jean Hermansons rika dokumentärfilmsproduktion.

Klimatgreppet

Utställningen handlade om sol, vind och vatten – om hur vi kan använda olika energikällor för att minska påverkan på klimatet. Utställningen Klimatgreppet – en solskenshistoria var producerad av Teknikens hus i Luleå och visades på Tekniska museet från januari till augusti 2006.

Nedkalla solkraften

Nedkalla solkraften visades på Tekniska museet april 2003 – augusti 2006 och i utställningen kunde man se hur man på olika sätt drog nytta av solenergin.

Antarktis – det är coolt!

I utställningen kunde man ta del av forskningen på Antarktis, denna den kallaste, torraste och blåsigaste av jordens kontinenter. Antarktis visades under sommaren 2005 på Tekniska museet i samband med en internationell konferens om Antarktis.

Knäppa saker i små montrar

Fred Astaires dansskor och en massageapparat som drivs av en dammsugare är några spännande saker som visades från Tekniska museets samlingar. Knäppa saker i små montrar visades på Tekniska museet under 2005 fram till november.

Mirakelmaskinen

I utställningen kunde man följa tillverkningen av en dammsugare från första skiss till färdig produkt och se över 90 modeller i en färggrann samling från Electrolux. Mirakelmaskinen visades på Tekniska museet december 2002 – december 2005.

Nisse Hedlund Story

I utställningen mötte man den levande legenden, innovatören och motorgeniet Nisse Hedlund med motorer och motorcyklar från en epok i svensk motorhistoria. Nisse Hedlund story – ett liv med motorcyklar visades juli – september 2005.

På lek

En kavalkad av leksaker presenterades ur Tekniska museets samlingar när utställningen På lek visades. Utställningen innehöll leksaker från förr blandat med nutid för att uppvisa deras historiska utveckling.

Mobiltelefonen

Utställningen handlade om att mobilen är en självklar del i våra liv, både i det privata och på arbetet. Men hur började det egentligen? Mobilen visades på Telemuseum/Tekniska museet till 2004.

Årets industriminne

Man kunde uppleva industriella föremål och miljöer med rötterna i den tid då mormorsmor eller farfarsfar växte upp. De miljöer som visades i utställningen har alla tilldelats priset Årets Industriminne.

Barn ser på framtiden

En spännande utställning som handlade om framtiden och året 2020. Hur vi kommer leva våra liv? Vad kommer vi att äta för mat? Hur kommer vi att bo? Hur kommer vi att lära oss nya saker i skolan?

Moddade datorer

I utställningen Moddade datorer kunde man se att ungdomarna sätter sin egen personliga prägel på maskinen genom att förändra höljet på datorn. Moddade datorer visades på Telemuseum/Tekniska museet våren 2004.

Södra länken

Utställningen om Södra länken berättade hur Stockholms nya biltunnel kommit till genom att följa arbetet med borrning, sprängning och inredning av en säker och modern biltunnel.

Senast uppdaterad 21 oktober 2022.