Italia del Futuro – italienska innovationer i framkant

I denna utställning kunde man uppleva italienska innovationer inom robotik, partikelfysik och mycket mer. Här fick man upptäcka olika robotar, återuppleva universums första ögonblick och testa det självrengörande tyget.

Utställningen visade bland annat robotik, partikelfysik och medicinteknik. Italia del Futuro togs fram på initiativ av det Italienska Utrikesdepartementet.

Utställningen bestod av flera interaktiva stationer. Man fick bland annat återuppleva universums första ögonblick då ingenting ännu hade en massa och testa det självrengörande tyget. Det fanns också en Virtual Reality- installation där du genom kroppsrörelser fick uppleva den etruskiska kulturen.

Här fick man testa att styra en robot och få den att klättra på en vägg och se babyroboten iCub, som är byggd för att simulera inlärningsprocessen hos ett treårigt barn. Växtroboten Plantoid är ett annat exempel där man skapar ett system som härmar växter och dess rötter. I utställningen visades även Dustbot – en robot som samlar sopor från dörr till dörr för att lämna dem på återvinningsstationer.

Italia del Futuro visades i samarbete med den italienska ambassaden, det italienska utrikesdepartementet och italienska Vetenskapsrådet (CNR). Utställningen visades på Tekniska museet 28 juni – 24 augusti 2014.

Kontakt och mer information

Lars Paulsson

Lars Paulsson

Utställningsintendent

+46 8 450 56 81

Mejla

Senast uppdaterad 7 december 2021.