Utställningen Maskinhallen innehöll gamla bilar, cyklar, flygplan samt ångmaskiner och visades på Tekniska museet fram till oktober 2010. Se utställningen 100 innovationer som är en uppdaterad version av Maskinhallen.
I maskinhallens tak hängde ett av Sveriges första passagerarflygplan, en tysktillverkad Junker F13 från 1923. I utställningen Maskinhallen fanns även en kopia av en hängglidare från 1890-talet och ett svenskbyggt exemplar av det berömda Blériot-flygplanet från 1911. Också ett dubbeldäckat jaktplan, tillverkat vid Thulins fabriker i Landskrona 1917. På den s k Flygterrassen visades flygets historia i Sverige med utblickar mot andra länder. Här fanns bland annat modeller av flygplan, luftskepp och ballonger, tidiga stjärnmotorer, radmotorer och Sveriges först reamotor.
I det avsnitt som beskrev krafter av olika slag visades bl a en handdriven brandspruta från 1700-talet, modeller av bla en väderkvarn, en vädersåg och Näsuddens vindkraftverk. I vattenkraftavdelningen visades utvecklingen från enkla vattenhjul över 17- och 1800-talets avancerade gruvspel till våra dagars vattenturbiner.
I utställningen Maskinhallen visades ett stort antal ångmaskiner som representerade olika konstruktioner och användningsområden. Bland annat Sveriges äldsta bevarade ångmaskin en s k balansångmaskin. Den användes vid Höganäs stenkolsgruva från 1832 till 1909 för vattenpumpning. Ett sista avsnitt behandlade förbränningsmotorer. Denna typ av maskiner, som i hög grad satt sin prägel på 1900-talet, utvecklades i mitten av 1800-talet – först med gas som drivmedel och senare med olika petroleumprodukter, som t ex fotogen och bensin.
Senast uppdaterad 7 december 2021.