Svenska uppfinnare och innovatörer

Att göra en lista över viktiga uppfinnare och innovatörer är en stor uppgift, vi känner helt enkelt inte till alla som haft betydelse. Ofta berättar källorna om de personer som varit mest framgångsrika och om män oftare än om kvinnor. Här presenterar vi några viktiga uppfinnare från olika tider som finns representerade i museets samlingar och där deras livsverk har påverkat många människor. Vissa har uppfunnit innovationer vi använder varje dag, andra har med sina konstruktioner startat företag som lever än idag och har tusentals anställda. Har du förslag på en svensk uppfinnare vi borde berätta om? Tipsa oss!

Bröderna Lundström

Bröderna Lundström vidareutvecklade Gustaf Erik Paschs idéer och lanserade den världsberömda säkerhetständstickan. I många länder kallas tändstickorna för ”svenska tändstickor” än idag.

Carl Daniel Ekman - Sulfitprocessen

Carl Daniel Ekman var svensk civilingenjör och uppfinnare. Han uppfann sulfitprocessen, ett effektivt och billigt sätt att tillverka papper ur trämassa. Tack vare hans insatser kunde papper börja tillverkas i stor skala.

Carl Edvard Johansson – Måttsatsen

Carl Edvard Johanssons namn är inte så känt och hans uppfinning var en sats stålbitar, vilket inte låter så märkvärdigt. Men sanningen är att dessa stålbitar skapade modern industri och gjorde massproduktion möjlig.

Christopher Polhem - Mekaniskt Alfabet

Med en outtröttlig energi och framåtanda verkade Christopher Polhem som företagare och uppfinnare i ett land som under hans livstid gick från stormakt till vetenskapsnation. 1716 adlades han av Karl XII för sina insatser för Sveriges tekniska utveckling.

Göran Fredrik Göransson - Stålindustrin

Göran Fredrik Göransson skapade svensk stålindustri. Han förbättrade och utvecklade Henry Bessemers metod för ståltillverkning. Detta gjorde att stål slutade vara en bristvara och blev en del av vår vardag.

Gustaf Dalén - Solventilen till fyrar

Under sin livstid tog Gustaf Dalén inte mindre än 99 patent. Hans energi och vilja var okuvliga och han fortsatte sitt arbete även efter en svår olycka som gjorde honom blind. Gustaf Dalén uppfann ett revolutionerande system för fyrbelysning och skapade företaget AGA. 1912 tilldelades han Nobelpriset i fysik.

Gustaf de Laval - Mjölkseparatorn och Ångturbinen

Gustaf de Laval var en mycket produktiv uppfinnare med stora visioner. Han var ständigt på jakt efter nya idéer, kastade sig mellan olika projekt och grundade företag efter företag. Ångturbinen och separatorn, en mjölkskumningsmaskin, var hans mest berömda uppfinningar.

Johan Petter Johansson - Skiftnyckeln

John Ericsson - Båtpropellern

Propellerns och pansarskeppets pionjär blev nationalhjälte i USA, men han föddes i Värmland och fick sina första lärospån vid bygget av Göta kanal.

Sven Wingquist - Dubbla kullager

Sven Wingquist var en svensk uppfinnare som grundade en hel industri. Sfäriska kullager, som han tog patent på 1907 erövrade världen. Svenska Kullagerfabriken, SKF är än idag ett ledande internationellt företag.

Waldemar Jungner - Laddningsbart batteri

Waldemar Jungner tog 1899 patent på en sorts batteri som var hållbart och kunde fungera under extrema förhållanden. Företaget som grundades av Waldemar Jungner finns än idag.

Willgodt Theophil Odhner - Räknemaskinen

Willgodt Theophil Odhner var en svensk uppfinnare och ingenjör. Han uppfann en räknemaskin som var praktisk och lätt att använda. Han grundade en fabrik i Sankt Petersburg 1880 men efter den ryska revolutionen 1917 flyttade bolaget till Sverige. Räknemaskinen var en stor succé och tillverkades fram till 1970-talet.