Knäppa saker i små montrar

Fred Astaires dansskor och en massageapparat som drivs av en dammsugare är några spännande saker som visades från Tekniska museets samlingar. Knäppa saker i små montrar visades på Tekniska museet under 2005 fram till november.

Alla saker har sin historia. I Tekniska museets samlingar finns cirka 50 000 föremål och av dessa valde vi ut 150 stycken ”knäppa saker som visas i små montrar”.

Varje epok har egna värderingar om vad som bör sparas till nästkommande generationer. Vi som lever i eftervärlden drivs av att sortera och begripa allt det som är sparat. På museet plockade vi fram föremål som man kan ställa sig frågande inför. Vi valde att ställa dem i bokstavsordning; adventljusstake, barnvagn, bitsocker, blöjbyxor, cykelbländare, cigarrlådetelefon och så vidare.

Vad som låter tokigt i en epok är en nödvändighet i en annan. Titta till exempel på en så kallad ”Kleinempfänger” – en radiomottagare som var förinställd och plomberad så att lyssnaren bara kunde få in ett radioprogram.  De tillverkades i massupplaga i Tyskland under kriget. Ett annat exempel är mikrofoner tillverkade av marmor. Det låter främmande i dag men på 20-talet var de flesta studiomikrofonerna tillverkade av detta material. Mikrofonerna såg ut som stora sockerbitar.

Fred Astaires skor ingick i en gåva från filmbolaget Metro Goldwyn Mayer till Svenska filmsamfundet. Från och med 40-talet är de filmhistoriska samlingarna deponerade på Tekniska museet av Svenska filmsamfundet. I vårt magasin finns genom denna deposition kameror, filmprojektorer, arkivhandlingar, rekvisita, kläder och mycket annat från en tidig filmhistoria. Utställningen visade även rekvisita från filmerna ”Häxan”, ”Ninotchka” och ”Gösta Berlings saga”.

Senast uppdaterad 21 februari 2024.