Jean Herrmansson – fotograf och filmare

Jean Hermanson är en av Sveriges stora arbetarskildrare. Hans bilder visades i en retrospektiv utställning med fotografier av svenskt industriarbete från 1970-talet och framåt samt bilder från resor i Afrika, Spanien och Vietnam. Dessutom fanns klipp från Jean Hermansons rika dokumentärfilmsproduktion.

Jean Hermanson är född 1938 och växte upp i småländska Norrahammar. Arton år gammal flyttade han till Stockholm och utbildade sig till fotograf på Ateljé Welinder. Under slutet av 60-talet reste Jean Hermanson runt i Sverige och fotograferade byggnadsarbetare och dokumenterade deras arbete och liv.

Den första fotoboken, Byggnadsarbetare, gjorde han tillsammans med Arvid Rundberg 1969. Tillsammans med författaren Folke Isaksson gjorde han en lång reportageresa ut i det svenska industrilandskapet 1969-70. Resultatet blev böckerna Dom svarta och Nere på verkstadsgolvet.

Under 70-talet gjorde han ett antal resor i Afrika, Vietnam och Spanien. I Vietnam fotograferade han vardagslivet på fabriker och jordbrukskooperativ i krigets slutskede.

På 80-talet började han filma och gjorde dokumentärfilmer om nedläggningen av Öresundsvarvet i Landskrona och Kockums i Malmö. Han skildrade poetiskt gjutarna på ett gammalt gjuteri i Småland och filmade Arbetets döttrar på Abba och Malmö Strumpfabrik.

Det är fyrtio år sedan bilderna togs. Detta gör att bilderna har fått ett historiskt och dokumentärt värde utöver den politiska sprängkraft de hade när de först publicerades. Bilderna är berättelser om en tid, om ett samhälle och en klass, som idag till stor del är förändrad.

Utställningen var producerad av Jean Hermanson i samarbete med Arbetets museum och Malmö Museer.

Senast uppdaterad 7 december 2021.