Amalia Eriksson – Polkagrisen

Amalia Eriksson var en fattig änka som 1859 fick tillstånd att driva ett bageri i Gränna. Hon uppfann polkagrisstången som blev en stor succé. Idag är polkagrisen en av våra mest kända svenska souvenirer. 1997 restes en staty i Gränna till minne av Amalia Eriksson och hennes gärning.

Staty av Amalia Eriksson

Amalia Eriksson, polkagrisens upphovsperson. Skulptör Lena Lervik, beskuren. CC BY 3.0.

Amalia Eriksson föddes 1824 i Jönköping. Hennes föräldrar var pigan Katarina Hagen Andersdotter och hovslagaren Jonas Lundström. Föräldrarna och Amalia Erikssons fem syskon dog i en koleraepidemi när hon var tio år gammal.

1852 började hon arbeta som piga hos förste lantmätaren i Jönköping. Tre år senare flyttade hennes arbetsgivare till Gränna och hon följde med. 1857 gifte hon sig med skräddaren Anders Eriksson. Året därpå föddes dottern Ida Eriksson. Anders Eriksson avled i dysenteri en vecka efter Ida föddes. Amalia Eriksson var tvungen att börja försörja sig själv och sin dotter.

Polkagrisens framgångsaga

På den tiden var det i stort sett omöjligt för kvinnor att starta eget, men i vissa fall gick det att få ett sådant tillstånd av sociala skäl. 1859 ansökte Amalia Eriksson om tillstånd att få tillverka ”finare bakverk och den så kallade polkagrisen”. Det var pepparmintskarameller som kallades för polkagrisar.

Efter ett tag tog Amalia Eriksson fram polkagrisstången, som i början bakades bara till helger och högtider. Socker, ättika och vatten blandades och hettades upp. En liten del av smeten färgades röd medan resten smaksattes med pepparmyntsolja och knådades väldigt länge. I början var Amalia Eriksson ensam om att tillverka polkagrisar. Efter ett tag blev de dock väldigt populära och även andra bagare i Gränna började med egen tillverkning.

Tack vare polkagrisarna blev Amalia Eriksson förmögen. Hon ansågs vara en av de viktigaste personerna i Gränna. 1915 besökte kronsprinsparet Gustaf Adolf och Margaretha hennes bageri.

Amalia Eriksson blev 99 år gammal och avled 1923. Hennes dotter Ida Eriksson fortsatte med tillverkning av polkagrisar fram till 1945. År 1997 restes en bronsstaty i Gränna till minne av Amalia Eriksson och hennes polkagrisar. Idag är polkagrisarna Grännas kännetecken och en av de mest populära svenska souvenirerna.

Gränna anordnar även ett världsmästerskap i polkagristillverkning den 25 juli varje år. Polkagrisarna har dessutom hamnat i Guinness Rekordbok. Världens längsta polkagris tillverkades 1989 och var 287,7 meter lång. Den högsta polkagrisen som någonsin tillverkats var 8,67 meter hög och den tyngsta vägde 2 158,7 kilo.

Text och research: Alexandra Selivanova.

Källor

http://www.polkagris.com/historia

http://sv.wikipedia.org/wiki/Amalia_Eriksson

http://www.candychampionships.com

http://www.amaliashus.se/historien/

Kontakta sidansvarig

Peter Du Rietz

Intendent

+46 8 450 56 65

Mejla

Senast uppdaterad 11 oktober 2017.