Amalia Erikson – Polkagrisen
Amalia Erikson var en fattig änka som 1859 fick tillstånd att driva ett bageri i Gränna. Hon uppfann polkagrisstången som blev en stor succé. Idag är polkagrisen en av våra mest kända svenska souvenirer.
Amalia Erikson föddes 1824 i Jönköping. Hennes föräldrar var pigan Ingeborg Andersdotter och hovslagaren Jonas Lundström. Tillsammans fick de fem barn. Modern dog då Amalia var nio år gammal och året därefter dog även hennes pappa och yngsta syster i en koleraepidemi. Amalia var nu föräldralös och fick bo som fosterbarn hos artilleristen Anders Bygrén och hans hustru Maria Berglund. Med tiden flyttade hon vidare och arbetade som piga i olika hushåll.
1852 började Amalia arbeta som piga hos förste lantmätaren Jonas Allvin i Jönköping. När de flyttade till Gränna tre år senare följde hon med. I Gränna träffade hon skräddaren och änkemannen Anders Erikson, som hon gifte sig med 1857. Året därpå föddes dottern Ida Erikson. Anders Erikson avled i dysenteri en vecka efter Ida föddes. Amalia Erikson var tvungen att börja försörja sig själv och sin dotter.
Polkagrisens framgångsaga
Sedan 1846, då näringsfrihet infördes i Sverige, var det enklare att starta företag – inte minst för kvinnor. 1859 ansökte Amalia Eriksson om tillstånd att få tillverka ”finare bakverk och den så kallade polkagrisen”. Det var pepparmintskarameller som kallades för polkagrisar.
Efter ett tag tog Amalia Erikson fram polkagrisstången, som i början bakades bara till helger och högtider. Socker, ättika och vatten blandades och hettades upp. En liten del av smeten färgades röd medan resten smaksattes med pepparmyntsolja och knådades väldigt länge. I början var Amalia Erikson ensam om att tillverka polkagrisar. Efter ett tag blev de dock väldigt populära och även andra bagare i Gränna började med egen tillverkning.
Tack vare polkagrisarna blev Amalia Erikson förmögen. Hon ansågs vara en av de viktigaste personerna i Gränna. 1915 besökte hertigparet prins Carl och prinsessan Ingeborg hennes bageri.
Amalia Erikson blev 99 år gammal och avled 1923. Hennes dotter Ida Erikson fortsatte med tillverkning av polkagrisar fram till 1945. År 1997 restes en bronsstaty i Gränna till minne av Amalia Erikson och hennes polkagrisar. Idag är polkagrisarna Grännas kännetecken och en av de mest populära svenska souvenirerna.
Gränna anordnade tidigare ett världsmästerskap i polkagristillverkning den 25 juli varje år. Polkagrisarna har dessutom hamnat i Guinness Rekordbok. Världens längsta polkagris tillverkades 1989 och var 287,7 meter lång. Den högsta polkagrisen som någonsin tillverkats var 8,67 meter hög och den tyngsta vägde 2 158,7 kilo.
Text och research: Alexandra Selivanova.
Källor
http://www.polkagris.com/historia
http://sv.wikipedia.org/wiki/Amalia_Eriksson
Senast uppdaterad 4 maj 2023.