Vattenhjul byggt av färgglada plastdelar

Hållfasthet och konstruktion

Vad är det egentligen som gör att en konstruktion håller och en annan rasar ihop? I ”Hållfasthet och konstruktion” får eleverna utveckla sin förståelse för vad som skapar hållfasthet i en konstruktion och sin förmåga att skapa konstruktioner med enkla metoder. En 60 minuters workshop, där eleverna tillsammans med en pedagog från museet bygger hållfasta konstruktioner. Vi arbetar med materialet 4Dframe och tillsammans analyserar vi de olika konstruktionernas för- och nackdelar.

Det ni lär er här kan ni sedan använda när ni kommer tillbaka till skolan och prova hållfasthetprinciperna på olika material.

Vad lär vi oss här och hur lär vi oss detta?

  • Tack vare att eleverna får prova olika geometriska formers hållfasthet och undersöka vilka som fungerar bra och mindre bra, lär vi de sig om olika sätt att skapa hållfasthet i konstruktioner.
  • Vi lär oss om olika geometriska former och hur de används i byggnader.
  • Eleverna lär sig om hur utvecklingen av material har lett fram till nya konstruktioner för hållfasthet, genom att undersöka byggmaterial som använts historiskt och jämför med moderna material.
  • Eleverna får i uppdrag att bygga en hållfast konstruktion för ett visst syfte i materialet 4D-frame och lär sig därmed att bygga hållfasta konstruktioner med enkla material

Våra paket

Boka skolprogram

Årskurs F – 9 samt förskola
Max 32 elever
Pris: 2 000 kr

Boka paketet

Hållfasthet och konstruktion Funkis

För elever med funktionsvariationer
Pris: 500 kr + 50 kr/elev i inträde.
Max 12 elever.
skolbokning@tekniskamuseet.se

Senast uppdaterad 17 oktober 2022.