Ulla Hultgren – Uppblåsbart nackstöd

Ulla Hultgren är sjukgymnast och uppfinnare. Syftet med hennes uppfinningar har varit att förbättra arbetsmiljön genom att förebygga besvär i ryggen och nacken. Ulla Hultgrens mest kända uppfinning är ett uppblåsbart nackstöd, Nack-Mollis®. I början av 1980-talet startade hon sitt företag, ERGO-STÖD AB.

Uppblåsbart nackstöd

Ulla Hultgren är en utbildad sjukgymnast som har arbetat inom företagshälsovården i väldigt många år. Hon kom då i kontakt med olika fysiskt ansträngande arbetsmiljöer och började fundera på vad man kunde förbättra för att minska arbetsrelaterade skador.

Resultatet blev ett flertal uppfinningar som minskar belastningen på ryggen, axlar och nacken. Ulla Hultgren startade sitt företag, ERGO-STÖD, i början av 1980-talet. Hon berättar att på den tiden var det mycket svårare för kvinnliga uppfinnare att hävda sig och få utveckla sina idéer. Kampen var lång, men till slut lyckades hon skaffa de nödvändiga kontakterna och hitta rätt tillverkare. 1989 registrerades ERGO-STÖD som aktiebolag. Vissa av Ulla Hultgrens uppfinningar har nu sålts i mer än 20 år.

Företagets första produkt hette Upside Down och var ett hjälpmedel vid hanteringen av många tunga pärmar. Man placerar ett flertal pärmar i en behållare med ett lutande stöd som pärmarna kan fällas ut på. Pärmarna behöver med andra ord inte lyftas. En annan uppfinning är Ergo-desk. Tanken är att underlätta för dem som har ett stillasittande kontorsjobb, så att man slipper besvär i rygg och nacke. Ergo-desk är en lutande skrivpulpet som ger kroppen stöd och gör att man inte behöver luta sig framåt.

Ulla Hultgrens mest kända uppfinning är Nack-Mollis®. Den är till för att förebygga arbetsskador hos dem som utför arbeten som kräver att blicken riktas uppåt. Detta kan leda till svåra nackbesvär som kan bli bestående. Det gäller målare, elektriker eller byggnadsarbetare. Nack-Mollis® är en lätt (den väger endast 200 g) upplåsbar krage eller nackkudde som fästs vid nacken och axlarna med hängslen. Kudden gör att nackmusklerna inte belastas lika mycket när man tittar uppåt samtidigt som man kan röra sig fritt.

Text och research: Alexandra Selivanova

Källor

Tekniska museets arkiv

Kontakta sidansvarig

Senast uppdaterad 7 december 2021.