Man Machine 2

En utställning som visade att när konstnärer och ingenjörer tillsammans arbetar fram konstinstallationer ingår människan och tekniken i en fantastisk kombination.

Man machine 2 var ett samarbete mellan Tekniska museet och The Interactive Institute. Tre konstnärer, Christian Partos, Ebba Matz och Matti Kallioinen fick under hösten 2007 i uppdrag att skapa konstinstallationer under temat man machine, alltså människa-maskin. Resultatet visades på Tekniska museet.

Ett dominerande inslag i utställningen var ett par ärgade, jättelika skulpturer i form av två gripar. För 100 år sedan monterades de upp på Brunkebergstorg. Nu bär de, istället för de långa lansar som tillhörde skulpturerna då, evighetens tidsmaskiner.

Till installationerna hörde ett hjärta som inte ville sluta att slå och ett uppblåsbart befolkat månlandskap, som besökarna själva fick hålla vid liv. En spegeldom med en diameter på fem meter symboliserade en evighetsmaskin. Domen, som man kunde kliva in i, var som en ut- och invänd gigantisk diskokula. Man machine 2 visades på Tekniska museet december 2007 – april 2008.

Senast uppdaterad 21 februari 2024.