Flickor visar upp högtalare de byggt

Mecka med ljud

I Meckalabbet i MegaMind tittar vi närmre på och provar konstruktionen och funktionen hos en vanlig teknisk innovation i vår vardag – högtalaren. Eleverna får i uppdrag att bygga egna högtalare och förändra och utveckla ljudnivån genom att bygga med olika material.

Centrala teman: Elektronik, Ljudteknik, Materiallära

I Mecka med ljud får eleverna tillfälle att utveckla sina kunskaper inom teknik och fysik i vardagen. Vi använder högtalaren som exempel. De får även utveckla sina kunskaper i att bygga nytt av återvunna reservdelar och material. Arbetet leds av en museipedagog i en inspirerande lärmiljö. Både verktyg och material anpassas efter gruppens kunskapsnivå och förutsättningar.

Kombinera gärna denna workshop med till exempel uppdraget Samla på sinnen eller Smarta idéer i MegaMind: tillägg 1 000 kr (500 kr rabatt). Du bokar detta tillägg i bokningssystemet.

Vad lär vi oss och hur lär vi oss detta?

Ljudteknik

  • Vi lär oss om ljudteknik – dess funktioner, förmågor och användbarhet, genom att testa och bygga med olika elektriska komponenter och material som skapar ljud.
  • Genom att samtala om ljudteknik i vår vardag och titta på exempel lär vi oss om hur användningsområdet för ljudteknik har utvecklats över tid.

Former & Material

  • Vi lär oss, genom att testa och bygga, om olika former och materials funktion, förmågor och användbarhet för att skapa ljud.

Innovationsprocessen

  • Vi lär oss hur man går från problem via idé till färdig produkt, med hjälp av att prova de olika stegen i en innovationsprocess, t ex prototypbygge.
  • Vi lär oss tack vare ett uppdrag att bygga en högtalare, att lösa problem utifrån en förutbestämd målgrupp, situation och material.
  • Genom att testa våra högtalares egenskaper och göra förbättringar, lär vi oss hur man provar och vidareutvecklar en produkt.

Hållbar utveckling

  • Genom att återanvända och bygga med olika återvunna material och reservdelar lär vi oss om återbrukets roll för att skapa ett hållbart samhälle.

Begrepp

  • Vi lär oss om begrepp som Ljudvågor, Resonans, Återbruk och Elektromagnetism.
Visa mer

Workshop för 32 elever

Årskurs 4–6
Max 32 elever
Workshop 60 min: 2 000 kr

Boka

Workshop Funkis

För elever med funktionsvariationer
Max: 12 elever
Workshop 60 min: 500 kr + 50 kr/elev

Boka

Kopplingar till läroplaner

Årskurs 46

Senast uppdaterad 22 november 2018.