Flickor visar upp högtalare de byggt

Mecka med ljud

I Meckalabbet i MegaMind tittar vi närmre på och provar konstruktionen och funktionen hos en vanlig teknisk innovation i vår vardag – högtalaren. Eleverna får i uppdrag att bygga egna högtalare och förändra och utveckla ljudnivån genom att bygga med olika material.

Centrala teman: Elektronik, Ljudteknik, Materiallära

I Mecka med ljud får eleverna tillfälle att utveckla sina kunskaper inom teknik och fysik i vardagen. Vi använder högtalaren som exempel. De får även utveckla sina kunskaper i att bygga nytt av återvunna reservdelar och material. Arbetet leds av en museipedagog i en inspirerande lärmiljö. Både verktyg och material anpassas efter gruppens kunskapsnivå och förutsättningar.

Kombinera gärna denna workshop med till exempel uppdraget Samla på sinnen eller Smarta idéer i MegaMind: tillägg 1 000 kr (500 kr rabatt). Du bokar detta tillägg i bokningssystemet.

Vad lär vi oss och hur lär vi oss detta?

Ljudteknik

  • Vi lär oss om ljudteknik – dess funktioner, förmågor och användbarhet, genom att testa och bygga med olika elektriska komponenter och material som skapar ljud.
  • Genom att samtala om ljudteknik i vår vardag och titta på exempel lär vi oss om hur användningsområdet för ljudteknik har utvecklats över tid.

Former & Material

  • Vi lär oss, genom att testa och bygga, om olika former och materials funktion, förmågor och användbarhet för att skapa ljud.

Innovationsprocessen

  • Vi lär oss hur man går från problem via idé till färdig produkt, med hjälp av att prova de olika stegen i en innovationsprocess, t ex prototypbygge.
  • Vi lär oss tack vare ett uppdrag att bygga en högtalare, att lösa problem utifrån en förutbestämd målgrupp, situation och material.
  • Genom att testa våra högtalares egenskaper och göra förbättringar, lär vi oss hur man provar och vidareutvecklar en produkt.

Hållbar utveckling

  • Genom att återanvända och bygga med olika återvunna material och reservdelar lär vi oss om återbrukets roll för att skapa ett hållbart samhälle.

Begrepp

  • Vi lär oss om begrepp som Ljudvågor, Resonans, Återbruk och Elektromagnetism.
Visa mer

Workshop för 32 elever

Årskurs 4–6
Max 32 elever
Workshop 60 min: 2 000 kr

Boka

Workshop Funkis

För elever med funktionsvariationer
Max: 12 elever
Workshop 60 min: 500 kr + 50 kr/elev

Boka

Erbjudande – Röda avgångar

Nu utökar vi Röda avgångar med halva priset på alla skolprogram alla dagar efter klockan 14 (gäller ej Studion). Boka och genomför till och med 30 april 2019. Ange kampanjkod RÖDAVGÅNG19 när du bokar – observera att rabatten syns först i bokningsbekräftelsen.

Kopplingar till läroplaner

Årskurs 46

Senast uppdaterad 22 november 2018.