NASA – a human adventure

I fantasifullt uppbyggda miljöer visades utvecklingen kring utforskningen av rymden på nära håll, från 60-talets explosionsartade utveckling till morgondagens rymdforskning. Utställningen visades 28 januari – 6 november 2011.

NASA –  A Human Adventure visade människorna och tekniken bakom månfärderna som gjorde NASA världsledande inom rymdforskning. Här visades utvecklingen från de första provraketerna till rymdfarkoster och dagens internationella rymdstationer med rymdkapslarna Apollo, Gemini och Mercury som visades i verklig storlek tillsammans med hundratals andra rymdföremål.

I utställningens G-kraftsimulator kunde man testa hur det känns för astronauten att uppleva upp till 2 G-krafter. Simulatorn liknade den som de amerikanska astronauterna övade i inför Mercury-uppdragen på 1960-talet.

Rymden blir vardag

Utställningen visade också de material, produkter och bekvämligheter som har utvecklats ur rymdkapplöpningen och som vi idag ser som självklarheter i vår vardag. Allt från trådlösa verktyg och engångsblöjor till mikrovågsugnar och mobiltelefoner. Mycket runt omkring oss har en anknytning till tidigare rymdäventyr.

Efter stängningen den 6 november 2011 turnerar utställningen vidare i Europa och USA. NASA – A Human Adventure har producerats av John Nurminen Events och partners.

Kontakt och mer information

Peter Skogh

Peter Skogh

Museidirektör

+46 8 450 56 58

Mejla

Senast uppdaterad 7 december 2021.