Robotics

I Robotics kunde man uppleva robotar i alla dess former från förr, idag och framtiden. Utställningen var indelad i olika avsnitt där man kunde bekanta sig med olika områden inom robottekniken.
Robotics visades på Tekniska museet maj 2003 – februari 2007.

Robotar i alla former

I utställningen fanns nöjesrobotar, industrirobotar, personliga hjälprobotar, vårdrobotar och robotar från filmens och litteraturens värld.

Bland annat I Robotzoo visade vi upp några livs levande robotdjur som byggts av studenter vid Tekniska Högskolan i Stockholm. Det visades en rad olika hemrobotar så som damsugarrobot och gräsklippare. I delen Fabriken visades två olika typer av industrirobotar från ABB. En s k flexpicker som man kunde programmera att skriva sitt namn och en robot som kunde trolla. Industrirobotar kan överta många monotona, ohälsosamma och farliga uppgifter. De arbetar till vardags med en mängd olika uppgifter t ex hopsättning, svetsning, målning och sortering.

I Robotlabbet kunde man med hjälp av olika experimentstationer på egen hand ta reda på det. En robot samlar information om omgivningen med hjälp av sensorer  eller ”sinnen”: syn känsel, lukt, och hörsel, bearbetar informationen med ett dataprogram och utför en handling. Man kunde till exempel testa den elektroniska näsan som känner av när man skriver med tusch, stationen logikträdet som förklarade hur en dator tänker, och robotarmen som lyfter pingisbollar. Eller försöka knyta ett par skor med griptänger och förstå hur svårt det är att få en robot att göra saker som människor klarar av.

Kontakt och mer information

Lars Paulsson

Lars Paulsson

Utställningsintendent

+46 8 450 56 81

Mejla

Senast uppdaterad 7 december 2021.