Nisse Hedlund Story

I utställningen mötte man den levande legenden, innovatören och motorgeniet Nisse Hedlund med motorer och motorcyklar från en epok i svensk motorhistoria. Nisse Hedlund story – ett liv med motorcyklar visades juli – september 2005.

Att Harley-Davidson tillverkar motorcyklar känner väl de flesta till men hur många utanför den trängre motorcykelvärlden har hört talas om Hedlunds Motormekaniska och mannen som döljer sig bakom detta firmamärke: Nisse Hedlund.

Nisse Hedlund – 72 år 2005 och ”still going strong” – började på 1950-talet att konstruera och bygga motorer för crossmotorcyklar. De specialutformade motorerna hamnade i hojar av märket Monark, Husqvarna, Lito eller Nisses eget märke NH. 
Utställningen berättade den spännande historien om Nisse Hedlund och hans konstruktörsbragder. Det var legendariska hojar från förr, senare hembyggen och naturligtvis en och annan motor.

Ett uppfinnargeni

Nisse Hedlund har ägnat ett liv åt motorcyklar men hans tekniska snille har också fört in honom på helt andra områden. I början av 1980-talet engagerades han av Annas att bygga pepparkaksmaskiner. Det har även blivit hjulvagnar för Elextrolux dammsugare, en flygväxel och skyddshattar till gasflaskor. En viktig källa till inkomster har under alla år varit att slipa kamaxlar till bilmotorer, framförallt till SAAB och Volvo. ”Motorcykelsidan har bara kostat pengar så jag måste ägna mig åt något som drog in stålar också”. Om man frågar Nisse varför han ägnat ett liv åt motorer och motorcyklar svarar han: ”Folk frågar mig ibland varför jag har arbetat med motorer, det ger ju inga pengar. Då svarar jag: varför målar en konstnär?”

Senast uppdaterad 7 december 2021.