Publik som sitter framför en bildprojektor som visar rymden

STORT 3D

Rymden är ofattbart stor, och det finns fortfarande oerhört mycket kvar att utforska. I domeföreställningen STORT ger vi oss iväg från jorden, passerar planeterna i vårt solsystem och tar oss längre ut i rymden än någon människa någonsin varit – till utkanten av det kända Universum.

Om föreställningen

Stort 3D är baserad på programmet OpenSpace, som är utformat för att visualisera hela kända universum och porträttera det pågående arbete som sker för att utforska kosmos. OpenSpace använder den senaste realtidsdatan och gör utforskningen av kosmos tillgänglig för allmänheten. Projektet är ett samarbete med NASA och all information baseras på vetenskaplig fakta om astronomi och rymd. Datan har inhämtats tack vare mänsklighetens tekniska framsteg och många års forskning. Denna visning av Stort 3D är speciellt skräddarsydd för skolan med ett cirka tio minuter långt intro till filmen. Där introducerar vår kunniga guide er till planeters och stjärnors skala genom en hisnande visualisering av storleksskillnader i rymden.

Filmen är i 3D och publiken får låna 3D-glasögon specifikt designade för Wisdome Stockholm.

Längd: 35 minuter.

Språk: Svenska, inga undertexter.

Vad vi lär oss

Innehållet i STORT 3D är specifikt framtaget för högstadiet och gymnasiet, med kopplingar mot läroplanen Lgr22 för högstadiet, samt de övergripande kunskapsmålen för gymnasiet som anges i andra stycket i läroplanen Gy11.

Lärarhandledningar

Vi vill ge dig en helhetsupplevelse med tydlig koppling till läroplanen. Därför har vi tagit fram lärarhandledningar och elevuppgifter som ni kan arbeta med i klassrummet före, under och efter skolbesöket.

Innan besöket

Under besöket

Efter besöket

Ingår i din bokning

När du bokar ett skolbesök till Wisdome Stockholm ingår alltid entrébiljetten till museet och därmed har du inträde till alla museets utställningar. Du kan avboka senast 14 dagar innan ditt besök. Se bokningsvillkor.

Boka våra publika föreställningar

Alla skolor är välkomna att även boka våra publika föreställningar som vi har för allmänheten. De publika föreställningar är 15 minuter kortare och saknar skräddarsydd introduktion för skola, men däremot visas samma prisbelönta pedagogiska föreställning som skola får ta del av. 

Publika föreställningar visas:

  • Måndag 14.45 – 15.45.
  • Tisdag 14.45 – 15.45 och 17.45 – 18.45.
  • Lördag 14.45 – 15.45.
  • Söndag 11.00 – 12.00.

Skolor kan boka de publika föreställningar till reducerat pris. I kalendern till höger kan du byta vy mellan skolföreställning eller publik föreställning.

Rullstolsplats

Det finns två rullstolsplatser. Mejla skolbokning@tekniskamuseet.se för att boka.

Planera skolbesöket

Här hittar du fakta och tips inför ditt besök med klassen som underlättar planeringen av en riktigt bra dag tillsammans på Tekniska museet.

Läs mer

Senast uppdaterad 21 februari 2024.