Svenska uppfinnare och innovatörer

Att göra en lista över viktiga uppfinnare och innovatörer är en stor uppgift, vi känner helt enkelt inte till alla som haft betydelse. Ofta berättar källorna om de personer som varit mest framgångsrika och om män oftare än om kvinnor. Här presenterar vi några viktiga uppfinnare från olika tider som finns representerade i museets samlingar och där deras livsverk har påverkat många människor. Vissa har uppfunnit innovationer vi använder varje dag, andra har med sina konstruktioner startat företag som lever än idag och har tusentals anställda. Har du förslag på en svensk uppfinnare vi borde berätta om? Tipsa oss!

Svart-vitt fotografi av Alfred Nobel
Alfred Nobel är en av de mest berömda svenskarna genom tiderna. Han uppfann dynamiten och tog patent på 355 uppfinningar under sin livstid.
Porträtt av Anders-celsius
Celsius var en begåvad svensk astronom. Han grundade Sveriges första astronomiska observatorium i Uppsala men är mest känd för Celsius-temperaturskalan.
Amalia Eriksson var en fattig änka som 1859 fick tillstånd att driva ett bageri i Gränna. Hon uppfann polkagrisstången som blev en stor succé.
Anna Julie Heilborn – Sportköket
Anna Julie Heilborn tog patent på ett praktiskt portativt sportkök 1906. Tanken med uppfinningen var att kunna ta med sig ett helt kök på en utflykt.
Porträtt av Baltzar von Platen
Baltzar von Platen var en färgstark och originell person. Kylskåpet var hans mest kända uppfinning. Han drömde även om att uppfinna en evighetsmaskin.
Bröderna Hult
Oscar och Alrik Hult tog många patent och startade ett flertal företag bland annat en utombordsmotor som blev en internationell succé.
Fredrik Ljungström
Bröderna Ljungström gjorde betydande insatser för svensk industri. Birger Ljungström tog patent på 114 uppfinningar och Fredrik Ljungström hade 205 patent.
Skissporträtt av carl-franz-lundstrom
Bröderna Lundström utvecklade Gustaf Erik Paschs idéer kring säkerhetständstickan och lanserade den världsberömda "svenska tändstickan".
Carl Daniel Ekman
Carl Daniel Ekman var svensk civilingenjör och uppfinnare. Han uppfann sulfitprocessen, ett effektivt och billigt sätt att tillverka papper ur trämassa.
Porträtt av Carl Edvard Johansson
Carl Edvard Johanssons uppfinning var en sats stålbitar, dessa stålbitar skapade modern industri och gjorde massproduktion möjlig.
Poträtt av Carl Julius Helge Palmcrantz
Carl Helge Julius Palmcrantz var en mångsidig uppfinnare. Han konstruerade en mekanisk räknemaskin och kulsprutan som gjorde honom förmögen.
carl-richard-nyberg i sin flygmaskin "flugan"
En som drömde mer än andra var Carl Richard Nyberg, blåslampans uppfinnare och närmast besatt av drömmen att bygga det första fungerande flygplanet.
Lär om uppfinnaren, entreprenören och universalgeniet Christopher Polhem och om vad hans uppfinningar betytt för teknikutvecklingen.
Painting of Emanuel Swedenborg
Emanuel Swedenborg publicerade många vetenskapliga skrifter och utkast till flera banbrytande uppfinningar, bland annat en flygmaskin.
Poträtt av Erik Bergstrand
Erik Bergstrand konstruerade geodimetern, en apparat för avståndsmätning och 1947 lyckades han bestämma ljusets hastighet.
Erik Wallenberg visar upp en pyramidformad förpackning
Tetra Pak är känd över hela världen. Mjölkförpackningen som gjorde företaget framgångsrikt utvecklades av Erik Wallenberg.
Lovikavantar
Erika Aittamaa var en driftig och uppfinningsrik kvinna som skapade Lovikkavanten. Idag är de klassiska ullvantarna från Lovikka världsberömda.
Eva de la Gardie – Brännvin på potatis
Eva de la Gardie uppfann en metod att göra brännvin på potatis. För detta utsågs hon till den första kvinnliga medlemmen av Vetenskapsakademien.
Porträtt av uppfinnare Wilhelm Lindqvist.
Frans Wilhelm Lindqvist var först med att konstruera ett sotfritt fotogenkök. Hans uppfinning blev känd under namnet Primus och såldes i hela världen.
Porträtt i svart-vitt av Gideon Sundbäck
Blixtlåset är en självklarhet idag. Det uppfanns redan år 1851, men ansågs krångligt och opraktiskt. Gideon Sundbäck tog patent på sin konstruktion 1913.
Göran-fredrik-göransson
