Moddade datorer

I utställningen Moddade datorer kunde man se att ungdomarna sätter sin egen personliga prägel på maskinen genom att förändra höljet på datorn. Moddade datorer visades på Telemuseum/Tekniska museet våren 2004.

1990-talets persondatorer var stora beiga burkar. Det var då den moderna folkkonsten kom in i bilden. Det innebar att konsumenten gav en ny egen personlig formgivning på en massproducerad konsumentvara. Den beiga burken fick ofta helt ny färg och den unga ägarens sigill. Det kunde vara ett målat graffitimärke eller siluetten av ägarens ”tag” utsågat i datorns plåthölje, en avancerad motivlackering i airbrush, etc. Datorn blev på detta sätt modifierad eller ”moddad” som termen lyder och varje dator blev en individuell utformad personlig trofé.

Många gånger bygger moddaren ett helt nytt hölje till sin dator. Det kan vara i t ex. plast, trä , plåt, lego, wellpapp eller dekorerar sitt hölje med päls, pärlplattor, plasticpadding, etc. Höljet kan ges en speciell form av en kub, likkista eller annan form som tydligt avviker från en standardlåda för pc.

Inte bara utsida

Att ”modda” datorer inbegriper inte bara dekorationer av höljet utan även manipulering av datorns insida. Det kan göras genom att man öppnar datachipet via programmering eller genom att med en blyertspenna bygga upp ett elektriskt halvledande grafitstreck mellan vissa piggar på processorn. Syftet är att få processorn att ticka på snabbare, datorn får därigenom större kapacitet och utför sina digitala beräkningar på kortare tid.

Datorn kan även fås att arbeta snabbare genom att man ger den mer ”tryck” i den elektriska strömmen. Man ökar spänningen, mer volt. För att den inte omedelbart skall förstöras måste den kylas. I de flesta fall sker detta via extra fläktar som drar ut den heta luften kring kretskorten.

Vilka är moddare?

Den stora gruppen bland de som moddar sina datorer är dataintresserade män i åldern 15-30 år. Även om moddning frodas i storstäderna så måste man säga att moddning främst sker i landsortsstäder och på landsbygden.

Senast uppdaterad 7 december 2021.