Utställningen mobiltelefonen

Utställningen handlade om att mobilen är en självklar del i våra liv, både i det privata och på arbetet. Men hur började det egentligen? Mobilen visades på Telemuseum/Tekniska museet till 2004.

Hur kommer det sig att Sverige spelat en så betydande roll för utvecklingen av mobiltelefonen? Utställningen visade på telekommunikationens historia där Sverige haft en ledande ställning redan sedan världsutställningen i Paris 1900. Där en svensk, automatisk telefonväxel belönades med guldmedalj.

Mobilnumret – det nya personnumret

Från 1997 blev mobiltelefonen var mans egendom, ett föremål i vardagen för att hålla kontakten med arbetskollegor, affärskontakter, vänner och familj. Utställningen visade hur mobiltelefonerna kompletterades med tillbehör som hands-free, alternativa antenner eller designade skal. Design, ergonomi och nya, lättanvända funktioner blev viktigt i marknadsföringen. Likaså att attrahera nya grupper av användare, som t.ex. personer med en funktionsnedsättning.

Utställningen visade även på användargrupper, hur dessa identifierar sig med mobilen som modeattribut och skillnaden mellan könen och dess olika intresseområden för tekniken och kommunikationen med mobiler.

Senast uppdaterad 7 december 2021.