Nils Alwall – konstgjord njure

1946 utvecklade svensken Nils Alwall en konstgjord njure för att hjälpa njursjuka. I början av 1960-talet grundade Alwall och entreprenören Holger Crafoord företaget Gambro. Idag är Gambro ett ledande internationellt företag som utvecklar konstgjorda njurar och liknande apparater.

Njursvikt – när njurarna inte fungerar

Våra njurar är bönformiga och ungefär lika stora som en knuten näve. De är livsviktiga, eftersom de filtrerar bort alla slaggprodukter, eller smuts, som bildas i våra kroppar. Njurarna ser till att kroppens vätskor och salter är i balans, reglerar blodtrycket, samt stimulerar kroppens produktion av röda blodkroppar.

När njurarna inte fungerar som de ska kallas det för njursvikt. Det är ett livsfarligt tillstånd om patienten inte får rätt behandling. Förr i tiden fanns det få möjligheter att behandla njursvikt. Patienter med kronisk njursjukdom var tvungna att vara sängliggande hela tiden. De fick inte ens gå upp för att gå på toaletten. De skulle också äta speciell kost, utan varken salt eller kryddor.

Tidigare försök

Under 1900-talet gjordes det många försök att hitta sätt att rena blodet hos de njursjuka. De tekniska problemen var dock stora. Holländaren Willem Johan Kolff (1911–2009) konstruerade den allra första konstgjorda njuren 1943, men den användes inte kliniskt i någon större utsträckning.

Nils Alwall utvecklar konstgjorda njuren

Nils Alwall (1904-1986) var en svensk fysiolog och läkare. Han blev mycket berörd av de njursjukas situation och började utveckla den konstgjorda njuren. Hans första apparat såg ut som glasburk med en cylinder gjord av rostfritt stråltrådsnät inuti. Ett 11 meter långt korvskinn var lindat runt cylindern.

Tanken var att öppna en artär och en ven i patientens arm, sätta in glaskanyler och koppla dessa till apparaten. När processen sätts igång kommer patientens blod in i maskinen, rinner igenom korvskinnet och tillbaka till patienten. Blodet som rinner genom korvskinnet renas från slaggprodukter. Den här reningsprocessen heter dialys.

Den första behandlingen

Natten mellan den 3 och 4 september 1946 inträffade en historisk händelse på gamla Medicinkliniken i Lund. Den första dialysbehandlingen med Nils Alwalls konstgjorda njure genomfördes. Patienten var en 47-årig man som led av urinförgiftning och hade dessutom insjuknat i lunginflammation. Hans njurar hade slutat att fungera och han var medvetslös. Efter behandlingen kunde mannen öppna ögonen och prata. Han avled dock några dagar senare i lunginflammation.

Snart började den konstgjorda njuren användas för att behandla patienter som drabbats av njursvikt i samband med en operation eller en svår skada. I början var det svårare att behandla de som var kroniskt sjuka eftersom man behövde ett engångsfilter för dialys. Nils Alwall utvecklade även ett sådant filter.

Den internationella marknaden

I början av 1960-talet fick Alwall kontakt med industrimannen och entreprenören Holger Crafoord (1908-1982). Denne hade tidigare arbetat tillsammans med Ruben Rausing och varit VD i företaget Åkerlund & Rausing. 1964 grundade Nils Alwall och Holger Crafoord företaget Gambro. Tre år senare lanserade Gambro en konstgjord njure med engångsfiltrar. Efter några svåra år började företagets produkter säljas i hela världen. Idag är Gambro ett världsföretag som tillverkar och utvecklar utrustning och apparater för dialysbehandling.

Text och research: Alexandra Selivanova

Kontakta sidansvarig

Senast uppdaterad 7 december 2021.