Göran Fredrik Göransson skapade svensk stålindustri. Han förbättrade och utvecklade metoden för ståltillverkning så stål slutade vara en bristvara.
Porträtt av Gustaf Dalen
Under sin livstid tog Gustaf Dalén inte mindre än 99 patent. Han uppfann ett revolutionerande system för fyrbelysning, 1912 fick han Nobelpriset i fysik.
Porträtt av Gustaf de Laval
Gustaf de Laval var en mycket produktiv uppfinnare med stora visioner. Ångturbinen och en mjölkskumningsmaskin, var hans mest berömda uppfinningar.
Porträtt av Gustaf Erik Pasch.
Gustaf Erik Pasch uppfann säkerhetständstickan 1844 och det var så historien om den världsberömda ”svenska tändstickan” började.
Håkan Lans
Håkan Lans är mest känd för att ha uppfunnit färggrafik för datorer och ett navigeringssystem som idag är standard inom både sjöfarten och flyget.
Bläckstråleskrivare i svart/vitt
Hellmuth Hertz blev en av pionjärerna inom ultraljudsdiagnostik och tog ett av de första patenten på en bläckstråleskrivare.
Iréne Grahn – Fingerfärdig
Iréne Grahn är en svensk uppfinnare som efter att ha drabbats av ledgångsreumatism ville skapa ett fingerstöd som var både vackert och funktionellt.
Johan Petter Johansson
Johan Petter Johansson tog under sitt liv 110 patent. Två av hans uppfinningar, rörtången och skiftnyckeln har gjort honom världsberömd.
Porträtt av Johan Ericsson
Propellerns och pansarskeppets pionjär blev nationalhjälte i USA, men han föddes i Värmland och fick sina första lärospån vid bygget av Göta kanal.
Poträtt av Jonas Hesselman
Jonas Hesselman förbättrade dieselmotorernas konstruktion. Han belönades med en guldmedalj från Ingenjörvetenskapsakademien för sina insatser.
Jonas Offrell
År 1838 konstruerade Jonas Offrell en snabbskjutande revolver som han tog patent på. Han lyckades dock aldrig kommersialisera sin uppfinning
Porträtt av Jonas Wenström
Uppfinnaren Jonas Wenström var främst elektrotekniker och uppfann dynamomaskinen "sköldpaddan" samt utvecklade trefassystemet för högspänd växelström.
Svensken Oscar Kjellberg (1870 – 1931) uppfann en svetsmetod som förändrade den elektriska ljusbågstekniken. Hans metod används fortfarande.
Porträtt på Lars Magnus Eriksson
Lars Magnus Ericsson gjorde stora insatser för telefonens utveckling och företaget Ericsson har idag tusentals anställda över hela världen.
Maria Christina Bruhn – Krutförvaring
Christina Bruhn var Sveriges första kvinnliga uppfinnare inom artilleriteknik och uppfann en bättre konstruktion för krutladdningar till kanoner, karduser.
Nanna Svartz uppfann läkemedlet Salazopyrin mot reumatism och blev den första svenska kvinnliga professorn inom medicin.
Nils Alwall – konstgjord njure
1946 utvecklade svensken Nils Alwall en konstgjord njure och grundade företaget Gambro 1960. Idag är Gambro ett ledande internationellt företag.
Porträttbild på Ninni
Maria Johanna ”Ninni” Kronberg var en svensk uppfinnare. Hennes patent på mjölkpulver lade grunden till barnmatsföretaget Semper AB.
Porträttbild av Petra Wadström
Petra Wadström har tagit ett flertal patent. men den mest kända uppfinningen är vattenrenaren Solvatten som drivs enbart av solens energi.
Samuel Owen statyett
Samuel Owen byggde tillverkade små och stora ångmaskiner och annat gjutgods, utbildade många elever och skötte det första svenska ångbåtsrederiet.
sven wingquist
Sven Wingquist var en svensk uppfinnare som grundade en hel industri. Sfäriska kullager, som han tog patent på 1907 erövrade världen.
torbern bergman
Torbern Bergman var en av 1700-talets mest framstående svenska vetenskapsmän. Han grundade den svenska vattenindustrin och upptäckte kolsyran.
Ulla Hultgren – Uppblåsbart nackstöd
Syftet med Ulla Huldtgrens uppfinningar har varit att förbättra arbetsmiljön genom att förebygga besvär i ryggen och nacken.
Porträtt av Waldemar Jungner
Waldemar Jungner tog 1899 patent på en sorts batteri som var hållbart och kunde fungera under extrema förhållanden. Företaget finns kvar än idag.
Wilgot Theofil Odhner,
Willgodt Theophil Odhner var en svensk uppfinnare och ingenjör och uppfann en räknemaskin som var både praktisk och lätt att använda.

Senast uppdaterad 7 december 2021.