Antropocen – människans påverkan
Antropocen tar oss med till platser som vi alla är ansvariga för men som vi annars sällan ser. Från betongskyddsvallar som täcker 60% av Kinas kust, världens största grävskopor i ett tyskt dagbrott och kalciumkarbonatgruvor i Rysslands Uralberg, till skövling av kanadensisk urskog, ett italienskt marmorbrott och en av världens största soptippar i Dandora, Kenya.
Vad är Antropocen?
Antropocen är den en epok som vi enligt vissa forskare föreslagits leva i just nu. Människans tidsålder. Detta då vår påverkan på jorden inneburit en betydande förändring för jordens geologi, ekosystem och klimat. Antropocen är också namnet på vår nyaste utställning. Den visar upp konsekvenser av människans intrång i vår natur på ett väldigt påtagligt sätt.
Konstnärerna Edward Burtynsky, Jennifer Baichwal och Nicholas de Pencier låter oss komma närmare de situationer där vår påverkan är som tydligast och mest drabbande, med hjälp av traditionellt foto, film och omslutande augmented reality (AR).
Antropocen-utställningen organiseras av Art Gallery of Ontario i Toronto och National Gallery of Canada i Ottawa i samarbete med Fondazione MAST, i Bologna. Den är just nu ute på en världsturné och kommer senast från Malmö Museer.
Utställningen visades från 26 februari 2021 – 9 januari 2022 på Tekniska museet.
Om konstnärerna
Edward Burtynsky är en internationellt känd konstnär och fotograf, baserad i Toronto, Kanada. Han har sedan 35 år tillbaka fotograferat industriområden och människoskapade landskap. Hans bilder finns i samlingarna på över sextio museer till exempel National Gallery of Canada, Museum of Modern Art, Guggenheim Museum i New York och Tate Modern i London. Han har också vunnit en ansenlig mängd priser och utmärkelser.
Jennifer Baichwal har regisserat och producerat dokumentärer i 25 år. Hon säger själv att dokumentärer ”ger dig möjlighet att reflektera över händelser i den verkliga världen på ett kreativt sätt” Hennes filmer har spelats över hela världen och vunnit flera utmärkelser nationellt och internationellt, till exempel en International Emmy och tre Gemini Awards. Hon är baserad i Toronto, Kanada.
Nicholas De Pencier har sedan mer än 20 år arbetat som filmfotograf och producent, oftast i samarbete med Jennifer Baichwal. Han har fått flera priser som filmfotograf men också som producent, till exempel en International Emmy och ett pris för bästa kanadensiska dokumentär. Han är baserad i Toronto, Kanada.
Samarbete
Tack till vår huvudpartner Ericsson och vår hållbarhetspartner Nibe.
Senast uppdaterad 11 januari 2022.