Dataspel

I utställningen Dataspel kunde man testa Sveriges första spel eller prova på e-sport, göra sitt eget spel, söka spelindustrins rötter eller kika in bakom de svenska spelbolagens kulisser. Utställningen visades på museet januari – mars 2008.

Utställningen fokuserade både på spelen och hårdvaran och tog upp spel som kulturell yttring, socialt och vetenskapligt fält och som miljardindustri. Dataspel var en interaktiv utställning om svensk dataspelskultur och historia.

Sedan hemdatorns intåg har spelen till stor del varit den drivande kraften i datorns utveckling. Söker man efter dataspelshistoria på nätet hittar man en stor mängd information, men nästan uteslutande kring den amerikanska och den japanska utvecklingen. Utställningen skrev in Sverige i denna historia. Norden och framför allt Sverige har en lång och spännande historia inom utveckling av dataspel.

Spelbranschen räknas nu som en av världens största underhållningsbranscher, en bransch där Sverige har en välrenommerad position.

Dataspel var den första utställningen som visade Sveriges kultur och historia kring ämnet. Den togs fram av IT-ceum i Linköping inom projektet Spela roll, ett projekt för att synliggöra och diskutera dataspelens roll i Sverige.

Kontakta sidansvarig: Nils Olander

Senast uppdaterad 7 december 2021.