Gott kaffe

I utställningen Gott kaffe visades apparater för att bereda och tillaga kaffe. Man kunde känna doften av nybryggt kaffe och lära känna de olika sätten att bereda och tillaga kaffe i kärl från våra samlingar.

Utställningen Gott kaffe visade exemplar av kafferostar, kaffekvarnar, kaffekokare och kaffebryggare för användning i hemmet men även för den tidiga kaffeindustrin.

Under 1700- och 1800-talet ägnade sig vetenskapsmän, uppfinnare, läkare och finsmakare åt att på bästa sätt tillverka ett så nyttigt, stimulerande och välsmakande kaffe som möjligt. Många olika slags apparater för kaffeberedning testades. Under mitten av 1800-talet var nästan alla uppfinningar hur man tillreder kaffe gjorda. Det återstod egentligen bara en väsentlig; espressomaskinen.

Kaffebönorna rostades och maldes förr i hemmen. Så småningom började man mala kaffet i butikerna medan rostningen, det viktigaste förädlingssteget för kaffe, togs över av små rosterier.  Först under 1900-talet har det blivit vanligt att affärerna levererar kaffe i rostat och färdigmalet skick.

I Sverige kokade vi länge vårt kaffe men utanför landet har sätten att tillreda kaffe varierat. Först på 1960-talet slog bryggkaffet igenom här i Sverige. Gott kaffe visades på Tekniska museet mars – september 2006.

Senast uppdaterad 7 december 2021.