Eva de la Gardie – Brännvin på potatis

En av potatisens pionjärer i Sverige var Eva de la Gardie, som bland annat uppfann en metod att göra brännvin på potatis. För detta utsågs hon till den första kvinnliga medlemmen av Vetenskapsakademien.

På 1700-talet kom potatisen till Sverige, först som blomma och medicin men senare även som livsmedel.

Grevinnan Eva de la Gardie, gift Ekeblad, var en mycket kunnig kvinna som var intresserad av vetenskap. Hon skötte också ett stort hem för många personer på familjens gods i Västergötland.

Eva de la Gardie kom på att potatis var användbart till mycket, till exempel till puder, brännvin och stärkelse. På den tiden pudrade kvinnor och män både sina ansikten och sina stora peruker. Med Eva de la Gardies nya puder slapp man det gamla som innehöll giftet arsenik.

På 1700-talet gjorde man brännvin av spannmål, det vill säga vete, korn och råg. Men det kunde man nu istället baka mer bröd av eftersom Eva de la Gardie uppfunnit ett sätt att göra brännvin av potatis. Hennes stärkelse var bra till såser när man lagade mat.

Den 3 december 1748 valdes Eva Ekeblad de la Gardie som första kvinna in i Vetenskapsakademien, 24 år gammal.

Kontakta sidansvarig

Senast uppdaterad 7 december 2021.