Oscar Kjellberg

Svensken Oscar Kjellberg (1870 – 1931) uppfann en svetsmetod som förändrade den elektriska ljusbågstekniken. Hans metod används fortfarande i all ljusbågssvetsning, som utförs manuellt.

Byst av Oscar Kjellberg. Skulptör: Arvid Bryth. Foto: Wikimedia Commons, Public Domain

I början av 1900-talet arbetade Oscar Kjellberg som maskinchef på ett ångfartyg. Fartygets ångmaskineröppnas i nytt fönster läckte och behövde ständigt repareras. Kjellberg var inte nöjd med de svetstekniker som han fick använda sig av och började fundera på hur de kunde förbättras.

Han hyrde en liten verkstad i Göteborg och experimenterade med elektroder. Efter många försök lyckades han utveckla belagda elektroder som doppades i en blandning av järnpulver och andra kemiska ämnen. Det var en ny elektrodtyp som Oscar Kjellberg tog patent på 1904. Samma år grundade Kjellberg och några investerare Elektriska Svetsningsaktiebolgaet (ESAB). Då började Kjellberg att även utveckla elektriska svetsmaskiner.

Det fanns dock ett motstånd mot elektrisk svetsning eftersom många verkstadsägare var oroliga för att förlora jobb. Ett arbete som förut kunde ta en månad kunde med svetsningens hjälp utföras på några timmar.

ESAB utförde reparationer på fartyg i Göteborgs hamn och Kjellbergs svetsmetod fick till slut ett mycket bra rykte. 1920 konstruerade ESAB världens första helsvetsade fartyg, ESAB IV.

Företaget ESAB finns än idag och är världsledande inom svetsning och svetsutrustning.

Text och research: Alexandra Selivanova

Kontakta sidansvarig

Senast uppdaterad 7 december 2021.