Petra Wadström – Vattenrenaren Solvatten

Petra Wadström är designer, konstnär och uppfinnare. Hon har tagit ett flertal patent. Hennes mest kända uppfinning är vattenrenaren Solvatten som drivs enbart av solens energi. Tanken var att skapa en användbar och billig produkt för dem som inte har tillgång till rent vatten. Samtidigt är vattenrenaren miljövänlig. 2008 fick Petra Wadström det prestigefyllda Skapapriset för sin uppfinning.

Porträttbild av Petra Wadström

Petra Wadström har arbetat som konstnär och designer i många år. Just nu ägnar hon sig åt att utveckla sina uppfinningar.

Hennes mest kända uppfinning är Solvatten. Solvatten är en vattenrenare som drivs av solljus. För drygt tio år sedan bodde Petra Wadström i Australien. Där började hon fundera på varför vi inte tar till vara mer av solens energi. Det var då hon fick idén att utveckla en praktisk produkt som kunde drivas av solens strålar. Dessutom berördes hon mycket av de fattigas livssituation i många utvecklingsländer. Brist på rent vatten leder till att 1,8 miljoner människor världen över avlider varje år på grund av diarrésjukdomar. Därför ville hon ta fram en vattenrenare som var billig och enkel att använda.

Den första prototypen av Petra Wadströms uppfinning blev färdig 2003. Vägen till framgång blev lång. Petra Wadström hade få kontakter i den akademiska världen, vilket gjorde det svårt för henne att få anslag. Hon fick ta flera lån och finansierade även sitt arbete med hjälp av sitt familjeföretag, Petrart Invent AB och sina andra uppfinningar, bland annat klämman ”Osnodd” som skyddar plånboken från ficktjuvar.

Lyckade fälttester

Till slut kunde Solvatten testas framgångsrikt hos Norrvatten i Stockholm. Solvatten fungerar enligt en enkel princip. En tvådelad svart behållare som går att öppna som en bok fylls med vatten. Solens UV-strålning tränger in via en transparent yta. Inne i behållaren träffar solstrålarna en absorbator som omvandlar dem till infraröd strålning som till slut når vattnet. Vattnets temperatur höjs, vilket gör att bakterierna dödas och förorenat vatten omvandlas till rent dricksvatten. Behållaren innehåller också ett filter som tar bort andra vattenorganismer och gör vattnet mindre grumligt. En temperaturindikator som visar om vattenreningen är färdig eller inte är väldigt tydlig – en grön gubbe lyser när processen är klar. Det tar tre till fem timmar att rena tio liter vatten från skadliga mikroorganismer som orsakar till exempel diarrésjukdomar, som dysenteri, tyfus och kolera (i enlighet med WHO’s riktlinjer för rent vatten). Solvatten kan göras rent genom att fylla det med ris eller linser och låta ligga i solen i en halvtimme. Tanken är att göra vardagen lättare för fattiga människor i utvecklingsländer. Dessutom kan det här sättet att rena vattnet på minska användningen av vedbränsle för att koka vatten, vilket är bra för miljön.

Fälttester av Solvatten utfördes i Nepal, Thailand, Indonesien och Sydafrika. Fler och fler blev intresserade av Petra Wadströms innovation. Bland annat har FN bestämt sig för att stödja ett av Solvattnets projekt i Nepal. Solvatten AB började med Petra Wadström som enda anställd. Idag är det fem personer som arbetar på företaget.

När detta skrivs, 2015, finns det cirka 40 000 familjer som dagligen använder Solvatten i mer än 20 länder. Lösningen används idag i ett 40-tal olika biståndsprojekt som drivs av organisationer som till exempel UNICEF, Plan International och Norsk Flyktinghjälp vilka distribuerar Solvatten och undervisar i vikten av vattenrening, hygien och hälsa.

I oktober 2008 belönades Petra Wadström med Skapapriset och 400 000 kronor för sina insatser. Solvatten har även ställts ut på Smithsonian Institution i USA som ett av hundra ”föremål för framtiden”.

Text: Alexandra Selivanova

Källor

Polhemspriset, 2013: http://www.polhemspriset.se/vinnare/petra-wadstrom-tilldelas-polhemspriset-2013/ (2015-12-01)

Tekniska museet arkiv

Kontakta sidansvarig

Senast uppdaterad 7 december 2021.